Μια «Αθανασιάδα» στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης!

ΑΓΙΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

 

Η ενορία  Αγίου Αθανασίου και Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Ευόσμου Θεσσαλονίκης  άνοιξε την αγκαλιά της και προσφέρει την αγάπη και τη βοήθειά της στον πάσχοντα συνάνθρωπο, σε μια εποχή που η οικονομική κρίση έχει «χτυπήσει» σφοδρά εκατομμύρια Έλληνες και εμφανίζονται σημάδια ανθρωπιστικής κρίσης.  Κέντρο  της ενορίας αποτελεί ο ναός του Αγίου Αθανασίου και ψυχή της τόσο οι ακούραστοι στρατιώτες – ιερείς της όσο και οι ενορίτες που στηρίζουν καθημερινά  το έργο της Εκκλησίας.

Ο Άγιος Αθανάσιος,  που  είναι ιστορικό μνημείο του τόπου αλλά και της ευρύτερης περιοχής, είναι ο παλιότερος σωζόμενος μεταβυζαντινός ναός της Δυτικής Θεσσαλονίκης και  ανακηρύχθηκε με υπουργική απόφαση ιστορικό διατηρητέο μνημείο. Ο ταπεινός ναός άρχισε να οικοδομείται το 1816 -σύμφωνα με άλλη εκδοχή το 1812- και αποπερατώθηκε το 1819, όπως προκύπτει από την κτητορική επιγραφή στο τέμπλο του.

αρχείο λήψης

Σήμερα η ενορία του Αγίου Αθανασίου και Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Ευόσμου προσφέρει τεράστιο φιλανθρωπικό έργο και εξελίσσεται σε μια σύγχρονη «Αθανασιάδα». Αναφερόμαστε ενδεικτικά στους τομείς δράσης της :

Από το 1974 λειτουργεί ενοριακό  συσσίτιο για άπορους συμπολίτες μας. Σήμερα το ενοριακό συσσίτιο προσφέρει καθημερινά 450 μερίδες φαγητού και πρωινό για 200 παιδιά. Ένας “στρατός” αγάπης, αποτελούμενος από  250 περίπου κυρίες εθελόντριες,  προσφέρεται να μαγειρεύει,  ακολουθώντας  πρόγραμμα, ανά ομάδες 4 – 5 ατόμων μία ή δύο φορές τον μήνα.

ΣΥΣΣΙΤΙΟ

 

images (2)

Στην αυλή του ναού του Αγίου Αθανασίου βρίσκεται και ο ενοριακός ξενώνας  «Το σπίτι των Αγγέλων» που  είναι ο χώρος φιλοξενίας και αγάπης των συνανθρώπων μας που λόγω ασθενείας βρίσκονται στην πόλη μας μαζί με τους συνοδούς τους. Αποτελείται από οκτώ αυτόνομα τετράκλινα διαμερίσματα με υπνοδωμάτια, μπάνιο και μπαλκόνι. Διατίθεται στους ενοίκους του  και μαγειρεμένο φαγητό από την κουζίνα του συσσιτίου ύστερα από συνεννόηση  με τους υπεύθυνους.

ΣΠΙΤΙ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ

Στον ίδιο χώρο λειτουργεί ο παιδικός σταθμός «Αναπνοή» από τον Οκτώβρη του 2004. H επιλογή των παιδιών που φοιτούν  στον παιδικό σταθμό γίνεται με κοινωνικά κριτήρια. Σε αυτό το πλαίσιο δίνεται προτεραιότητα στις άγαμες ή στις διαζευγμένες μητέρες, καθώς και στα παιδιά πολύτεκνων ή άπορων οικογενειών. Ακόμη, στην αυλή του Αγίου Αθανασίου χτίζεται και  γηροκομείο, που πρόκειται να αποπερατωθεί μέσα στο 2015, καθώς η Εκκλησία άνοιξε την αγκαλιά της σε όλες τις ηλικίες…

ΠΑΙΔΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ

 

images (4)

 

images (3)

Στον Εύοσμο, σε μια γωνιά της Δ. Θεσσαλονίκης, όπου η οικονομική κρίση έκανε τους φτωχούς κατοίκους της περιοχής ακόμη φτωχότερους, η Εκκλησία έστησε ένα ανάχωμα ανθρωπιάς και αλληλεγγύης στηρίζοντας ηθικά και υλικά πολλούς συνανθρώπους μας.

ΙΕΡΕΙΣ

 

http://www.katakomvi.gr

 

                   Μελετλίδου Κατερίνα, μαθήτρια της Β΄τάξης

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης