Έχετε άγχος;

da0361cecd63e304ad870a898d9e9dda

Κακώς!  Το άγχος θεωρείται ο πιο ύπουλος εχθρός του οργανισμού μας.  Μπορεί μάλιστα να προκαλέσει βλάβες στο DNA ακόμα και πριν από τη σύλληψη τραυματίζοντας τα κύτταρά μας!

Οι έρευνες δείχνουν πως είναι στενή η σχέση ανάμεσα στο άγχος και τη γήρανση αλλά και τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών νοσημάτων, διαβήτη και καρκίνου.  Επιπλέον, το χρόνιο άγχος απορρυθμίζει τον οργανισμό και προτρέπει σε καταναγκαστικές διατροφικές συνήθειες.  Επιδρά αρνητικά στις εκτελεστικές λειτουργίες του οργανισμού και μειώνει τη δυνατότητά του να αντιστέκεται στις παρορμήσεις του, ενώ αυξάνει την αίσθηση ανταμοιβής και ικανοποίησης. Έτσι, αν κάποιος είναι επιρρεπής σε εθισμούς, το χρόνιο άγχος μπορεί  να τον ωθήσει να επιθυμεί τροφές με έντονη γεύση ή ακόμη και ναρκωτικές ουσίες.

agxos

Οι επιστήμονες δίνουν οδηγίες περιορισμού του άγχους και υγιεινών διατροφικών επιλογών αλλά, όπως λένε, δεν είναι εύκολο να μπουν σε εφαρμογή.  Σύμφωνα με έρευνα που έγινε από το APA (American Psychological Association) αναφορικά με το άγχος, το 42% των συμμετεχόντων δήλωσαν ότι τα επίπεδα του άγχους τους έχουν αυξηθεί μέσα στην τελευταία πενταετία. Ακόμα και οι έφηβοι έδωσαν απαντήσεις που ανταγωνίζονται ευθέως τα ποσοστά άγχους των ενηλίκων.

Η άσκηση, η υγιεινή διατροφή και το σωστό ωράριο ύπνου μετριάζουν σημαντικά τη ζημιά και τους παράγοντες κινδύνου του χρόνιου άγχους, τονίζουν οι ερευνητές.

images (1)

Πηγή: http://www.naftemporiki.gr/story/1076258

Κομνηνάκη Ευγενία, μαθήτρια της Α΄ Τάξης

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης