Ο εθισμός στο διαδίκτυο είναι μια σχετικά νέα μορφή εξάρτησης. Αναφέρεται στην περίπτωση, όπου το διαδίκτυο αποκτά μεγαλύτερη σημασία και προτεραιότητα στη ζωή του ατόμου από τους φίλους του, την οικογένεια και την εργασία του, κυριαρχεί στην καθημερινότητα και είναι ένα στοιχείο της που δεν θέλει να αποχωριστεί. Αν και ο όρος «εθισμός» στο Διαδίκτυο παραμένει αμφιλεγόμενος από την επιστημονική κοινότητα, εν τούτοις έχουν αναφερθεί αρκετές περιπτώσεις παιδιών και εφήβων, που δαπανούν υπερβολικά πολλές ώρες μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή παίζοντας ηλεκτρονικά διαδικτυακά παιχνίδια, μιλώντας διαδικτυακά σε δωμάτια συνομιλιών ή σε σελίδες κοινωνικής δικτύωσης, ενώ ξεχνούν ή παραμελούν άλλες σημαντικές δραστηριότητες. Πολλές φορές οι νέοι δημοσιεύουν φωτογραφίες τους ή προσωπικά τους στοιχεία στο διαδίκτυο, εκθέτοντας τον εαυτό τους και βάζοντας σε κίνδυνο την προσωπική τους ζωή.
Ο εθισμός στο διαδίκτυο μπορεί να προκαλέσει πολλά σωματικά αλλά και ψυχικά προβλήματα! Με την πολύωρη χρήση των υπολογιστών δημιουργούνται προβλήματα στα μάτια από την πολλή ακτινοβολία. Επιπλέον, επηρεάζεται η ορθή στάση του σώματος, αφού οι νέοι κάθονται σε μία καρέκλα σχεδόν όλη την μέρα και ασχολούνται με τις ηλεκτρονικές συσκευές. Τα ψυχικά θέματα, που προκαλούνται, είναι πολύ σοβαρά, καθώς τα παιδιά απομονώνονται και έτσι δεν κοινωνικοποιούνται. Η εξάρτηση από το διαδίκτυο προκαλεί ψυχικές διαταραχές, όπως κατάθλιψη, μοναξιά, αγχώδεις διαταραχές, διαταραχές προσωπικότητας και κοινωνική φοβία.
Ιδιαίτερα σημαντική για την αντιμετώπιση του εθισμού στα παιδιά και στους εφήβους είναι η ύπαρξη κοινής στάσης των γονέων, η παροχή υποστήριξης και η τοποθέτηση του υπολογιστή σε ένα ορατό σημείο στο σπίτι και όχι στο δωμάτιο του παιδιού. Σημαντικό ρόλο έχουν και οι συμβουλές της οικογένειας, έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένα υποστηρικτικό πλαίσιο, που θα δράσει ευεργετικά στη θεραπεία.
Ακόμα, θα ήταν πολύ ωφέλιμο από την πλευρά των γονιών αλλά και των εκπαιδευτικών να μαθαίνουν στα παιδιά πώς να χρησιμοποιούν το διαδίκτυο με ασφάλεια, έτσι ώστε να μην θέτουν τον εαυτό τους σε κίνδυνο. Πρέπει οι νέοι να προστατεύουν τα προσωπικά τους δεδομένα, αλλά και να κάνουν σωστή και λογική χρήση των ηλεκτρονικών συσκευών.
Η παγκόσμια ημέρα ασφαλούς πλοήγησης στο διαδίκτυο (Safer Internet Day) καθιερώθηκε με πρωτοβουλία της Ευρωπαίας Επιτρόπου Βίβιαν Ρέντινγκ και γιορτάζεται κάθε χρόνο την δεύτερη μέρα της δεύτερης εβδομάδας του δεύτερου μήνα του έτους. Η ημέρα αυτή αποτελεί εφαλτήριο ευαισθητοποίησης μικρών και μεγάλων στα θέματα που αφορούν την ασφαλή και ηθικά σωστή χρήση του διαδικτύου, του κινητού τηλεφώνου και όλων των διαδραστικών τεχνολογιών, που είναι πια κομμάτι της καθημερινότητάς μας.
Βοϊβόντα Στυλιανή/Αργυροπούλου Έλενα
(μαθητές του Γ΄1 / 2022-2023)