Το ελληνικό ντοκιμαντέρ «4,1 μίλια» στα Όσκαρ!

dafne

Η Δάφνη Ματζιαράκη, μια ελληνίδα φοιτήτρια δημοσιογραφίας στο Λος Άντζελες, με τη βοήθεια του Παπαδόπουλου Κυριάκου, πρωταγωνιστή και καπετάνιου του σκάφους του Λιμενικού Σώματος (ΠΛΣ 602), κατάφεραν να καταγράψουν μέσα σε 21 λεπτά ανεπανάληπτες στιγμές  ανθρώπινου πόνου καθώς και  μεγαλείου  ψυχής που μπορούν να διαθέτουν κάποιοι από εμάς. Μέσα σε 21 λεπτά, τόση άλλωστε είναι και η διάρκεια του ντοκιμαντέρ, η κάμερα αποτυπώνει με τον πιο αληθινό και αυθεντικό τρόπο, τόσο στιγμές από την απόλυτη ευτυχία της σωτηρίας και της προσφοράς, όσο και στιγμές με τη μεγαλύτερη δυστυχία και απελπισία του ανθρώπου, όπως αυτές αποτυπώνονται με τον θάνατο.

Το ντοκιμαντέρ «4,1 μίλια» φέτος περπάτησε στο κόκκινο χαλί της αίθουσας της απονομής των Όσκαρ. Μπορεί να μην κέρδισε το χρυσό αγαλματίδιο, ωστόσο κέρδισε τη συγκίνηση και το ενδιαφέρον όλων μας, αφού κατάφερε να «ανοίξει τα μάτια»  και να ευαισθητοποιήσει ανθρώπους σε όλο τον κόσμο για την τραγωδία της προσφυγιάς.

«Κανείς πλέον δεν μπορεί να πει ότι δε γνώριζε» τόνισε ο Κυριάκος Παπαδόπουλος, αφυπνίζοντας με τον τρόπο αυτό συνειδήσεις και μνήμες καθιστώντας υπεύθυνους κυβερνήσεις, πρόσωπα και πολιτικές.

Άλλωστε, τι είναι αυτό που θα καταφέρει να χωρίζει έναν άνθρωπο από «τη γη της επαγγελίας»; Είναι,αλήθεια, αρκετή μια απόσταση 4,1μιλίων  να στερήσει από έναν πρόσφυγα – άνθρωπο την ελευθερία, τις καλύτερες συνθήκες διαβίωσης για τον ίδιο και τα παιδιά του, τη δυνατότητα να κάνει όνειρα για ένα καλύτερο μέλλον; Είναι δυνατόν η απόσταση αυτή να τον απομακρύνει από την ελπίδα και την αξιοπρέπεια του να ζει ελεύθερος με δικαιώματα, όπως αρμόζει στον καθένα μας;

Πρόκειται για ένα ντοκιμαντέρ που μας αφορά όλους,  μια και είναι υπόθεση όλων μας…

 

Αϊδίνη Χριστίνα, μαθήτρια της Β΄ Τάξης

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης