Το Στάδιο Καραϊσκάκη

Το στάδιο «Γεώργιος Καραισκάκης» είναι το σύγχρονο στάδιο ποδοσφαίρου στο Νέο Φάληρο στον Πειραιά. Φέρει το ονοματεπώνυμο του γνωστού αρχιστράτηγου (1782-1827) της Επανάστασης του 1821 σε ανάμνηση του θανάτου του  μετά από μάχη στην περιοχή πλησίον του γηπεδου.

Ιστορία του Σταδίου

Εικόνα72

Το «Γεώργιος Καραϊσκάκης» κατασκευάστηκε το 1895, ως ποδηλατοδρόμο, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1896. Παραχωρήθηκε, ως δωρεά, στην Επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων, από την εταιρεία σιδηρόδρομων (ιδιοκτήτης του οικοπέδου).

Το ποδηλατοδρόμο άρχισε να χρησιμοποιείται και ως ποδοσφαιρικό γήπεδο, τη δεκαετία του 1920, ενώ, μετά από 40 έτη, το 1960 δηλαδή, ανακαινίστηκε πλήρως και µμεταφορτώθηκε σε στάδιο (γήπεδο και στίβος). Από τότε άλλαξε και η ονομασία του, σε «Στάδιο Γεώργιος Καραϊσκάκης» προς τιµήν του µεγάλου Έλληνα αγωνιστή, Γεωργίου Καραϊσκάκη, ο οποίος σκοτώθηκε στην περιοχή πλησίον του γηπέδου, κατά τη διάρκεια της Επανάστασης του 1821.

Εικόνα71

Στο Στάδιο «Γεώργιος Καραϊσκάκης» διεξήχθησαν αγώνες του Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Στίβου (1969), τελικοί του Κυπέλλου Ελλάδος και του Κυπέλλου Κυπελλούχων Ευρώπης (1971), έχουν αγωνισθεί οι οµάδες της Προοδευτικής και του Εθνικού, ενώ η ιστορία του ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ γράφτηκε και εξακολουθεί να γράφεται στο, συνυφασμένο µε τον ΘΡΥΛΟ, στάδιο «Γεώργιος Καραϊσκάκης».

Στις 25 Μαΐου του 1997 ο Ολυμπιακός δίνει στο παλιό στάδιο Καραϊσκάκη το τελευταίο του ματς, με το εν λόγω γήπεδο δηλωμένο επίσημα ως έδρα του. Νικά την Καβάλα 6-0, σε ένα παιχνίδι, το οποίο μετατράπηκε σε φιέστα κατάκτησης του τίτλου, πρώτου μετά τα «πέτρινα χρόνια». Ιστορική στιγμή, για το θρυλικό στάδιο Καραϊσκάκη, πριν ο Ολυμπιακός περάσει σε νέα εποχή.

Το στάδιο σήμερα

Συγκίνηση και δέος. Στις 30 Μαΐου του 2003 γκρεμίζεται ολοκληρωτικά το παλιό στάδιο Καραϊσκάκη. Στην πραγματικότητα, ένα κομμάτι απέμενε όρθιο , η ιστορική Θύρα 7, η οποία «έπεσε» εκείνη την ημέρα, μέσα σε κλίμα συγκίνησης και λατρείας, από τους φίλους του Ολυμπιακού, οι οποίοι βρέθηκαν εκεί.

Αρχίζουν τα έργα ανοικοδόμησης του νέου γηπέδου «Καραϊσκάκη», το οποίο ανοίγει τις πύλες του το καλοκαίρι του 2004 για να φιλοξενήσει τη συνέχεια της ιστορίας του Ολυμπιακού. Πρώτο ματς στο νέο Καραϊσκάκη, ο Θρύλος δίνει απέναντι στην Καλλιθέα (νίκη 2-1), στις 19 Σεπτεμβρίου του 2004.

Εικόνα70

Το νέο «Γεώργιος Καραϊσκάκης Ε.Ο.Ε.», δημιουργήθηκε στη θέση του ιστορικού σταδίου, που αποτελούσε για δεκαετίες την έδρα του ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ. Σε χρόνο ρεκόρ των 14μηνών  κτίστηκε το νέο Καραϊσκάκη (428 ημέρες για την ακρίβεια). Ένα υπερσύγχρονο, καθαρά ποδοσφαιρικό γήπεδο, χωρητικότητας 32.115 θέσεων, οι οποίες είναι πλήρως στεγασμένες.

Η μελέτη για την κατασκευή του περιλαμβάνει τόσο την κύρια κτιριακή και αθλητική εγκατάσταση, όσο και τη διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου. Η χωροθέτησή του έγινε στη διαθέσιμη έκταση µε τον κύριο άξονα του αγωνιστικού χώρου προσανατολισμένο από Νότο προς Βορρά, όπως και το Ποδηλατοδρόμο.

Ο σχεδιασμός της γεωμετρίας του και η λειτουργικότητα του, υπερκαλύπτουν τις διεθνείς προδιαγραφές, εξασφαλίζοντας τις καλύτερες συνθήκες για τη διεξαγωγή και την παρακολούθηση ενός αγώνα.

Εικόνα69

 • Οι διαστάσεις του αγωνιστικού χώρου είναι 120μ. × 80μ.
 • Το γήπεδο διαθέτει 20, πλήρως εξοπλισμένες και προ-καλωδιωμένες θέσεις μετάδοσης καθώς και ένα νέο, υπερσύγχρονο στούντιο, με θέα στον αγωνιστικό χώρο. Διαθέτει, επίσης, κλειστό στούντιο τελευταίας τεχνολογίας, ικανό να φιλοξενήσει κάθε είδους τηλεοπτική δραστηριότητα.
 • Διαθέτει, επίσης, 244 θέσεις στα δημοσιογραφικά θεωρεία, μετά από ανάπλαση, η οποία έγινε το καλοκαίρι του 2014.
 • Οι δημοσιογραφικοί χώροι στο ισόγειο (αίθουσα Τύπου, χώρος εργασίας των δημοσιογράφων και ρεσεψιόν) ανακαινίστηκαν πλήρως τον χειμώνα του 2014 και πήραν νέα, εκπληκτική μορφή, αντάξια ενός Θρύλου.
 • Το καλοκαίρι του 2016 η ΠΑΕ Ολυμπιακός εκπόνησε ένα σπουδαίο έργο, αλλαγής χλοοτάπητα, τοποθετώντας έναν νέο, υπερσύγχρονο, επιπέδου PremierLeague. Το κόστος ανήλθε σε περισσότερα από 500.000 ευρώ. Το Καραϊσκάκη έχει, φυσικά, τον καλύτερο χλοοτάπητα στην Ελλάδα!
 • Το καλοκαίρι του 2014 ανακαινίστηκαν πλήρως τα αποδυτήρια του Θρύλου, με νέο, υπέροχο σχεδιασμό και έμφαση στη λειτουργικότητα και την «οικογενειακή ατμόσφαιρα» μεταξύ των ποδοσφαιριστών!
 • Λίγο αργότερα προστέθηκε και το lounge των παικτών, προκειμένου μετά το τέλος των αγώνων, να χαλαρώνουν σε αυτό, με τις οικογένειές τους.
 • Το φθινόπωρο του 2017 ανακαινίστηκαν πλήρως και τα αποδυτήρια των φιλοξενούμενων, παρέχοντας, βεβαίως, όλες τις ανέσεις κορυφαίου επιπέδου και στους αντιπάλους του Ολυμπιακού.
 • Το παρκινγκ του γηπέδου μπορεί να φιλοξενήσει περισσότερα από 1.500 οχήματα.
 • Η συνολική εγκατάσταση, εμβαδού 6.500 μ2, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για εμπορική χρήση, καθώς περιμετρικά του γηπέδου, υπάρχει η «εμπορική στοά», η οποία φιλοξενεί και την επίσημη μπουτίκ του Ολυμπιακού, το «RedStore», αλλά και το Μουσείο του Ολυμπιακού.
 • Εκτιμάται ότι περισσότεροι από 600.000 άνθρωποι, μέσα σε μία σεζόν, παρακολουθούν αγώνες, ή οποιαδήποτε άλλη εκδήλωση λαμβάνει χώρα στο γήπεδο.

Καφετζής Αδαμάντιος - Κούκου Εύη - Λιγδόπουλος Στέλιος

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης