Παγκόσμιος «διαγωνισμός» φωτοβολταϊκών με τιμές… ρεκόρ

φωτο-350x320

Η Αίγυπτος, μετά από δέκα δεκαετίες απραξίας από την πρώτη εφαρμογή ηλιακής ενέργειας σε αυτήν το 1913, ετοιμάζει να κατασκευάσει το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό πάρκο στον κόσμο με 1.650 μεγαβάτ. Λόγος αυτής της καθυστέρησης εφαρμογής των φωτοβολταϊκών, τα οποία εγκατέστησε ττο 1913 ο Αμερικανός επιστήμονας Φρανκ Σούμαν στη συνοικία Μααντί του Κάιρου, ήταν η ανακάλυψη των πετρελαϊκών κοιτασμάτων της Μέσης Ανατολής.

Παρ’ όλα αυτά, στο μέλλον κι άλλες χώρες σκοπεύουν να ξεπεράσουν  αυτό το «ρεκόρ», και συγκεκριμένα η  Ινδία και οι Ηνωμένες Πολιτείες. Οι Αυστραλοί προβλέπεται ότι θα αυξήσουν κατά 70%, εντός του 2018, την ποσότητα ρεύματος που παράγεται από τον ήλιο στη χώρα, Ενδιαφέρον για την ηλιακή ενέργεια σημειώνεται και στην Ολλανδία, που αψηφά  τον ελάχιστο ηπειρωτικό χώρο της και κατασκευάζει φωτοβολταϊκά ακόμα και μέσα στη θάλασσα!

Επιπροσθέτως, οι ελκυστικές τιμές των φωτοβολταϊκών συστημάτων σε συνδυασμό με τα οφέλη της ηλιακής ενέργειας, ωθούν όλο και περισσότερες χώρες στην εκμετάλλευσή της. Ακόμα, καθώς η τεχνολογία είναι πολλά υποσχόμενη, αναμένεται η Αίγυπτος να φτάσει στο 37% της χρήσης ηλιακής ενέργειας μέχρι το 2035, από το 10% που είναι σήμερα.

Στις μέρες μας, πλήθος χωρών, που μπορεί να καλύψει τις ηλεκτρικές του ανάγκες από τον ήλιο σε ποσοστό 100% ψάχνει αλλού πόρους, με πρώτη αναζήτηση τα κοιτάσματα υδατανθράκων. Αντίθετα, η Ολλανδία, παρά την έλλειψη ηλιοφάνειάς της, εξακολουθεί να επιμένει στην κατασκευή φωτοβολταϊκών, μιας και τα κοιτάσματα φυσικού αερίου ωριμάζουν και τα πετρώματα αποσταθεροποιούνται, λόγω της σεισμογένεσης της περιοχής.

Σε λίγους μήνες ξεκινάει ένα νέο πιλοτικό πρόγραμμα 9 μίλια ανοιχτά της Χάγης, που αναμένεται να περιλαμβάνει φωτοβολταϊκά, τα οποία θα μπορούν να αντέχουν τις αντίξοες συνθήκες της Βόρειας Θάλασσας. Αυτά τα φωτοβολταϊκά θα είναι συνδεδεμένα με ανεμογεννήτριες και δίκτυο ηλεκτροδότησης, που είναι ήδη εγκατεστημένα. Μάλιστα, ο ιδρυτής της εταιρείας Oceanof Energy, Αλάρντ φαν Χούκεν, εμπνευστής του έργου, αναφέρει πως στο μέλλον η αξιοποίηση της ηλιακής ενέργειας από τη  θάλασσα θα είναι οικονομικότερη από τη γη λόγω της απουσίας κόστους οικοπέδου.

Ταυτόχρονα, στην Αυστραλία κατασκευάζονται δεκάδες φωτοβολταϊκά πάρκα μεγάλης κλίμακας, ενώ αρκετοί ιδιώτες  εγκαθιστούν φωτοβολταϊκά στις στέγες των σπιτιών τους. Σύμφωνα με το Smart Energy Council, τα έργα αυτής της μεγάλης κλίμακας προσθέτουν 2,5 έως 3,5 γιγαβάτ ηλιακής ενέργειας φέτος, ενώ τα οικιακά φωτοβολταϊκά  θα προσθέσουν ακόμα 1,3 γιγαβάτ. Πρόκειται για μια τεράστια αύξηση περίπου 70%, σχετικά με την εγκατεστημένη ισχύ φωτοβολταϊκών στη χώρα, που στα τέλη του 2017 άγγιξε τα 7 γιγαβάτ.

 

Πηγή : www.kathimerini.gr

 

Παυλάκης Χρίστος, μαθητής της Β’ τάξης

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης