Παρουσίαση του μυθιστορήματος του Julien Kilanga-Musinde

Το γύρισμα της μανιβέλας

Παρουσίαση του μυθιστορήματος του Julien Kilanga-Musinde

 

          Παρουσίαση του μυθιστορήματος του πανεπιστημιακού καθηγητή Julien Kilanga-Musinde με τίτλο «Το γύρισμα της μανιβέλας» (“Retour de manivelle”)  πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 20 Οκτωβρίου, στις 19:00, στο Πολιτιστικό Κέντρο Ευόσμου.

1

(Από τα αριστερά) Μαριάνθη Πάσχου, Hannah Caso, Μελίτα Τόκα Καραχάλιου.

            Η παρουσίαση οργανώθηκε από το Δήμο Κορδελιού-Ευόσμου [Αντιδημαρχία Παιδείας-Διά Βίου Μάθησης-Νέας Γενιάς, Αθλητισμού και Πολιτισμού (Τμήματα Βιβλιοθήκης Ευόσμου και Σχεδιασμού Πολιτιστικών Δραστηριοτήτων)] και το 1ο Γυμνάσιο Ευόσμου (συγκεκριμένα τις εκπαιδευτικούς Παναγιώτα Βλάχου και Τσάμπουρα Στυλιανή,  καθώς και τα τμήματα Γαλλικών του σχολείου), ενώ για το μυθιστόρημα μίλησε η λογοτέχνις Μελίτα Τόκα-Καραχάλιου, η οποία ήταν και η μεταφράστρια του βιβλίου.

Μελίτα Τόκα Καραχάλιου

Μελίτα Τόκα Καραχάλιου.

Παρών στην εκδήλωση μέσω skype  ήταν βέβαια και ο συγγραφέας του μυθιστορήματος, ο οποίος μίλησε για το έργο του και απάντησε σε ερωτήσεις που του τέθηκαν.  Το μυθιστόρημά του έχει αυτοβιογραφικά στοιχεία αναφερόμενο σε ήθη και έθιμα της πατρίδας του, του Κονγκό, για αυτό και παρουσιάστηκαν εικόνες και ακούστηκε μουσική της χώρας του.

Ο συγγραφέας μέσω skype

Ο συγγραφέας μέσω skype.

Την εκδήλωση συντόνισε η εκπαιδευτικός Παναγιώτα Βλάχου, φιλόλογος του 1ου Γυμνασίου Ευόσμου, ενώ συμμετείχαν και μαθητές του σχολείου που διάβασαν αποσπάσματα του βιβλίου στην ελληνική και γαλλική γλώσσα, την επιμέλεια των οποίων είχε η υποδιευθύντρια του Γυμνασίου Τσάμπουρα Στυλιανή, καθηγήτρια Γαλλικής φιλολογίας.

2

Παναγιώτα Βλάχου.

Λύρατζη Κατερίνα

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Κατσουπάκη Αλεξάνδρα

Ζαφειράκη Αφροδίτη

Τζιμάνη Δανάη

Την εκδήλωση χαιρέτισε η υπεύθυνη εκπαιδευτικής συνεργασίας του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης, Hannah Caso, ενώ την παρακολούθησε και η υπεύθυνη της Υπηρεσίας Πολιτιστικών του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης, κ. Μαριάνθη Πάσχου.  Το λόγο πήραν επίσης ο Διευθυντής του 1ου Γυμνασίου, Καράκαρης Πασχάλης, ο πρόεδρος του Συλλόγου γονέων και κηδεμόνων του σχολείου, Φωτιάδης Χρήστος, και ο Αντιδήμαρχος Παιδείας-Διά Βίου Μάθησης-Νέας Γενιάς, Αθλητισμού και Πολιτισμού του Δήμου Κορδελιού Ευόσμου,  Ιωάννης Καμαρινός.

1

Hannah Caso και Μαριάνθη Πάσχου.

4

Καμαρινός Ιωάννης.

3

Καράκαρης Πασχάλης.

Τσάμπουρα Στυλιανή

Τσάμπουρα Στυλιανή.

Στο κλείσιμο της βραδιάς προσφέρθηκαν κεράσματα γαλλικής κουζίνας, που ετοίμασαν οι μαθητές με τους γονείς τους.

Γαλλική κουζίνα

            Ήταν μια αξιόλογη βραδιά και ως μαθητές του 1ου Γυμνασίου αισθανόμαστε περήφανοι για τη συμμετοχή του σχολείου μας σε αυτήν.  Δε μένει παρά να διαβάσουμε το βιβλίο!

5

Βλάχου Π., Τσάμπουρα Στ., Καραχάλιου Μ. και μαθήτριες του 1ου Γυμνασίου.

6

Βλάχου Π.,  Πουλτουρτζίδου Χ., Ανθομελίδου Χ., Καραχάλιου Μ., Τσάμπουρα Στ.

            Ακολουθεί σύντομο βιογραφικό σημείωμα του συγγραφέα και η περιγραφή που δίνεται στην ιστοσελίδα του εκδοτικού οίκου Αρμός που εξέδωσε το βιβλίο.

Ζυλιέν Κιλάνγκα -Μουζέντ.

Γεννήθηκε στη Δημοκρατική Δημοκρατία του Κονγκό. Είναι επίτιμος Πρύτανης του Πανεπιστημίου του Λουμπούμπασι, πρώην Διευθυντής Γλωσσών και Γραπτού Λόγου στον Διεθνή Οργανισμό της Γαλλοφωνίας, πρώην Διευθυντής του Τμήματος Γαλλικής γλώσσας και των Εταίρων γλωσσών στον Διεθνή Οργανισμό της Γαλλοφωνίας στο Παρίσι. Σήμερα είναι Διεθνής Σύμβουλος, καθηγητής Πανεπιστημίων, ποιητής, μυθιστοριογράφος, δοκιμιογράφος, με πολλές δημοσιεύσεις σε περιοδικά, πολλές διακρίσεις.

«Μάθε ν” ακούς τη φωνή των προγόνων», τον συμβούλεψε η μητέρα του, που δεν ήταν χριστιανή, όταν έφευγε από το χωριό του για σπουδές.

Σε μία χώρα εμπόλεμη, κάπου στα βάθη της Αφρικής ένα δωδεκάχρονο αγόρι ανδρώνεται. Νέος πια ψάχνει ν” ανακαλύψει το ανεξιχνίαστο της ύπαρξής του, το ανεξερεύνητο της αγάπης. Χαρακτήρας ακέραιος, επάξια κατακτά ανώτατα αξιώματα στη χώρα του, μάχεται για τα πιστεύω του αλλά μέσα από ένα επικίνδυνα ταραγμένο καθεστώς το πεπρωμένο του τον επαληθεύει επαγγελματικά και κάτω από τον ουρανό της πολύπληθης πόλης του Βουγιέ. Η ιδέα της επιστροφής τον βασανίζει, του φέρνει την εικόνα της πεταλούδας που ψάχνει ένα ειδικό λουλούδι… «

 

Σαγκούρη Αναστασία, Σωτηρίου Κατερίνα, Θεοδωρίδου Αντιγόνη, μαθήτριες της Β΄ Τάξης, και Σωτηρίου Ευγενία, μαθήτρια της Α΄ Τάξης

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης