Νέα θεωρία για το τέλος του σύμπαντος

AFDAB78A06BED479BA693C354BDF3E0B

Ερευνητές του Χάρβαρντ υποστηρίζουν ότι το διάσημο μποζόνιο Χιγκς μπορεί να καταστρέψει τον κόσμο.

 

Το μποζόνιο του Χιγκς, αλλιώς γνωστό και ως «ιερό δισκοπότηρο» της Φυσικής, δεν έχει ακόμα εντοπιστεί από τους επιστήμονες παρά της μεγάλες προσπάθειές τους, οι οποίες έχουν λάβει μυθιστορηματικές διαστάσεις. Το μποζόνιο του Χιγκς είναι το σωματίδιο που αντιστοιχεί στο πεδίο του Χιγκς, το οποίο προσδίδει μάζα στην ύλη.

 

Η γένεση του μποζονίου του Χιγκς οφείλεται σε ακραίες συνθήκες θερμοκρασίας που προέκυψαν κατά τη δημιουργία του σύμπαντος.  Επιστήμονες θεωρούν ότι χάρη στο μποζόνιο του Χιγκς το σύμπαν μας έχει μάζα και βαρύτητα, ενώ χωρίς αυτό ισχυρίζονται ότι το σύμπαν θα ζύγιζε λιγότερο από ένα πούπουλο και θα ήταν αδύνατη η ύπαρξη του ανθρώπου, της βαρύτητας, των άστρων και των πλανητών.

 

Πολλοί, μάλιστα, αποκαλούν το μποζόνιο του Χιγκς «σωματίδιο του θεού».  Την δεκαετία 1960 ομάδα επιστημόνων με αρχηγό τους τον Βρετανό φυσικό Πίτερ Χιγκς πρότειναν μια νέα θεωρία για την ύπαρξη της μάζας, στην οποία προβλεπόταν η ύπαρξη του μποζονίου που μετέπειτα πήρε το όνομά του.  Μετά από πολλές προσπάθειες το μποζόνιο εντοπίστηκε το 2012 σε πειράματα που έγιναν στο Μεγάλο Επιταχυντή Αδρονίων στον Ευρωπαικό Οργανισμό Πυρηνικής Έρευνας, το γνωστό CERN.  Χάρη σε αυτήν την ανακάλυψη ο Πίτερ Χιγκς κέρδισε το Νόμπελ Φυσικής.

 

Όμως, ερευνητές του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ φέρνουν τα πάνω κάτω υποστηρίζοντας ότι το μποζόνιο Χιγκς μπορεί από σωματίδιο του Θεού να μετατραπεί σε σωματίδιο του… διαβόλου!

 

Σύμφωνα με την θεωρία που ανέπτυξαν οι επιστήμονες είναι πιθανό η αλληλεπίδραση του σωματιδίου με μια μελανή οπή να προκαλέσει δομικές αλλαγές στις ιδιότητές του. Τέτοιες, όμως, αλλαγές, οι οποίες αλλάζουν τη φύση του σωματιδίου, μπορούν να καταλήξουν στην καταστροφή του Σύμπαντος.

 

Πιο συγκεκριμένα, οι επιστήμονες αναφέρουν πως, όταν το μποζόνιο Χιγκς έρθει σε επαφή με μια μαύρη τρύπα, τότε θα δημιουργηθεί μια φυσαλίδα αρνητικής ενέργειας, η οποία θα αρχίσει να απορροφά τις δομές και τα αντικείμενα του Σύμπαντος και να μεγαλώνει, έως ότου απορροφήσει στο εσωτερικό της όλο το Σύμπαν.

 

Μέσα στην φυσαλίδα όλοι οι νόμοι της φυσικής δεν θα ισχύουν πια κάνοντας το σύμπαν να πάψει να υπάρχει. Οι επιστήμονες δεν αποκλείουν το γεγονός ότι η διαδικασία αυτή έχει ήδη αρχίσει σε κάποια μακρινή γωνιά του σύμπαντος!

 

Πηγή: http://www.tovima.gr/science/physics-space/article/?aid=959071

 

Από τις Αλεξοπούλου Ανθή και Αρζίδου Βάσω, μαθήτριες της Γ΄ Τάξης

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης