Νερό σε μορφή πάγου στον Άρη

handout1-thumb-large

    Αποθέματα νερού βρέθηκαν σε οκτώ διαφορετικά σημεία κάτω από την επιφάνεια του Άρη. Αυτά τα αποθέματα μπορούν να αξιοποιηθούν με δύο τρόπους σε περίπτωση αποίκισης του πλανήτη α) για τη δημιουργία πόσιμου νερού και β) για τη μετατροπή του σε οξυγόνο.

Ερευνητές, με επικεφαλής τον γεωλόγο  Κόλιν Ντάντας του Κέντρου Αστρογεωλογίας της Γεωλογικής Υπηρεσίας των ΗΠΑ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Science», ανέλυσαν φωτογραφίες και άλλα δεδομένα που έχει συλλέξει ο δορυφόρος MRO, ο οποίος  βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον “Αρη από το 2006.

Τα σημεία όπου βρέθηκαν τα αποθέματα πάγου βρίσκονται  σε γεωγραφικό πλάτος 55 με 58 μοιρών βόρεια και νότια του αρειανού ισημερινού σε προσβάσιμες περιοχές.

Σύμφωνα με δηλώσεις του Ντάντας είναι μεγάλη έκπληξη για όλους που βρέθηκε σε αυτές τις περιοχές πάγος εκτεθειμένος στην επιφάνεια  του Άρη χωρίς στρώμα σκόνης ή ρεγόλιθου.

Οι επιστήμονες γνώριζαν  για την ύπαρξη καθαρού σχεδόν νερού στο υπέδαφος του Άρη, αλλά ήταν η πρώτη φορά που είχαν μια τόσο καθαρή εικόνα των αποθεμάτων τα οποία δημιουργήθηκαν πρόσφατα. Εκτιμήσεις λένε ότι το 1/3 της επιφάνειας του πλανήτη έχει πάγους στο υπέδαφός του.

 

ΠΗΓΗ: kathimerini.gr

Κομπόγιαννος Δημήτριος, μαθητής της Β΄ Τάξης

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης