Τα φρούτα χαρίζουν μακροζωία

frouta_madata_540489740

Το μυστικό της μακροζωίας, σύμφωνα με μία μελέτη, είναι τα φρούτα και τα λαχανικά, αρκεί να καταναλώνουμε πάνω από δέκα μερίδες την ημέρα. Για να κατακτήσετε το μυστικό, χρειάζεται να φάτε 10 μερίδες φρούτων και λαχανικών ημερησίως. Όσοι τρώνε 800 γραμμάρια την ημέρα έχουν περισσότερες πιθανότητες να ζήσουν πιο πολλά χρόνια σύμφωνα με μία βρετανική επιστημονική έρευνα. Γνωρίζαμε από πριν ότι τα φρούτα και τα λαχανικά συμβάλλουν σε μια υγιή και ισορροπημένη ζωή, αλλά η νέα μελέτη δείχνει ότι η κατανάλωση 10 μερίδων και όχι 5 είναι το ιδανικό. Ως μερίδα θεωρείται μία ποσότητα 80 γραμμαρίων (όσο είναι μία μικρή μπανάνα ή ένα αχλάδι),οπότε ο καθένας μπορεί να φάει περισσότερες μερίδες κάθε φορά. Οι ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Imperial College του Λονδίνου, με επικεφαλής τον Ντάγκφιν Ον που έκαναν δημοσίευση στην επιθεώρηση επιδημιολογίας «International Journal Epidemiology» ανέφεραν ότι, αν όλοι κατανάλωναν 10 μερίδες, τότε θα μπορούσαν  να αποφευχθούν 7,8 εκατομμύρια πρόωροι θάνατοι κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο.

 

Πρόληψη καρκίνου

 

Η μελέτη δείχνει ότι έστω και μία ποσότητα 2-3 μερίδων φρούτων και λαχανικών κάνει καλό στην υγεία π.χ. μειώνει τη χοληστερίνη και την αρτηριακή πίεση. Αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι μειώνει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου από καρδιακό νόσημα  ή καρκίνο. Τα πράσινα λαχανικά(π.χ. σπανάκι), τα κίτρινα, τα πορτοκαλιά (π.χ. κίτρινες πιπεριές και καρότα),αλλά και τα κραμβοειδή ή σταυρανθή μειώνουν τον κίνδυνο του καρκίνου. Τα μήλα, τα αχλάδια, το κίτρο, οι σαλάτες, το μαρούλι και τα κραμβοειδή μειώνουν τα εμφράγματα και τα εγκεφαλικά.

 

Γραμμάρια φρούτων και λαχανικών

Μείωση καρδιαγγειακού    κινδύνου

Μείωση κινδύνου εμφάνισης καρκίνου

Μείωση πρόωρου θανάτου

200 13% 4% 15%
800 28% 13% 31%

 

Η έρευνα αυτή δε βρήκε καμία διαφορά ανάμεσα στα ωμά και στα μαγειρεμένα λαχανικά σε ό,τι αφορά την ωφέλειά τους. Αλλά δεν ισχύει το ίδιο με τα χάπια και λοιπά συμπληρώματα διατροφής που περιέχουν μεν πολλές από τις ουσίες των φρούτων και λαχανικών, όμως δεν προσφέρουν την ίδια προστασία.

Πηγή : http://www.kathimerini.gr

 

Αρζίδου Βασιλική, Αλεξοπούλου Ανθή, μαθήτριες της Β΄ Τάξης

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης