Προσοχή! …Γρίπη!

n-H1N1-large570

Αυξάνονται καθημερινά τα κρούσματα της γρίπης στη χώρα μας με τον ιό να χτυπά εκτός από τις συνήθεις ευπαθείς ομάδες, τους ηλικιωμένους και τους χρονίως πάσχοντες, παιδιά και νέους.  Στους 108 έφτασαν οι νεκροί, ενώ, σύμφωνα με τα στοιχεία, σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας νοσηλεύονται 107 άτομα, ενώ από την αρχή του έτους έχουν νοσηλευθεί σε ΜΕΘ συνολικά 332.

Οι γιατροί συνιστούν προσοχή, καθώς η γρίπη μεταδίδεται εύκολα από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσω σταγονιδίων του αναπνευστικού (βήχας, φτέρνισμα) ή με την άμεση επαφή με μολυσμένα άτομα ή μολυσμένες επιφάνειες. Την πιθανότητα μετάδοσης της γρίπης μειώνει η αυστηρή τήρηση των κανόνων υγιεινής, όπως η υγιεινή των χεριών και των άλλων μέτρων προφύλαξης για τις αναπνευστικές λοιμώξεις.

original

Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος, βέβαια, για να προστατευθεί κανείς από τη γρίπη είναι ο έγκαιρος εμβολιασμός με καλύτερη περίοδο το δίμηνο Οκτωβρίου-Νοεμβρίου κάθε έτους. Σε περίπτωση που ο εμβολιασμός δε γίνει κατά την περίοδο αυτή, μπορεί να γίνει καθ’ όλο το διάστημα που υπάρχουν κρούσματα γρίπης.  Δυστυχώς και παρά τις συστάσεις των ειδικών, το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού, που ανήκει σε ευπαθείς ομάδες, παραμένει ανεμβολίαστο.

Το εμβόλιο πρέπει να κάνουν, σύμφωνα με τους γιατρούς, τα άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω, οι επαγγελματίες υγείας και εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας, τα παιδιά και οι ενήλικοι με άσθμα ή άλλες χρόνιες πνευμονοπάθειες, καρδιακή νόσο, ανοσοκαταστολή, μεταμόσχευση οργάνων, αιμοσφαιρινοπάθειες, σακχαρώδη διαβήτη, χρόνια νεφρική νόσο ή νευρομυϊκά νοσήματα.
Επίσης, όσοι φροντίζουν άτομα με υποκείμενο νόσημα, τα οποία διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών από τη γρίπη, οι έγκυες και τα άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά μικρότερα των 6 μηνών και τα παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη μακροχρόνια.

ceb3cf81ceb9cf80ceb73

Αντιθέτως, δεν πρέπει να κάνουν το εποχικό αντιγριπικό εμβόλιο άτομα με ιστορικό σοβαρής αλλεργίας σε αυγά ή σε κάποιο από τα συστατικά του εμβολίου (για άτομα υψηλού κινδύνου πρέπει να προηγείται επικοινωνία με αλλεργιολογικό τμήμα), άτομα με ιστορικό αλλεργικής αντίδρασης στο εμβόλιο της εποχικής γρίπης, άτομα με ιστορικό συνδρόμου Guillain – Barre, ενώ τα άτομα με πυρετό πρέπει να περιμένουν να υποχωρήσει ο πυρετός, πριν κάνουν το εμβόλιο.

 

Πηγή: http://www.huffingtonpost.gr/2016/02/15/koinwnia-93-nekroi-gripi-_n_9236824.html

 

Καρακόλη Ιωάννα και Κομνηνάκη Ευγενία, μαθήτριες της Α΄ Τάξης 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης