Νέο πρόβλημα με τα πλαστικά: μικροοργανισμός τα χωνεύει μέσω της πέψης

kril

Το κριλ, σύμφωνα με νέα στοιχεία, χωνεύει το πλαστικό, πράγμα που ανησυχεί τους επιστήμονες. Σε κάποιους ίσως φανεί ως λύση για τη ρύπανση που προκαλούν, αλλά η χώνεψή τους κρύβει πολλούς κινδύνους.

Το κριλ μοιάζει με γαρίδα και είναι βασική τροφή για θαλάσσια πλάσματα. Τα ευρήματα δείχνουν ότι το κριλ της Ανταρκτικής χωνεύει μικροπλαστικά και τα μετατρέπει σε νανοπλαστικά.

Σε πείραμα το κριλ τράφηκε με φαγητό αναμεμειγμένο με πλαστικό. Το αποτέλεσμα ήταν ότι το πλαστικό στο οποίο εκτέθηκε ήταν ανάλογο του πλαστικού που διασπάστηκε.

Παλιότερα πίστευαν ότι το πλαστικό απλώς περνά από το στομάχι και εκκρίνεται χωρίς να μεταλλάσσεται, αλλά το κριλ διασπά το πλαστικό και ένα μέρος του μένει στο σώμα του.

Η συνέπεια είναι ότι οποιοσδήποτε οργανισμός τρώει το κριλ απορροφά το πλαστικό. Επίσης, κομμάτια πλαστικού θα μπορούσαν να φτάσουν στον άνθρωπο αλλά δεν υπάρχουν ακόμα ενδείξεις για αυτό.

Το πολύπλοκο, λοιπόν, ζήτημα των πλαστικών χειροτερεύει ακόμη περισσότερο, ενώ τα πλαστικά που διασπά το κριλ θα περάσουν στην τροφική αλυσίδα.

Πηγή: lifo.gr

Κομπόγιαννος Δημήτρης, μαθητής της Β΄ Τάξης

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης