Τα εκπληκτικά ευρήματα ενός προϊστορικού λουλουδιού μέσα σε ένα κεχριμπάρι!

λουλουδι

Δύο άνθη ηλικίας 15 έως 20 εκατομμυρίων ετών βρέθηκαν παγιδευμένα μέσα σε κεχριμπάρι, δίνοντας την ευκαιρία σε Αμερικανούς επιστήμονες να ανακαλύψουν ένα άγνωστο και εξαφανισμένο πλέον φυτό.

Το όμορφο λουλούδι πήρε το όνομα Strychnos electri και μάλλον ήταν δηλητηριώδες, αφού ανήκει στην οικογένεια των ανθοφόρων, από τα οποία παράγεται η θανατηφόρα τοξίνη στρυχνίνη.

Η ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής τον καθηγητή George Poinar από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Όρεγκον, ήταν αυτή έκανε τη σχετική δημοσίευση στο επιστημονικό περιοδικό για φυτά «Nature Plants». Βέβαια, η συλλογή των καλοδιατηρημένων δειγμάτων του φυτού, τα οποία έχουν μήκος δέκα χιλιοστά, είχε γίνει ήδη από το 1986 στη Δομινικανή Δημοκρατία, όμως τα δείγματα μελετήθηκαν μόλις τώρα, οπότε και έγινε αντιληπτή η σημασία τους.

Άλλωστε, το κεχριμπάρι, δηλαδή η απολιθωμένη κολλώδης ρητίνη δέντρου, αποτελεί την πηγή πολλών προϊστορικών και αρχαίων ευρημάτων, τα οποία βρίσκονται σε καλή κατάσταση και μπορούν να είναι ακόμα και 130 εκατομμυρίων ετών. Τα ευρήματα αυτά είναι συνήθως έντομα, ερπετά και άνθη.

 

Πηγή :

http://www.e-radio.gr/post/51026/amerikh-anakalyfthhkan-dhlhthriwdh-anthh-hlikias-20-ekatommyriwn-etwn

Φιλίππου Μαρία, μαθήτρια της Α΄Τάξης

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης