Εφηβεία μέχρι τα 24…

researchers-jp201-g-thumb-large

   Στις μέρες μας η εφηβεία διαρκεί  από την ηλικία των 10 μέχρι των 24 ετών, ενώ παλαιότερα θεωρούνταν ότι διαρκούσε μέχρι τα 19. Η ενήλικη ζωή αλλάζει σημείο εκκίνησης, καθώς οι σπουδές συνεχίζονται σε μεγαλύτερες ηλικίες και ο γάμος καθυστερεί περισσότερο.

Η εφηβεία ξεκινάει, όταν ο υποθάλαμος του εγκεφάλου εκκρίνει μια ουσία που ενεργοποιεί την υπόφυση και τους γεννητικούς αδένες. Η ηλικία αυτή από τα 14 πήγε στα 10 λόγω της βελτιωμένης υγείας και διατροφής στο μεγαλύτερο μέρος του αναπτυγμένου κόσμου. Το αποτέλεσμα αυτών είναι  ο μέσος όρος ηλικίας που ένα κορίτσι θα έχει έμμηνο ρύση για πρώτη φορά να είναι τα 12 ή τα 13.

Ακόμη, υπάρχουν και  βιολογικοί παράγοντες που συνηγορούν υπέρ της παράτασης της εφηβείας, καθώς  η σωματική ανάπτυξη συνεχίζεται μαζί με την ανάπτυξη του εγκεφάλου, ενώ οι φρονιμίτες σε πολλούς ανθρώπους  βγαίνουν μετά 25.

Σύμφωνα με τη Σούζαν Σόγιερ, διευθύντρια του κέντρου υγείας εφήβου στη Βασιλική Παιδιατρική Κλινική της Μελβούρνης, θα πρέπει να επεκταθούν οι κοινωνικές παροχές σε ανηλίκους μέχρι τα 25.

 

Πηγή : www.kathimerini.gr

Κομπόγιαννος Δημήτριος, μαθητής της Β΄ Τάξης

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης