Τόνοι διαστημικών σκουπιδιών στη σελήνη

rabit

Η σελήνη μέχρι σήμερα έχει μαζέψει περίπου 181 τόνους διαστημικών σκουπιδιών.

Κύρια αιτία των σκουπιδιών είναι οι αμερικανικές αποστολές Apollo από το 1969 έως το 1972, αλλά και μη επανδρωμένες αποστολές από διάφορες χώρες ,σύμφωνα με πληροφορίες του ιστορικού της NASA William Barry.

Παλιότερα κομμάτια προέρχονται από διαστημοσυσκευές της δεκαετίας του ’60, που χρησιμοποιήθηκαν για να υπάρξει μία εικόνα για το πόσο εφικτή είναι η προσσελήνωση και για την επιφάνεια. Προβληματισμοί που λύθηκαν με τα rover που στάλθηκαν στη σελήνη.

Επίσης, υπαίτιος ήταν και ο δορυφόρος LCROSS για τη μελέτη της ατμόσφαιρας της σελήνης, αλλά και οι αστροναύτες που άφησαν αντικείμενα που θα τους ανάγκαζαν να ξοδέψουν περισσότερα καύσιμα στην επιστροφή.

Βέβαια, σύμφωνα με τη NASA υπάρχει και ένα θετικό στα σκουπίδια, καθώς μπορούμε να παρακολουθήσουμε τον ρυθμό με τον οποίον αποσυντίθενται τα υλικά στο φεγγάρι.

Εκτός από τα σκουπίδια υπάρχουν και συσκευές που χρησιμοποιούνται ακόμα, όπως ανακλαστήρες λέιζερ που χάρη σε αυτούς μάθαμε ότι η σελήνη απομακρύνεται 3,8 εκατοστά τον χρόνο, ενώ, όταν δημιουργηθεί μια βάση εκεί, πολλοί θα ήθελαν να δουν τα ιστορικά απομεινάρια των πρώτων αποστολών.

Πηγή: http://www.iefimerida.gr/news/400406/i-selini-konteyei-na-ginei-homateri-yparhoyn-ekei-181-tonoi-diastimikon-skoypidion

Κομπόγιαννος Δημήτρης, μαθητής της Β΄ Τάξης

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης