Το ξανθό χρώμα είναι… έξυπνο λένε οι επιστήμονες

ΞΑΝΘΟ

 Το στερεότυπο -που είναι παγκόσμιο- θέλει τις ξανθιές να είναι χαζές, αλλά μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα απομυθοποιεί αυτές τις κακίες. Στην πραγματικότητα, μάλιστα, ο δείκτης νοημοσύνης των ξανθιών είναι λίγο υψηλότερος από ό,τι των μελαχρινών.

Ερευνητές του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Οχάιο ανέλυσαν τις επιδόσεις στα τεστ νοημοσύνης που είχαν περίπου 11.000 φυσικές ξανθιές  και τις συσχέτισαν με τις αντίστοιχες γυναικών με μαλλιά άλλου χρώματος, καστανού, μαύρου, κόκκινου.

Η μέση βαθμολογία μιας ξανθιάς ήταν υψηλότερη από εκείνη των γυναικών με μαλλιά άλλου χρώματος. Όσον αφορά τους ξανθούς, οι επιδόσεις στους στα τεστ δε  διαφέρουν σε τίποτε από εκείνες ανδρών με μαλλιά άλλου χρώματος.

Ο επικεφαλής της μελέτης, καθηγητής Τζέι επεσήμανε ότι τέτοια διεθνή στερεότυπα όπως αυτό με τις ξανθιές, δυστυχώς «έχουν συχνά αρνητικές επιπτώσεις στις προσλήψεις, στις προαγωγές και σε άλλες κοινωνικές επαφές. Η νέα έρευνα δείχνει όμως ότι δεν πρέπει να υπάρχει καμία διάκριση κατά των ξανθών με βάση τη νοημοσύνη. Δεν μπορεί να πει κανείς με βεβαιότητα ότι οι ξανθιές είναι πιο έξυπνες, αλλά σίγουρα δεν είναι πιο «χαζές». Η μελέτη δημοσιεύεται στο οικονομικό περιοδικό «Economics Bulletin».

Το  στερεότυπο πιθανώς ξεκίνησε από τη Γαλλία του 18ου αιώνα, εξαιτίας μιας πόρνης που είχε γίνει διάσημη για την ομορφιά της, αλλά όχι για την ανάλογη εξυπνάδα της. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, αρκεί ένα «γράμμα» του DNA να αλλάξει, για να γίνει ξανθιά μια μελαχρινή!

 

Πηγή :

http://www.tovima.gr/science/medicine-biology/article/?aid=786797

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης