«Οι δεινόσαυροι έκαναν την πρώτη τους εμφάνιση στη Βρετανία

7FE65E42D1EF33E9AEA3459AACBE7944

 

Μέχρι τώρα πιστεύαμε ότι οι δεινόσαυροι πρωτοεμφανίστηκαν στη Νότια Αμερική, αλλά από ό,τι δείχνουν τα απολιθώματα φαίνεται να πρωτοεμφανίστηκαν στο βόρειο ημισφαίριο και πιο συγκεκριμένα στην Αγγλία και στη Σκωτία.

Από τις νέες εκτιμήσεις διαπιστώνουμε ότι οι πρώτοι δεινόσαυροι ήταν παμφάγοι, ότι πρωτοεμφανίστηκαν πριν από 15 εκατομμύρια χρόνια νωρίτερα, καθώς επίσης ότι οι σαρκοφάγοι δεινόσαυροι, όπως ο πασίγνωστος Τυραννόσαυρος, ανήκουν σε πιο εξελιγμένο «κλαδί» του δέντρου.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Μάθιου Μπάρον του Πανεπιστημίου Κέμπριτζ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Nature», σύμφωνα με το BBC και το πρακτορείο Ρόιτερς, συνέκριναν τα μεγέθη, τα σχήματα και τις διασυνδέσεις των απολιθωμένων οστών 74 διαφορετικών ειδών δεινοσαύρων που έχουν βρεθεί και πώς όλα αυτά άλλαξαν με τον καιρό. Κατέληξαν σε μία γενική «εικόνα» για την εξέλιξη και τις «διακλαδώσεις»  των δεινόσαυρων.

Σύμφωνα με την παραδοσιακή θεωρία του 1888 που πρότεινε ο βρετανός παλαιοντολόγος Χάρι Γκόβιερ Σίλι οι δεινόσαυροι – που βαφτίστηκαν έτσι από τον βρετανό Σερ Ρίτσαρντ Όουεν – χωρίζονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες : στα ορνιθίσχια (που μοιάζουν με πουλιά) και στα σαυρίσχια (που μοιάζουν με σαύρες). Οι ορνιθίσχιοι δεινόσαυροι ήταν χορτοφάγοι-φυτοφάγοι, ενώ οι σαυρόμορφοι ήταν είτε φυτοφάγοι-χορτοφάγοι είτε σαρκοβόροι.

Όμως η νέα ανάλυση  μεταφέρει τους σαρκοβόρους σαυροειδείς δεινόσαυρους, τα λεγόμενα «θηρόποδα», στην ίδια κατηγορία με τα ορνιθίσχια και όχι με τα μεγαλόσωμα φυτοφάγα-χορτοφάγα «σαυρόποδα». Αυτό μας κάνει να πιστεύουμε ότι τα πουλιά προέρχονται από τους σαρκοβόρους δεινόσαυρους.

Η νέα μελέτη μας αποκαλύπτει ότι όλοι οι δεινόσαυροι εμφανίστηκαν πριν 242 εκατομμύρια έως 247 εκατομμύρια χρόνια στην ήπειρο Λαυρασία του βορείου ημισφαιρίου και όχι πριν από 230 εκατομμύρια χρόνια στην ήπειρο Γκοντβάνα του νοτίου ημισφαιρίου, γνωστή ως Λατινική Αμερική.

Πολλοί επιστήμονες σοκαρίστηκαν από τις νέες εκτιμήσεις, οι οποίες, αν αποδειχτούν σωστές από μελλοντικές ανακαλύψεις, θα αλλάξουν την παγκόσμια παλαιοντολογία.

Πηγή : http://www.ethnos.gr

 

Αλεξοπούλου Ανθή, Αρζίδου Βάσω, μαθήτριες της Β΄ Τάξης

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης