Πεθαίνει ο Κοραλλιογενής Ύφαλος της Αυστραλίας

Καταγραφή 

Ένα από τα ωραιότερα και πιο εντυπωσιακά  μνημεία Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, ο Κοραλλιογενής ύφαλος της Αυστραλίας, βρίσκεται σε μεγάλο κίνδυνο εκπέμποντας SOS. Η εκτεταμένη ρύπανση του περιβάλλοντος οδήγησε σε κλιματικές αλλαγές καθώς και στην υπερθέρμανση του πλανήτη μας, επιφέροντας με αυτόν τον τρόπο μη αναστρέψιμες καταστροφές.

Συγκεκριμένα, η ομάδα επιστημόνων του ARC Centre Of Excellence  δήλωσε ότι η θέρμανση των υδάτων γύρω από τον ύφαλο προκάλεσε την καταστροφή των δύο τρίτων των κοραλλιών σε μια έκταση 700 χιλιομέτρων. Η σκλήρυνση και στη συνέχεια η λεύκανση των κοραλλιών είναι το αποτέλεσμα  της υπερθέρμανσης του πλανήτη μας. Εάν υπήρχε μία πιθανότητα τα κοράλλια αυτά να επανέλθουν στη φυσική τους κατάσταση, αυτή δυστυχώς έχει χαθεί παντοτινά, μια και η ρύπανση έχει επαναλαμβανόμενο και συστηματικό χαρακτήρα.

Παράλληλα, σημαντικό πλήγμα έχει υποστεί και  ο τουρισμός της Αυστραλίας, μια και τα ετήσια κέρδη που της αποφέρει είναι της τάξης περίπου των 4 εκατομμυρίων δολαρίων!

Αξίζει να υπογραμμίσουμε ότι η Επιτροπή Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς  της UNESCO  είναι πιθανό να εντάξει τον κοραλλιογενή ύφαλο στη λίστα με τα μνημεία που βρίσκονται σε μεγάλο κίνδυνο.

Αναμφίβολα, οι ενέργειες όλων μας έχουν σοβαρές επιπτώσεις στο περιβάλλον. Είναι καιρός να δράσουμε και να υπενθυμίσουμε σε όλους ότι τον πλανήτη μας, τη γη μας δεν την κληρονομήσαμε από τους προγόνους μας, αλλά τη δανειστήκαμε από τις επόμενες γενιές και συγκεκριμένα από τα παιδιά μας. Οφείλουμε να τους παραδώσουμε έναν καλύτερο κόσμο …

 

Αϊδίνη Χριστίνα  – Δερμεντζή Δήμητρα, μαθήτριες της Β΄ Τάξης 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης