Ήθη και έθιμα του Πάσχα στη Αρχαία Ολυμπία

Ήθη και έθιμα του Πάσχα στη Αρχαία Ολυμπία

Η καταγωγή μου είναι από την Πελοπόννησο και συγκεκριμένα από ένα μικρό χωριό της Αρχαίας Ολυμπίας. Όπως σε όλη την Ελλάδα έτσι και στο χωριό μου έχουμε διάφορα έθιμα το Πάσχα και οι ετοιμασίες αρχίζουν νωρίς.

Καταρχάς οι νοικοκυρές ετοιμάζουν τα σπίτια τους και βάφουν τις αυλές τους.

Όλοι την Μεγάλη Εβδομάδα μικροί και μεγάλοι ξέρουν ότι η νηστεία είναι απαραίτητη για όποιον βέβαια πιστεύει και αισθάνεται πραγματικά να την κάνει.

Την Μεγάλη Εβδομάδα οι νοικοκυρές φτιάχνουν τα πασχαλινά κουλούρια και βάφουν τα αυγά τους. Η γιαγιά μου μού έχει πει ότι παλιά που δεν υπήρχαν βαφές αυγών χρησιμοποιούσαν το χρώμα από τα παντζάρια. Για να κάνουν τα σχέδια έβαζαν το αυγό σε ένα πολύ λεπτό καλσόν μαζί με μικρά φύλλα και το βούταγαν στο κόκκινο ζουμί.

Φτάνοντας στο μεγάλο Σάββατο οι γυναίκες ετοιμάζουν την παραδοσιακή μαγειρίτσα και οι άντρες ετοιμάζουν το αρνί και το κοκορέτσι για την Κυριακή.

Εάν ο καιρός δεν το επιτρέψει το αρνί το ψήνουμε σε λαμαρίνες πάνω σε κληματόβεργες σε φούρνους με ξύλα, όποιοι έχουν ακόμα. Το γλυκό του Πάσχα είναι από παλιά η γαλόπιτα, η οποία είναι πίτα χωρίς φύλλο με φρέσκο πρόβειο γάλα, φρέσκα αυγά από τις κότες, σιμιγδάλι, και βούτυρο.

Όλη την Μεγάλη Εβδομάδα χτυπάει η καμπάνα κάθε βράδυ και πάμε στην εκκλησία. Την Μεγάλη Παρασκευή χτυπάει πένθιμα όλη την ημέρα και οι γυναίκες πάνε και στολίζουν τον επιτάφιο με λουλούδια, που τα μαζεύουν από τους κήπους των σπιτιών, ενώ το βράδυ τον γυρίζουμε σε όλο το χωριό από σπίτι σε σπίτι.

Το Μεγάλο Σάββατο το βράδυ όλοι με τα καλά μας και τις λαμπάδες στο χέρι λέμε το Χριστό Ανέστη, οι νέοι του χωριού πετάνε πυροτεχνήματα και δίνουμε ευχές ο ένας στον άλλον. Στο σπίτι βέβαια, μπαίνουμε αφού σχηματίσουμε τον σταυρό στην πόρτα, μας περιμένει η μαγειρίτσα.

Η Κυριακή αρχίζει νωρίς γιατί τα αρνιά μπαίνουν νωρίς στην σούβλα. Από τα περισσότερα σπίτια ακούγονται χαρούμενες φωνές και παλιά δημοτικά τραγούδια του τόπου μου. Ο ένας επισκέπτεται τον άλλον και δοκιμάζουμε από τους ωραίους μεζέδες που έχει ετοιμάσει κάθε νοικοκυρά.

Το απόγευμα η καμπάνα χτυπάει για την λειτουργία της Αγάπης όπου τα μικρά παιδιά που δεν μπόρεσαν να ανάψουν την λαμπάδα τους το Μεγάλο Σάββατο την ανάβουν τότε.

Παναγιώτης Νικολακόπουλος

Σχολιάστε

Top