Οι Νυμφόπετρες και το μυστικό τους…

nymfopetres

Οι νυμφόπετρες, μια συστάδα βράχων ύψους 4 μέτρων στον νομό Θεσσαλονίκης, εξάπτουν τη φαντασία και σε κάνουν να αναρωτιέσαι πώς και γιατί στέκουν εκεί ξεχασμένες από τον χρόνο!

Βρίσκονται στο ανατολικό τμήμα του νομού, 56 χλμ. ΒΑ της πόλης της Θεσσαλονίκης, ανάμεσα από τις λίμνες Κορώνεια και Βόλβη,  στην πρώην επαρχία Λαγκαδά.

Σύμφωνα με έναν μύθο οι νυμφόπετρες ήταν  κυνηγοί που αναζητούσαν θηράματα.Κάποια στιγμή βρέθηκαν μπροστά σε μία λίμνη όπου λούζονταν νύμφες και οι κυνηγοί σταμάτησαν, για να τις θαυμάσουν. Η θεά Άρτεμη το θεώρησε μεγάλη ασέβεια και έτσι τους μεταμόρφωσε σε πέτρες.Σύμφωνα όμως με έναν άλλο μύθο οι νυμφόπετρες είναι μία νύφη με τη συνοδεία της.Η μητέρα της νύφης την καταράστηκε, γιατί ήταν άπληστη και είχε πάρει όλα τα υπάρχοντα της μητέρας της. Έτσι, τη μέρα του γάμου της, η ίδια, ο γαμπρός και όλη η γαμήλια συνοδεία, πέτρωσαν. Μεταμορφώθηκαν σε πέτρες.Μια άλλη εκδοχή του μύθου θέλει τη μάνα να καταριέται τη νύφη και κόρη της, γιατί παντρεύτηκε χωρίς τη θέληση των γονιών της. Οι επιστήμονες,ωστόσο, λένε ότι οι νυμφόπετρες οφείλονται σε θερμοπίδακες που υπήρχαν στην περιοχή. Οι θερμοπίδακες είχαν συσσωρευμένη ποσότητα πετρωμάτων που αργότερα δημιούργησαν τις νυμφόπετρες.

Όπου και αν βρίσκεται η αλήθεια για την προέλευσή τους, οι νυμφόπετρες είναι ένα αριστούργημα της φύσης!

 

Ευκαρπίδου Παναγιώτα, μαθήτρια της  Β΄ Τάξης

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης