Κολλημένοι με το κινητό;

257CEE2311DC83798997BAA727E0211F

Πόσο συχνά «τσεκάρετε» το κινητό σας; Το κάνετε όταν πίνετε καφέ με τον φίλο σας, όταν τρώτε ή όταν συνομιλείτε;   Ίσως σας φαίνεται απολύτως φυσιολογικό, γιατί είναι πια τόσο συνηθισμένο.  Ωστόσο, οι ειδικοί τονίζουν ότι πίσω από μια τέτοια προσκόλληση στο κινητό κρύβονται προβλήματα διαχείρισης παρορμητικών συμπεριφορών.

Μελέτη του Πανεπιστημίου Τεμπλ έδειξε ότι τα άτομα που ασχολούνται διαρκώς με το smartphone τους εμφανίζουν έντονη ανυπομονησία και αναζητούν στιγμιαία αναγνώριση και επιβράβευση, γεγονός που σημαίνει ότι δεν έχουν την υπομονή να περιμένουν για μεγαλύτερα ανταλλάγματα.

Στις δοκιμές των ειδικών έλαβαν μέρος συνολικά 91 φοιτητές, οι οποίοι κλήθηκαν να απαντήσουν σε ένα ερωτηματολόγιο σχετικά με την καθημερινή χρήση του κινητού τους τηλεφώνου, ενώ επιπλέον υποβλήθηκαν σε μια σειρά από γνωστικά τεστ. Στη συνέχεια, έλαβαν μέρος σε δοκιμασίες κατά τις οποίες οι ειδικοί τούς προσέφεραν την υποθετική δυνατότητα να λαμβάνουν στιγμιαία ένα ποσό, το οποίο όσο περίμεναν μεγάλωνε.

smartphone-addiction-illustrations-cartoons-16__605

Φάνηκε, λοιπόν, ότι όσοι τσέκαραν το smartphone τους συχνά και έμπαιναν διαρκώς στα social media έτειναν να λαμβάνουν τη στιγμιαία προσφορά των μικροποσών, καθώς δεν έδειχναν την απαιτούμενη υπομονή για τα μεγαλύτερα ποσά. Τα άτομα αυτά, όπως φάνηκε βάσει των αποτελεσμάτων των τεστ, ήταν εκείνα που συγκέντρωναν το υψηλότερο σκορ, υπογραμμίζοντας τις παρορμητικές συμπεριφορές τους.

oktw

Κάποια άτομα παραδέχονται ότι στέλνουν εκατοντάδες γραπτά μηνύματα την ημέρα ή ξοδεύουν ατελείωτες ώρες καθημερινά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Κατά τους ειδικούς, πάντως, ο μέσος χρήστης ελέγχει τη συσκευή του περί τις 85 φορές την ημέρα, ενώ για τη χρήση εφαρμογών και για το σερφάρισμα στο Διαδίκτυο αφιερώνει έως πέντε ώρες σε καθημερινή βάση!

 

Πολλές δεν είναι; Εσείς πόσο χρόνο αφιερώνετε στο κινητό σας;

 

Πηγή:http://www.tovima.gr/science/article/?aid=788306

 

Φιλίππου Μαρία, μαθήτρια της Α΄ Τάξης

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης