ΝΕΡΟ: Ο μπλε χρυσός

Το νερό είναι ένα από τα πιο σημαντικά αγαθά που η φύση μας έδωσε σε αφθονία. Είναι απαραίτητο για όλα τα έμβια όντα και χωρίς αυτό, θα ήταν αδύνατο να επιβιώσουμε. Το 80% του σώματός μας είναι νερό και το μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη μας καλύπτεται από νερό. Ο πιο κοινός τύπος νερού που χρησιμοποιούμε περισσότερο είναι το υγρό νερό.

Είναι πηγή ζωής και γι” αυτό πρέπει να κάνουμε ό, τι μπορούμε για να μετριάσουμε την υπερκατανάλωσή του.

Μερικές από τις κύριες παροχές νερού στην Ελλάδα είναι στον Μόρνο και στον Εύηνο. Περισσότερες παροχές νερού βρίσκονται στην Υλίκη και στον Μαραθώνα. Υπάρχουν επίσης μερικά σε υπόγεια υδάτινα περιβάλλοντα. Από αυτές τις δεξαμενές μόνο το φράγμα της Υλίκης είναι φυσικό, ενώ τα άλλα έχουν δημιουργηθεί από ανθρώπους.

Σύμφωνα με στοιχεία από το δίκτυο Mediterranean s.o.s, η ημερήσια κατανάλωση νερού που κάνει κάθε άτομο στην Ελλάδα ανέρχεται στα 145 λίτρα. Οι πιο ευάλωτες περιοχές είναι τα νησιά επειδή έχουν περιορισμένη ποσότητα υδάτινων πόρων.

Αμέτρητες ποσότητες νερού καταναλώνονται καθημερινά λόγω των δράσεών μας. Οι μεγαλύτερες ποσότητες νερού σπαταλούνται στο μπάνιο γιατί εκεί κάνουμε χρήσεις που χρειάζονται μεγάλη ποσότητα νερού, για παράδειγμα, ξέρατε ότι όταν κάνουμε ντους ξοδεύουμε 15 λίτρα νερό ανά λεπτό ή ότι όταν βουρτσίζουμε τα δόντια μας ή πλένουμε τα χέρια μας με ανοιχτή βρύση ξοδεύουμε σε ένα λεπτό νερό, που θα μπορούσε να γεμίσει δέκα μπουκάλια;

Το νερό καταναλώνεται παράλογα από χρήσεις που κάνουμε στα σπίτια μας, με τόσο γρήγορο ρυθμό που δεν μπορούμε να το αντιληφθούμε. Αυτό οφείλεται στην άγνοια των ενεργειών μας. Επιπλέον, στο γεγονός ότι δεν είμαστε κατάλληλοι ενημερωμένοι για το πρόβλημα της σπατάλης νερού . Αυτό μας οδηγεί να σπαταλήσουμε αμέτρητες ποσότητες νερού όταν κάνουμε μπάνιο, πλένουμε τα χέρια ή το πρόσωπό μας. Όταν χρησιμοποιούμε πλυντήριο πιάτων ή πλυντήριο ρούχων ή ακόμα και όταν πλένουμε το αυτοκίνητό μας.

      Λύσεις για τη μείωση της σπατάλης του νερού (τι μπορούμε να κάνουμε;)

    Για να περιορίσουμε την υπερβολική κατανάλωση νερού θα μπορούσαμε να κάνουμε τα εξής:

Σωστή ενημέρωση του πολίτη για αυτό το ζήτημα

Κλείνουμε τη βρύση όταν βουρτσίζουμε τα δόντια μας ή όταν πλένουμε τα χέρια μας

Περιορίζουμε τον χρόνο που κάνουμε ντους

Επιδιώκουμε την εξοικονόμηση νερού στην κουζίνα Μαγειρεύουμε με ατμό, όταν είναι δυνατό

Ελέγχουμε συχνά τους σωλήνες μας για διαρροές.

Η Παγκόσμια Ημέρα του Νερού γιορτάζεται ετησίως στις 22 Μαρτίου από το 1992 για την ευαισθητοποίηση σχετικά με τη ζωτική σημασία του νερού στην ασφαλή προστασία της ανθρώπινης ασφάλειας και τη διατήρηση της υγείας του οικοσυστήματος του πλανήτη.

 

 

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης