Διδακτική επίσκεψη στο Μουσείο Βαλκανικών Πολέμων

topsin

Τη Δευτέρα 02/03/2015 η Γ΄ Γυμνασίου του σχολείου μας επισκέφτηκε το Μουσείο Βαλκανικών Πολέμων στη Γέφυρα Θεσσαλονίκης στα πλαίσια του μαθήματος της Ιστορίας,  όπου κάναμε αναφορά στους  Βαλκανικούς Πολέμους.

Αναχωρήσαμε από το σχολείο στις 08:30΄π.μ. και φτάσαμε στον χώρο του Μουσείου στις 09:00 π.μ. Εκεί χωριστήκαμε σε τρεις ομάδες και μας έγινε ξενάγηση.

Το Μουσείο Βαλκανικών Πολέμων στεγάζεται σε μία ιστορική έπαυλη, που ανήκε παλαιότερα στην οικογένεια Εβραίων Μοδιάνο. Το 1999 το Υπουργείο Άμυνας αγόρασε την έπαυλη αυτή, για να την αξιοποιήσει ως Μουσείο. Αυτό βέβαια δεν ήταν τυχαίο. Στο κτήριο αυτό εγκαταστάθηκε το Γενικό Στρατηγείο των Ελληνικών δυνάμεων στις 24 Οκτωβρίου του 1912  με επικεφαλής τον διάδοχο Κωνσταντίνο και εκεί παρέμεινε έως τα χαράματα της 27ης Οκτωβρίου. Οι μέρες αυτές υπήρξαν καθοριστικές για την τύχη της Θεσσαλονίκης και γενικότερα της Μακεδονίας, λόγω των δραματικών διαπραγματεύσεων που έλαβαν χώρα εκεί. Στην έπαυλη αυτή  στις 26 Οκτωβρίου 1912, συμφωνήθηκε η άνευ όρων παράδοση της Θεσσαλονίκης στους Έλληνες από τον Τούρκο διοικητή της πόλης Ταχσίν Πασά, του οποίου ο τάφος βρίσκεται στο προαύλιο του Μουσείου.

ΒΑΛ.ΜΟΥΣΕΙΟ 1

Στον χώρο του Μουσείου με μεγάλη φροντίδα συγκεντρώθηκαν έπιπλα εποχής – ορισμένα από την ίδια την  οικοσκευή των ιδιοκτητών – πίνακες με προσωπογραφίες των πρωταγωνιστών των τότε ιστορικών γεγονότων και με αναπαραστάσεις  μαχών. Στην αίθουσα της εισόδου στο ισόγειο του Μουσείου μεταξύ άλλων υπάρχει ένα σιντριβάνι και ένα τζάκι πάνω από το οποίο βρίσκεται η εικόνα του Χριστού με τη σκιά της Παναγίας πίσω από αυτόν. Στο ισόγειο, ακόμη, μέσα σε προθήκες εκτίθενται στολές Ελλήνων και Οθωμανών στρατιωτικών, ξίφη, όπλα, και διάφορα κειμήλια του ελληνικού, του τουρκικού, του βουλγαρικού, του σερβικού, του μαυροβουνιώτικου και του ρουμανικού στρατού από τους Βαλκανικούς Πολέμους και αντίγραφο του πρωτόκολλου παράδοσης της Θεσσαλονίκης.  Στον επάνω όροφο του Μουσείου μάς οδήγησε μια ξύλινη σκάλα και εκεί υπάρχουν κρεβατοκάμαρες, ξενώνας, μπάνια, όλα πλήρως εξοπλισμένα.

ΒΑΛ.ΜΟΥΣΕΙΟ

ΒΑΛΚΑΝ.ΜΟΥΣ

   Μετά την ξενάγηση στο Μουσείο ακολούθησε επίσκεψη στο χωριό Γέφυρα, που απέχει 25 χιλιόμετρα από τη Θεσσαλονίκη, και επιστροφή στον χώρο του σχολείου.

Η επίσκεψη αυτή συμπλήρωσε βιωματικά τις γνώσεις που αποκομίσαμε για τους Βαλκανικούς πολέμους, που  καθόρισαν την πορεία και το μέλλον της Θεσσαλονίκης και της  Μακεδονίας γενικότερα από τον 20ο αι. και εξής.

 

Σάβιακλη Φωτεινή, Τσότσου Τάνια, μαθήτριες της  Γ΄ τάξης

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης