Διάκριση για δύο μνημεία στα Βραβεία Europa Nostra 2016

ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΠΕΤΡΟΥ

Τα βραβεία Europa Nostra θεσπίστηκαν το 2002 και απονέμονται κάθε χρόνο  από ανεξάρτητη επιτροπή ειδικών. Οι  28 νικητές της φετινής χρονιάς επιλέχτηκαν από 16 χώρες  ανάμεσα σε 187 υποψηφιότητες.

Τα ελληνικά μνημεία που επιλέχτηκαν γι΄αυτήν τη βράβευση είναι ο βυζαντινός ναός του Αγίου Πέτρου στην Καστάνια της Μεσσηνιακής Μάνης και ο νερόμυλος του Αγίου Γερμανού στις Πρέσπες.

Ο βυζαντινός ναός του Αγίου Πέτρου στην Καστάνια της Μεσσηνιακής Μάνης χρονολογείται τον 12o  αιώνα. Ανήκει στον αρχιτεκτονικό τύπο των τετρακιόνιων σταυροειδών εγγεγραμμένων σε τρούλο ναών, με νάρθηκα με μορφή στοάς. Ο ζωγραφικός διάκοσμος του ναού ξεχωρίζει για τη μοναδικότητά του, καθώς διακρίνονται τέσσερις φάσεις αγιογράφησης. Η αποκατάσταση του ναού κρίθηκε επιβεβλημένη, λόγω των σοβαρών προβλημάτων στατικότητας. Κατά τη διάρκεια των εργασιών αποκαλύφθηκαν τμήματα της τοιχοποιίας τα οποία είχαν αποκρύψει μεταγενέστερες επεμβάσεις, ενώ πλέον οι τοιχογραφίες αποτελούν σπάνιο υλικό για τους μελετητές της Ύστερης Βυζαντινής Τέχνης.

ΝΕΡΟΜΥΛΟΣ

Ο νερόμυλος του Αγίου Γερμανού στις Πρέσπες είναι ο μοναδικός από τους 20 νερόμυλους της περιοχής που έχει πλήρως αποκατασταθεί. Ο μύλος κατασκευάστηκε το 1930  και  είναι πλήρως λειτουργικός, με τρεις διαφορετικούς μηχανισμούς: τον αλευρόμυλο για το άλεσμα των σιτηρών, τη νεροτριβή για το πλύσιμο των ρούχων και το μαντάνι για την τελική επεξεργασία των αργαλίσιων υφαντών. Οι εργασίες αποκατάστασης ξεκίνησαν το 2013 και περιελάμβαναν την επισκευή του κτίσματος, που ήταν σε κρίσιμη κατάσταση, την ανακατασκευή των κατεστραμμένων μηχανισμών, την ανακατασκευή του συστήματος υδροδότησης του μύλου και την προσθήκη νέων κατασκευών στον περιβάλλοντα χώρο του μύλου, για τη διευκόλυνση της πρόσβασης των επισκεπτών.

Η  τελετή βράβευσης  θα πραγματοποιηθεί στη Μαδρίτη στις 24 Μαΐου.

 

Πηγή : http://www.tovima.gr/culture/article/?aid=790851

 

Κυπραίου Στεφανία, Λογοθέτη Ειρήνη, μαθήτριες της Α΄ Τάξης

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης