«Το καναρινί ποδήλατο»

image4(1)

   Την ταινία «Το καναρινί ποδήλατο» παρακολούθησαν οι μαθητές του σχολείου μας στην  Κατακόμβη του Ι.Ν. Ευαγγελισμού της  Θεοτόκου την Τρίτη 08/11/2016.

Πρόκειται για ελληνική ταινία παραγωγής του 1999 σε σκηνοθεσία του Δημήτρη Σταύρακα  με πρωταγωνιστές  τον  Δημήτρη Αλεξανδρή, Γιώργο Χάλαρη, Μάνο Βακούση, Νίκο Γεωργάκη και Θάνο Γραμμένο. Το σενάριο της ταινίας : Ένας νεοδιοριζόμενος δάσκαλος σε σχολείο της Αθήνας προσπαθεί να βοηθήσει έναν μαθητή της έκτης δημοτικού, που όλοι θεωρούν χαμένη υπόθεση και προκαλεί  τη δυσαρέσκεια των άλλων συναδέλφων του. Παρ’ όλα αυτά, ο δάσκαλος καταφέρνει να εξασφαλίσει για τον Λευτέρη ένα εξατομικευμένο «παιδαγωγικό συμβόλαιο» αναγνώρισης, σεβασμού, ενεργητικής ακρόασης, ενδιαφέροντος, φροντίδας, θετικής διάκρισης, ενίσχυσης, πρόσθετης διδακτικής στήριξης. Έτσι, ο Λευτέρης κατορθώνει  σιγά σιγά να μην έχει ιδιαίτερο πρόβλημα με τα μαθήματα του σχολείου. Μια μέρα όμως αρρωσταίνει ο δάσκαλος του Λευτέρη και τον αντικαθιστά συνάδελφός του με ακραίες αντιλήψεις κοινωνικού δαρβινισμού να υπαγορεύουν την παιδαγωγική του πράξη. Αυτή η «αναπλήρωση» είχε ως αποτέλεσμα ο Λευτέρης να εξαφανιστεί από το σχολείο, γιατί, εκεί που πήγαινε να πιστέψει ότι τα «καταφέρνει», «πέφτει» στα χέρια ενός δασκάλου που υιοθετούσε πολύ διαφορετικές παιδαγωγικές πρακτικές  (απόρριψη, υποτίμηση, παραμέληση, κ.ά.).

Οι μαθητές του σχολείου μας χαρακτήρισαν την ταινία  αρκετά ρεαλιστική, ιδιαίτερα συγκινητική, βαθιά ανθρώπινη, αφού απεικονίζει τυπικές εκφάνσεις ελληνικού σχολείου και το «επεισόδιο», άλλωστε, είναι πραγματικό. Το βέβαιο είναι πως η ταινία αποτελεί αφορμή  για προβληματισμό και διάλογο  όλης της εκπαιδευτικής  κοινότητας, μαθητών, καθηγητών, γονέων…

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης