Πάσχα Αρκαδίας

Πάσχα Αρκαδίας

Το Πάσχα στο Βουτσι Αρκαδίας ξεκινούσε από το Σάββατο του Λαζάρου. Τα παιδιά έπαιρναν, αλλά τα καλαθάκια τους κι άλλα υφαντές τσάντες, τα «τράστα» και έλεγαν τα κάλαντα του Λαζάρου. «Πού ήσουν Λάζαρε? Πού ήσουν κρυμμένος? Στον Χριστό παραδομένος? »

Οι νοικοκυρές έδιναν στα παιδιά φαγώσιμα ( ψωμί, λουκούμια και ξηρούς καρπούς).

Την Κυριακή των Βαΐων, το πρωί πηγαίναμε εκκλησία και τα βάγια τα βάζαμε μετά στο εικονοστάσι του σπιτιού.

Την Μεγάλη Εβδομάδα οι νοικοκυρές καθάριζαν το σπίτι του και άσπριζαν τις αυλές τους. Οι άνδρες έσφαζαν τα αρνιά τους και οι γυναίκες ζύμωναν χριστόψωμα, κουλουράκια, νηστίσιμους κουραμπιέδες, μπακλαβά και έπηζαν γιαούρτι.

Την Μεγάλη Πέμπτη τα παιδιά κοινωνούσαν και δεν έπρεπε να φιλήσουν ή να φτύσουν ή να χτυπήσουν. Οι γυναίκες έβαφαν τα αβγά κόκκινα.

Την Μεγάλη Παρασκευή τα παιδιά μάζευαν λουλούδια απ” όλες τις αυλές και τα ελεύθερα κορίτσια στόλιζαν τον επιτάφιο και έφτιαχναν στεφάνια. Οι μεγάλοι σταματούσαν ολες τις δουλειές τους.

Το Μεγάλο Σάββατο οι γυναίκες ετοίμαζαν την μαγειρίτσα για το βράδυ. Στην εκκλησία ο γηραιότερος από κάθε οικογένεια έπαιρνε τις λαμπάδες όλων των μελών της οικογένειάς του και τις άναβε. Μετά το κάθε μέλος του φιλούσε το χέρι και έπαιρνε την λαμπάδα του.

Στο τραπέζι όλοι έτρωγαν και τσούγκριζαν τα αυγά τους, εκτός από αυτούς που άρμεγαν τα πρόβατα, γιατί πίστευαν ότι θα αρρωστήσουν οι προβατίνες.

Την Κυριακή έψηναν τα αρνιά στο ξυλόφουρνο.

Πανάρετος Λαμπρίδης

Σχολιάστε

Top