To οικολογικό αποτύπωμα της Αθήνας

?????????????????????????????????????????????????

    Συχνά ακούμε τη φράση οικολογικό αποτύπωμα, αλλά δεν ξέρουμε τι ακριβώς σημαίνει. Το οικολογικό αποτύπωμα μετράει την επίδραση των ανθρώπων στο φυσικό περιβάλλον και τους τρόπους κατανάλωσης φυσικών πόρων. Όσο μεγαλύτερο είναι το οικολογικό αποτύπωμα κάθε ανθρώπου τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιέσεις που δέχεται ο πλανήτης.

Γνωρίζοντας ότι γενικότερα η Μεσόγειος είναι μια περιοχή που υποφέρει από τη γρήγοτερη εξάντληση των φυσικών πόρων, ο διεθνής οργανισμός Global Footprint Network προσπάθησε να μετρήσει το οικολογικό αποτύπωμα των 19 μεγαλύτερων μεσογειακών πόλεων, για να αξιολογήσει την κατάσταση. Στη μέτρηση συμπεριληφθήκαν 2 ελληνικές πόλεις, η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη, και τα αποτελέσματα δεν είναι ιδιαίτερα αισιόδοξα…

Η Αθήνα, την οποία ξεπερνάει μόνο η πρωτεύουσα της Μάλτας, διεκδικεί τη δεύτερη θέση, προσπερνώντας άλλες πόλεις, όπως η Ρώμη, η Βαρκελώνη ή Μασσαλία, ενώ η Θεσσαλονίκη κατέχει την 7η θέση. Οι πόλεις μας καταναλώνουν περισσότερους φυσικούς πόρους, από όσους μπορεί να προσφέρει  ο πλανήτης.

Το υψηλό αποτύπωμα Αθήνας και Θεσσαλονίκης οφείλεται στις διατροφικές συνήθειες και στις μετακινήσεις των ανθρώπων. Επιλέγουμε λιπαρά τρόφιμα, τα οποία είναι κατά της μεσογειακής διατροφής. Παράλληλα, προτιμούμε τη μετακίνηση με αυτοκίνητο, δυσκολεύοντας έτσι την κατάσταση.

Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν… Ο περιορισμός του οικολογικού αποτύπωματος σε βιώσιμα επίπεδα είναι αναγκαίος. Έχουμε μόνο έναν πλανήτη και πρέπει όχι μόνο να ζήσουμε καλά σε αυτόν αλλά και να τον κληροδοτήσουμε ακέραιο στα παιδιά μας.

Για να συμβεί αυτό, απαιτούνται δύο ειδών ενέργειες :

Α) η λήψη πολιτικών μέτρων σε παγκόσμιο, εθνικό αλλά και τοπικό επίπεδο

Β) η ευαισθητοποίηση και η συμμετοχή των πολιτών.

 

Πηγή : http://kalyterizoi.gr/

 

Χριστίνα Θεοδώρου, Κακάλη Ελένη Άννα, μαθήτριες της Β΄Τάξης

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης