Έθιμα Χριστουγέννων από όλο τον κόσμο

image.ashx

 

Κάθε χώρα γιορτάζει τα Χριστούγεννα με διαφορετικούς τρόπους.  Ορισμένα από τα ήθη κι έθιμα που μας εντυπωσίασαν είναι τα ακόλουθα:

Στη Νορβηγία την παραμονή των Χριστουγέννων έρχονται τα κακά πνεύματα και οι μάγισσες.   Οι νοικοκυρές συνηθίζουν να κρύβουν όλες τις σκούπες τους πριν τον βραδινό ύπνο, για να μην τις αγγίξουν οι γριές μάγισσες! Επίσης, ο πιο γενναίος άνδρας της οικογένειας  πρέπει  να βγει έξω και να ρίξει έναν πυροβολισμό για να διώξει τα πνεύματα.

ethima1

Στη Σουηδία δεν φτιάχνουν βασιλόπιτα, αλλά πουτίγκα, στην οποία μέσα κρύβουν  ένα ολόκληρο αμύγδαλο.  Αυτό δεν φέρνει μόνο τύχη αλλά και γάμο σε όποιον το βρει μέσα στον επόμενο χρόνο!

poutigka_153389903

Στη Τσεχία οι γυναίκες που δεν είναι παντρεμένες συμμετέχουν σε ένα παραδοσιακό παιχνίδι που τις βοηθά να προβλέψουν το μέλλον τους για την επόμενη χρονιά. Παίρνουν ένα παπούτσι, στέκονται με την πλάτη σε μια ανοικτή πόρτα και το ρίχνουν πάνω από τον ώμο τους. Αν το παπούτσι προσγειωθεί με το μπροστινό μέρος στραμμένο προς την πόρτα, τότε η κοπέλα θα παντρευτεί μέσα στον επόμενο χρόνο. Αν το παπούτσι προσγειωθεί με το τακούνι στραμμένο προς την πόρτα τότε η κοπέλα θα περιμένει τουλάχιστον έναν ακόμα χρόνο πριν παντρευτεί.

Στην Ουκρανία, τα χριστουγεννιάτικα δέντρα είναι διαφορετικά διακοσμημένα.  Ένα παραμύθι μιλάει για μια φτωχή χήρα που δεν μπορούσε να αγοράσει στολίδια. Ένα πρωί βρήκε το χριστουγεννιάτικο δέντρο της διακοσμημένο από μια αράχνη που είχε υφάνει εκεί τον ιστό της.  Κι έτσι, ανάμεσα στα στολίδια και τα φώτα, τα δέντρα της Ουκρανίας έχουν πάντα κρυμμένα μια ψεύτικη αράχνη και έναν τεχνητό ιστό, που θεωρείται ότι φέρνουν τύχη σε όποια τα βρει.

ethima4

Εντελώς πρωτότυπα και τα Χριστούγεννα της Πορτογαλίας, όπου τιμούν τη μέρα αυτή τους νεκρούς τους.  Συγκεκριμένα, το πρωί των Χριστουγέννων στήνουν μια μικρή γιορτή σε κάθε σπίτι και στο τραπέζι βάζουν επιπλέον σερβίτσια για τις ψυχές των νεκρών.

Πηγές: http://www.thestival.gr/xalllara/item/211650-71-paraksena-xristougenniatika-ethima-se-olo-ton-kosmo

http://e-didaskalia.blogspot.com/2013/12/blog-post_6204.html#ixzz3uMcmSYFZ

 

Ιωάννα Καρακόλη και Ευγενία Κομνηνάκη, μαθήτριες του Α2

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης