Επιχείρηση εξουδετέρωσης της βόμβας στο Κορδελιό

bomba

 

Την Κυριακή 12 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε η επιχείρηση για την απομάκρυνση της βόμβας που βρέθηκε στο Κορδελιό μετά από εκκένωση της γύρω περιοχής σε ακτίνα 2 χιλιομέτρων.  Η βόμβα μεταφέρθηκε στο πεδίο βολής Ασκού- Προφήτη, όπου και εξουδετερώθηκε.

Η βόμβα, που χρονολογείται από τον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο και ξεπερνούσε σε βάρος τα 250 κιλά,  βρέθηκε σε βάθος πέντε μέτρων σε βενζινάδικο κατά τη διάρκεια εργασιών στο Κορδελιό. Για τέσσερα μάλιστα χιλιοστά το μηχάνημα που έσκαβε δεν ακούμπησε τη βόμβα!

Την επιχείρηση οργάνωσε  η Περιφέρεια  σε συνεργασία με τους Δήμους  Δέλτα και Αμπελοκήπων–Μενεμένης με το μεγαλύτερο μεγάλο βάρος να πέφτει στον Δήμο Κορδελιού-Εύοσμου. Καθώς η περιοχή είναι πυκνοκατοικημένη, ο αριθμός των κατοίκων που έπρεπε να απομακρυνθούν από τις εστίες τους ξεπερνούσε τις 50.000.  Τα σχολεία και τα καταστήματα παρέμειναν κλειστά, ενώ υπήρχαν λεωφορεία του Δήμου για την απομάκρυνση των πολιτών και τη μεταφορά τους σε ασφαλές περιβάλλον.

Αναλυτικότερα, από την περιοχή Εύοσμου-Κορδελιού ο προγραμματισμός προέβλεπε να απομακρυνθούν 62.000 πολίτες, από την περιοχή Αμπελοκήπων- Μενεμένης 10.000 πολίτες, ενώ οι περιοχές του Δήμου Δέλτα και του οικισμού της Αγίας Σοφίας δεν περιλαμβάνονταν στη  ζώνη εκκένωσης.  Η απομάκρυνση των κατοίκων των προαναφερόμενων περιοχών ξεκίνησε την Κυριακή στις 10 το πρωί, για να μην μείνει κανείς εντός ζώνης.

Σε επιφυλακή ήταν το ΕΚΑΒ καθώς και τα γύρω νοσοκομεία, τα ΕΛΠΕ πραγματοποίησαν σχέδιο ασφάλειας, ενώ οι δεξαμενές των υγρών καυσίμων άδειασαν εντελώς.

Πάντως, την ανησυχία των αρχών δεν συμμερίστηκαν όλοι οι κάτοικοι της περιοχής, αφού δεν απομακρύνθηκαν όλοι από τα σπίτια τους, ενώ έβγαιναν από νωρίς στα μπαλκόνια, για να παρακολουθήσουν την επιχείρηση.  Χαρακτηριστικό ήταν και το περιστατικό με την κάμερα που είχε τοποθετηθεί σε μπαλκόνι της περιοχής και μετέδιδε ζωντανά, μέχρι που εντοπίστηκε και απομακρύνθηκε μετά από σχετική προειδοποίηση.

Πηγή: http://www.lifo.gr/now/greece/132376

                       Από τις μαθήτριες της Β΄ Τάξης Κακάλη Ελένη και Θεοδώρου Χριστίνα

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης