Όργιο αστρονομικών φαινομένων σε 24 ώρες : έκλειψη Ηλίου, σούπερ Σελήνη και αρχή της Άνοιξης

ΕΚΛΕΙΨΗ 2

   

Τρία σημαντικά αστρονομικά φαινόμενα, έκλειψη Ηλίου, σούπερ Σελήνη και αρχή της Άνοιξης σημειώθηκαν στις 20 – 21 Μαρτίου. Στις 20 Μαρτίου έγινε έκλειψη ηλίου και ήταν ολική, ωστόσο στην Ελλάδα έγινε ορατή ως μερική. Η Σελήνη άρχισε σταδιακά να σκεπάζει τον ηλιακό δίσκο, γεγονός που επηρέασε τη φωτεινότητά του στον περιβάλλοντα χώρο. Αναλυτικότερα, στην Ελλάδα, η έκλειψη ξεκίνησε στις 10:39΄π.μ., κορυφώθηκε περίπου στις 11:45΄π.μ. (11:44΄π.μ. στην Αθήνα, 11:46΄π.μ. στη Θεσσαλονίκη) και έληξε στις 12:49΄μ.μ. Σε χώρες της Σκανδιναβίας, όπως για παράδειγμα στη Νορβηγία, η οποία κατακλύστηκε από χιλιάδες επισκέπτες, το φαινόμενο έγινε ορατό στην πλήρη έκτασή του.

ΕΚΛΕΙΨΗ 3

ΕΚΛΕΙΨΗ 1

  Στις 20 Μαρτίου παρατηρήθηκε ακόμα το φαινόμενο της Σούπερ Σελήνης. Σούπερ Σελήνη παρατηρείται, όταν η σελήνη  πλησιάζει πολύ τη Γη (στο λεγόμενο περίγειο). Το φαινόμενο, όμως, δεν ήταν  ορατό, επειδή υπήρχε Νέα Σελήνη, οπότε το φεγγάρι δε φάνηκε  καθόλου από τη γη, απλώς «μπλόκαρε» εν μέρει τον ήλιο.

seasons

Στις 21 Μαρτίου άρχισε επίσημα η εαρινή ισημερία στο βόρειο ημισφαίριο. Την ημέρα της ισημερίας, ο ήλιος λάμπει κάθετα πάνω από τον Ισημερινό της γης και η διάρκεια της ημέρας και της νύχτας είναι περίπου ίδια. Στη συνέχεια, στο βόρειο ημισφαίριο (και στη χώρα μας) η ημέρα θα μεγαλώνει συνεχώς σε βάρος της νύχτας, ενώ το αντίστροφο θα συμβεί στο νότιο ημισφαίριο.

ΕΑΡΙΝΗ ΙΣΗΜ.

   Η άνοιξη έρχεται και εκτός από τη φύση, «οργίασε» αυτή τη φορά και το ουράνιο στερέωμα…
Πηγή : www.star.gr

 

Βίκυ Τουγιουντζή, μαθήτρια Β΄τάξης

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης