Λύσσα: ενημέρωση και πρόληψη…

assets_LARGE_t_420_54122320

 

 

   Ανησυχία προκαλεί η εμφάνιση κρουσμάτων λύσσας σε ζώα στη Βόρεια Ελλάδα, καθώς η λύσσα  «ξαναχτύπησε» την περιοχή τον Οκτώβριο του 2012. Το τελευταίο κρούσμα λύσσας σε άνθρωπο στην Ελλάδα ήταν το 1970. Στη χώρα  μας  είχε εξαλειφθεί η ασθένεια   από το 1987 μέχρι τον Οκτώβριο του 2012, όταν έγινε διάγνωσή της  σε ένα ζώο άγριας πανίδας. Από τότε έως σήμερα έχουν διαγνωστεί τουλάχιστον 45 ζώα με λύσσα κυρίως στους νομούς Κιλκίς, Πέλλας, Σερρών και Θεσσαλονίκης.

Η λύσσα είναι μια λοιμώδης ασθένεια που προσβάλλει το κεντρικό νευρικό  σύστημα και τον νωτιαίο μυελό των θηλαστικών.  Προκαλείται από έναν ιό που βρίσκεται  στο σάλιο των ζώων που φέρουν την ασθένεια. Όλα τα θηλαστικά (σκύλοι, γάτες, αγελάδες, αλεπούδες, νυχτερίδες κ.ά.) μπορούν να προσβληθούν από τη λύσσα και να τη μεταδώσουν σε άλλα ζώα, ακόμη και στον άνθρωπο. Αυτό μπορεί να συμβεί  με δάγκωμα ζώου ή ανθρώπου  από ένα ζώο που πάσχει από λύσσα ή  με επαφή του σάλιου του προσβεβλημένου ζώου με σημείο του σώματος (ανθρώπου και ζώου) που έχει γρατζουνιά ή τραύμα. Χαρακτηριστικό σύμπτωμα της λύσσας στα ζώα είναι η αλλαγή της συμπεριφοράς τους : επιθετικότητα,  υπερβολική ηρεμία, παράλυση.

Ανάλογα είναι και τα συμπτώματα στον άνθρωπο : πυρετός, πονοκέφαλος, γενικευμένη αδιαθεσία και αδυναμία, γαστρεντερικές διαταραχές (= συμπτώματα μιας ίωσης). Ακόμη, μπορεί  να εμφανιστούν και ειδικά συμπτώματα : αϋπνία, άγχος, ψευδαισθήσεις, σιελόρροια, δυνατοί πόνοι ή νευρολογικές διαταραχές. Όταν εκδηλώνονται όμως αυτά τα συμπτώματα, είναι ήδη αργά. Η λύσσα, αν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως, καταλήγει στον θάνατο. Γι αυτό σε περίπτωση έκθεσης προβαίνουμε στις εξής ενέργειες :

! Καθαρίζουμε και περιποιούμαστε την περιοχή έκθεσης (άφθονο νερό και σαπούνι για 10 -15 λεπτά και στη συνέχεια  αντισηπτικό).

! Επισκεπτόμαστε αμέσως  γιατρό για εμβόλιο ή αντιλυσσικό ορό.

Ωστόσο, μπορούμε να προλάβουμε μια τέτοια κατάσταση με τις εξής κινήσεις:

! Αποφεύγουμε την επαφή με άγρια ζώα και άγνωστα αδέσποτα ζώα.

! Δεν αφήνουμε εκτεθειμένα σκουπίδια και ζωοτροφές που προσελκύουν τα άγρια ζώα.

! Εμβολιάζουμε τα κατοικίδιά μας κατά της λύσσας.

! Περιορίζουμε τα κατοικίδια και φροντίζουμε να μην έρχονται σε επαφή με άγρια ζώα.

! Αν βρούμε κάποιο νεκρό ζώο ή ζώο με περίεργη συμπεριφορά ή άρρωστο, καλούμε το τοπικό τμήμα κτηνιατρικής.

Για περαιτέρω πληροφορίες επισκεπτόμαστε την ιστοσελίδα του ΚΕΕΛΠΝΟ (Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων), www.keelpno.gr, όπου υπάρχει διαθέσιμο πλούσιο υλικό.

Ενημερωθείτε και Ενημερώστε !!! Είναι πολύ σημαντικό!

 Κουρέα Βασιλική και  Μούσα Αναστασία, μαθήτριες της Γ΄ τάξης

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης