Μόνιμη και μη αναστρέψιμη καταστροφή της Αρκτικής λόγω της ταχύτητας της τήξης των πάγων

Η νέα έκθεση της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των Η.Π.Α μας ενημερώνει για την τεράστια κλιματική καταστροφή που παρατηρείται, θέτοντας έτσι σε ανησυχητική κατάσταση το μέλλον του ανθρώπινου είδους αλλά και του οικοσυστήματος. Η θερμοκρασία στην Αρκτική βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο, καθώς αυξάνεται ολοένα και περισσότερο, και το χειρότερο είναι ότι πλέον δεν μπορούμε να κάνουμε πολλά γι αυτό.
O Τζέρεμι Μάθις, επικεφαλής του Προγράμματος Αρκτικής Έρευνας της ΝΟΑΑ δηλώνει στο συνέδριο Αμερικανικής Γεωφυσικής Ένωσης τα εξής: «Η Αρκτική προσφέρει τεράστιες υπηρεσίες στον πλανήτη λειτουργώντας ως το ψυγείο του. Αυτό που συμβαίνει αυτή τη στιγμή είναι ότι έχουμε αφήσει ανοικτή την πόρτα του ψυγείου με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Επιβεβαιώνουμε ότι η Αρκτική δε θα παραμείνει σε παγωμένη κατάσταση και η κατάσταση της αλλάζει με ταχύτατο ρυθμό. Το κλίμα μεταβάλλεται τόσο γρήγορα στην Αρκτική, ώστε δεν προλαβαίνουν να προσαρμοστούν όχι μόνο η χλωρίδα και η πανίδα αλλά και οι άνθρωποι που ζουν στις αρκτικές περιοχές. Επιπλέον, η άνοδος της στάθμης της θάλασσας εξαιτίας του λιώσιμου των πάγων εξαφανίζει ολόκληρα χωριά δημιουργώντας τους πρώτους κλιματικούς μετανάστες στον πλανήτη. Μάλιστα ο ρυθμός αύξησης των επιπέδων της θάλασσας αυξάνεται συνεχώς, επειδή η θερμοκρασία στην Αρκτική αυξάνεται ταχύτερα από ό,τι μπορούσαμε να υπολογίσουμε μέχρι πριν από λίγα χρόνια»
Οι κλιματικές αλλαγές δε δημιουργούν πρόβλημα μόνο στην αλλαγή της θερμοκρασίας αλλά και σε πολλά ζώα που εξαρτιούνται από αυτήν· ένα στοιχειώδες παράδειγμα αποτελεί η πολική αρκούδα, είδος το οποίο βρίσκεται υπό εξαφάνιση. Πιο συγκεκριμένα, η αποστεωμένη αρκούδα την οποία ένας συνεργάτης του National Geographic τράβηξε βίντεο και η οποία αργοπέθαινε από έλλειψη τροφής. Προκειται για βίντεο που συγκίνησε πάρα πολύ κόσμο.

Αλεξοπούλου Ανθή, Αρζίδου Βασιλική, μαθήτριες της Γ΄ Τάξης

pagobouno--pagoi--klimatiki-allagi

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης