Το 1ο Γυμνάσιο Ευόσμου στον «Φον Δημητράκη»

noname4

   Η  κορυφαία σάτιρα του Δημήτρη Ψαθά, «Φον Δημητράκης», παρουσιάστηκε  σε σκηνοθεσία του Σπύρου Αλεξανδρίδη, στο Πολιτιστικό Κέντρο Ευόσμου στις 4 Φεβρουαρίου ενώπιον του φιλοθεάμονος κοινού του 1ου Γυμνασίου Ευόσμου.

Ο «Φον Δημητράκης», το κορυφαίο έργο του Δημήτρη Ψαθά, που γράφτηκε το 1946 μέσα στην περίοδο της κατοχής, είναι μια σπαρταριστή σάτιρα πάνω σ’ ένα επίκαιρο θέμα: το πάθος για εξουσία.

Υπόθεση του έργου

Η υπόθεση εκτυλίσσεται σ’ ένα αστικό σπίτι της Αθήνας του 1942. Ο Δημήτρης Χαρίτος είναι ένας ανίκανος και ψεύτης πολιτευτής, ένας δειλός οσφυοκάμπτης, ο οποίος θέλει πάση θυσία να υπουργοποιηθεί. Όταν του δίνεται η ευκαιρία, μέσω ενός Έλληνα πράκτορα των Γερμανών, να γίνει υπουργός της κατοχικής κυβέρνησης, τότε χάνει το μέτρο, γελοιοποιείται χάριν της εξουσίας, αποκηρύσσει μέχρι και τον γιο του – ο οποίος ως αντάρτης του βουνού δυσκόλεψε την ανέλιξή του  και σφιχταγκαλιάζεται με την υπουργική καρέκλα, που δε θέλει με τίποτε να χάσει. Στην οικογένεια αυτού του προδότη, όμως, οι απόψεις είναι διαφορετικές: εκτός από τον αντιφρονούντα γιο του, η κόρη κι ο αδερφός του ενώνονται, για να μεταφέρουν πίσω από την πλάτη του τρόφιμα και πολεμοφόδια στους αντάρτες ·μια αντίφαση που σχολιάζεται καυστικά…

φον δημητρακησ

Πίσω από τη έξοχη κωμωδία χαρακτήρων του Δημήτρη Ψαθά, βρίσκεται σε όλη του την οξύτητα το τραγικό στοιχείο. Θίγεται το θέμα της εξάρτησης των ανθρώπων από την εξουσία, η επικινδυνότητα της αρρωστημένης φιλοδοξίας, ενώ παράλληλα τίθεται το δίλημμα αν οι επιλογές των ανθρώπων πρέπει να γίνονται σύμφωνα με τη συνείδηση ή με το συμφέρον.

Ταυτότητα της παράστασης

Η παράσταση  δόθηκε από την ερασιτεχνική θεατρική ομάδα «Τέχνη» του Ευόσμου, η οποία αποτελείται από μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου.

Σκηνοθεσία : Σπύρος Αλεξανδρίδης

Παίζουν :

Σπύρος Αλεξανδρίδης (Δημήτρης Χαρίτος)

Μάρθα Ιωακειμίδου (Άννα Χαρίτου)

Γιάννης Άτσαλας (Λεωνίδας Χαρίτος)

Μαρία Χριστοφορίδη (Μαρία Χαρίτου)

Κώστας Νένδος (Μανώλης Ζαρλάς)

Θανάσης Λαδάς (Γιάννης Μαρμαράς)

Μαρία Ξανθοπούλου (Φωφώ)

Ιωάννα Παπατόλιου (Ιουλία)

Νίκος Παπαδόπουλος (Χωροφύλακας)

Χρήστος Μπουργουτζίδης (Σεραφείμ)

Μαρία Βαγενά (Κατίνα)

Κριτική της παράστασης

   Πρόκειται για μια εξαιρετική παράσταση με ωραία σκηνικά και πολύ καλές ερμηνείες από ερασιτέχνες ηθοποιούς, που χάρισαν στιγμές γέλιου και προβληματισμού στο κοινό μας. Κι ενώ η υπόθεση του έργου τοποθετείται στα χρόνια της Κατοχής, θεωρείται σίγουρο είναι ότι ο Δημητράκης, όλο και κάποιον πρωταγωνιστή της σύγχρονης πολιτικής εξουσίας θύμισε σε όλους μας…

 

Μπράβο! Μπράβο, παιδιά!

 

Ζαφειράκη Αφροδίτη, Ανδρέου Ηλιάνα, μαθήτριες της Γ΄και Β΄τάξης 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης