Παγκόσμια αύξηση της παχυσαρκίας – Οι παχύσαρκοι περισσότεροι από τους αδύνατους

newego_LARGE_t_1101_54425808_type13145

Οι παχύσαρκοι είναι περισσότεροι σε αριθμό από τους υπερβολικά αδύνατους, σύμφωνα με νέα επιδημιολογικά δεδομένα που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό έντυπο The Lancet. Και φυσικά η Ελλάδα δεν αποτελεί ,καθώς το μέσο βάρος τόσο των ανδρών όσο και των γυναικών συνεχώς αυξάνεται από δεκαετία σε δεκαετία.

Οι ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Κολεγίου Imperial του Λονδίνου ανέλυσαν έναν τεράστιο όγκο στοιχείων που αφορούσαν 19,2 εκατομμύρια ανθρώπους, άνω των 18 ετών σε 186 χώρες και διαπίστωσαν ότι τα τελευταία 40 χρόνια έχει αυξηθεί εντυπωσιακά ο αριθμός των παχύσαρκων, από 105 εκατομμύρια το 1975 σε 641 εκατομμύρια το 2014.

Το ποσοστό των παχύσαρκων ανδρών, παγκοσμίως, έχει υπερτριπλασιασθεί φθάνοντας το 10,8% (από 3,2% το 1975), ενώ των παχύσαρκων γυναικών έχει υπερδιπλασιασθεί στο 14,9% (από 6,4%). Οι γυναίκες εξακολουθούν να είναι πιο παχύσαρκες σε σχέση με τους άνδρες, αλλά ο αριθμός των τελευταίων αυξάνεται ταχύτερα.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις, αν αυτή η τάση συνεχιστεί με αυτό τον ρυθμό, το 2025 περίπου το ένα πέμπτο των ανδρών (18%) και των γυναικών (21%) παγκοσμίως θα είναι παχύσαρκοι, ενώ πάνω από 6% των ανδρών και 9% των γυναικών θα είναι σοβαρά παχύσαρκοι.

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι, παρά την παχυσαρκία, το ελλιπές βάρος παραμένει επίσης πρόβλημα δημόσιας υγείας διεθνώς, ιδίως στις φτωχότερες χώρες. Για παράδειγμα, στη νότια Ασία περίπου το ένα τέταρτο του πληθυσμού έχει  βάρος μικρότερο του φυσιολογικού, ενώ υψηλά είναι τα ποσοστά επίσης στην κεντρική και ανατολική Αφρική.

Οι πιο παχύσαρκες χώρες στον κόσμο είναι τα νησιωτικά κράτη της Πολυνησίας και Μικρονησίας, με αποκορύφωμα την Αμερικανική Σαμόα, όπου ο μέσος ΔΜΣ για τους άνδρες είναι 32,2 και για τις γυναίκες 34,8. Σε αυτές τις περιοχές πάνω από τις μισές γυναίκες και σχεδόν το 40% των ανδρών είναι παχύσαρκοι.
Οι χώρες με τους πιο αδύνατους στον κόσμο είναι το Τιμόρ-Λέστε, η Αιθιοπία και η Ερυθραία. Το παγκόσμιο ρεκόρ χαμηλότερου μέσου δείκτη σωματικής μάζας στις γυναίκες έχει το Τιμόρ-Λέστε (20,8) και στους άνδρες η Αιθιοπία (20,1). Πάνω από το ένα πέμπτο των ανδρών στην Ινδία, στο Μπαγκλαντές και στο Αφγανιστάν είναι λιποβαρείς, όπως επίσης τουλάχιστον το ένα τέταρτο των γυναικών στο Μπαγκλαντές και στην Ινδία.

 

Πηγή : ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κομνηνάκη Ευγενία, μαθήτρια της Α΄ Τάξης

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης