Θέαμα διαρκείας : Μια έκλειψη που διαρκεί 3,5 χρόνια

ΕΚΛΕΙΨΗ

 Έκλειψη διάρκειας 3,5 ετών ανακαλύφτηκε από Αμερικανούς  αστρονόμους  σε ένα διπλό αστρικό σύστημα  σε  απόσταση 100 χιλιάδων ετών φωτός από εμάς.

Σε αυτό το δυαδικό σύστημα (ένα σύστημα που αποτελείται από δύο γειτονικά άστρα) κάθε 69 χρόνια γίνεται μια σχεδόν ολική έκλειψη, η οποία διαρκεί 3,5 χρόνια. Πρόκειται για νέο ρεκόρ διάρκειας έκλειψης, αλλά και χρονικού διαστήματος ανάμεσα σε δύο διαδοχικές εκλείψεις.

ekleipsi-iliou-diarkeia-128612-696x355

Η ανακάλυψη, που αφορά το ερυθρό γιγάντιο άστρο TYC 2505-672-1, δηλαδή το μητρικό άστρο (ήλιο),και ένα δεύτερο άστρο-συνοδό, έγινε από αστρονόμους των πανεπιστημίων Χάρβαρντ και Τενεσί και θα δημοσιευθεί στην επιθεώρηση Astronomical Journal. Ο προηγούμενος κάτοχος του ρεκόρ μακρόχρονης έκλειψης ήταν ένα κοντινότερο γιγάντιο άστρο, το Epsilon Aurigae (Έψιλον Ηνιόχου), σε απόσταση 2.200 ετών φωτός από τη Γη, το οποίο εμφανίζει έκλειψη διάρκειας 640 έως 730 ημερών κάθε 27 χρόνια.

Ευχόμαστε στα πανεπιστήμια Χάρβαρντ και Τενεσί κι άλλες τέτοιες επιτυχίες – ανακαλύψεις που θα ενισχύουν τις γνώσεις μας για τον έξω από το ηλιακό μας σύστημα κόσμο!

 

Πηγή : Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δουλαβέρης Νικόλαος, μαθητής της Β΄ Τάξης

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης