Συνέντευξη με τον Τάσο Φραγκιά

20170123_105206

Των: Γιαννικόπουλου Λεωνίδα, Κασάπι Κρόιφ και Χρέππα Αλέξη

 

Πήραμε συνέντευξη από τον καθηγητή μας Τάσο Φραγκιά ο οποίος αν και είναι μηχανολόγος ασχολείται ενεργά με το θέατρο συμμετέχοντας στην θεατρική ομάδα εθελοντών του Κέντρου Κοινωνικής Παρέμβασης Δήμου Ήλιδας.
Πρόσφατα η πειραματική σκηνή της θεατρικής ομάδας παρουσίασε τρία μονόπρακτα στην πόλη μας, ο καθηγητής μας συμμετείχε και αυτό έδωσε αφορμή για τη συνέντευξη αυτή.

20170122_221758
Πώς αποφασίσατε να συμμετάσχετε σε θεατρική ομάδα;

Ήταν μια απόφαση που πήρα πριν αρκετά χρόνια όταν επέστρεψα στην Αμαλιάδα για να μείνω μόνιμα. Με οδήγησε σε αυτήν η ανάγκη να περνάω το χρόνο μου δημιουργικά, να μπορώ να προσφέρω μέσα από μια δραστηριότητα όπως είναι το θέατρο. Καλύπτει μια ανάγκη ψυχική, ψυχαγωγική και δίνει τη δυνατότητα στους συμμετέχοντες να εκδηλώσουν τα συναισθήματα τους. Η ομάδα μας συνδυάζει τη δημιουργικότητα και τον εθελοντισμό με την έννοια ότι προσφέρουμε εθελοντικά, είμαστε ερασιτέχνες. Είναι μιας πρώτης τάξεως ψυχοθεραπεία με την έννοια ότι μπορείς να εκφραστείς, να δημιουργήσεις και να αναπτύξεις φιλίες και γενικά να μπορέσεις να βελτιωθείς και ως χαρακτήρας και ως άνθρωπος.

Η παράσταση που δόθηκε στην οικία Τατάνη ανήκει στην πειραματική σκηνή. Ποια διαφορά έχει η πειραματική σκηνή από τις υπόλοιπες παραστάσεις;

Η πειραματική σκηνή είναι μια μορφή θεατρικής έκφρασης η οποία δίνει τη δυνατότητα να πειραματιστείς και σε πολλούς τομείς δηλαδή σε διαφορετικά είδη θεατρικών έργων, να κάνεις κωμωδία να κάνεις δράμα να κάνεις μονόλογο, να κάνεις μικρά θεατρικά δρώμενα και να μπορέσεις έτσι να αναπτύξεις την κίνηση και ό,τι αφορά τη θεατρική σου εμφάνιση, να βελτιώσεις την συνολική σου παρουσία και να αναπτύξεις καλύτερη σχέση με το κοινό. Αυτό είναι απαραίτητο γιατί δεν είναι εύκολο να σταθείς μπροστά σε αρκετό κόσμο και να λειτουργήσεις. Ταυτόχρονα δίνεται η δυνατότητα να γίνουν νέες προσεγγίσεις όσον αφορά σε τεχνικά ζητήματα: πειραματισμοί στο φωτισμό, στα σκηνικά και γενικά στην όλη οργάνωση της παράστασης. Κάτι τέτοιο δεν είναι εύκολο να γίνει σε ένα μεγάλο έργο γιατί εκεί υπάρχουν συγκεκριμένες παράμετροι που πρέπει να ληφθούν υπόψιν (σενάριο, σκηνικό κτλ), είναι και περισσότερα τα άτομα οπότε οι πειραματισμοί περιορίζονται. Για όλους αυτούς τους λόγους η πειραματική σκηνή βοηθάει να γίνουν πιο ουσιαστικά πράγματα.

Τι πραγματευόταν η συγκεκριμένη παράσταση;

Η συγκεκριμένη παράσταση περιελάμβανε τρία μονόπρακτα τα οποία είχαν να κάνουν με κάποιες εσωτερικές αναζητήσεις του ανθρώπου. Σταθήκαμε σε κάποια δίπολα τα οποία ήταν το ψέμα και η αλ η ζωή και ο θάνατος, η μοναξιά και η συντροφιά. Τρία ζευγάρια εννοιών αντίθετα, πάνω στα οποία στήθηκε η παράσταση.

Ποιο σας εξέφραζε περισσότερο;

Εγώ συμμετείχα στο τρίτο κομμάτι της παράστασης με τίτλο «Μια παλιά φυσαρμόνικα». Πρόκειται για ένα μονόπρακτο που αναφέρεται στο δίπολο ζωή-θάνατος. Αυτό μου άρεσε πάρα πολύ γι΄ αυτό και συμμετείχα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τα υπόλοιπα δεν μου άρεσαν.

Μιλήστε μας για το ρόλο σας.

Εγώ είχα το ρόλο του πατέρα της πρωταγωνίστριας του συγκεκριμένου μονόπρακτου. η πρωταγωνίστρια είναι λίγο ρομαντική, λίγο παλαιών αντιλήψεων, της αρέσουν τα παλαιά πράγματα και έτσι αναζητά δουλειά σε ένα βιβλιοπωλείο με παλιά βιβλία, έναν χώρο παρατημένο. Βρίσκει δουλειά εκεί χωρίς να έχει ενημερώσει τους γονείς της, εμένα που είμαι ο πατέρας της και την μητέρα της αντίστοιχα. Όταν το μαθαίνουμε μας πιάνει ανησυχία και ανασφάλεια και προσπαθούμε να της αλλάξουμε γνώμη γιατί θεωρούμε ότι αυτή η δουλειά δεν ταιριάζει σε ένα νέο κορίτσι χωρίς αποτέλεσμα τελικά. Ο ρόλος ήταν μια ανάπαυλα για τους θεατές, μια εύθυμη νότα στο όλο βαρύ και βαθύ κλίμα και τον προβληματισμό που προκαλούσε το μονόπρακτο.

Το κοινό πώς ανταποκρίθηκε;

Το κοινό φέτος ξεπέρασε κάθε μας προσδοκία. Είχαν προγραμματιστεί τρεις παραστάσεις και βλέποντας την προσέλευση αποφασίσαμε και δώσαμε και μία επιπλέον παράσταση. Σε όλες τις παραστάσεις ο χώρος ήταν ασφυκτικά γεμάτος. Δεν είναι η πρώτη φορά που το κάναμε, δεν λειτούργησε για πρώτη φορά η πειραματική σκηνή. Φέτος όμως, ίσως επειδή ο κόσμος μας έχει μάθει πλέον και έχει εκτιμήσει την προσπάθειά μας, θέλησαν περισσότεροι να μας παρακολουθήσουν.

Κατά πόσο βοήθησε ο χώρος;

Η οικία Τατάνη είναι ένα αρχοντικό αρκετά γνωστό, ένας ζεστός χώρος με καλή διαρρύθμιση, ωραίο πάτωμα που χρησιμοποιήθηκε ως σκηνή, τοιχογραφίες και γύψινες διακοσμήσεις που δίνουν ωραία αίσθηση του χώρου. Βέβαια για να μπορέσει να στηθεί η παράσταση κάναμε αρκετές παρεμβάσεις. Στήσαμε αυτοσχέδιες κερκίδες για να δημιουργήσουμε διαφορετικά επίπεδα και να μπορούν οι θεατές να παρακολουθήσουν άνετα την παράσταση, βάλαμε επιπλέον φωτισμό και ηχητικά συστήματα, φτιάξαμε σκηνικό. Όλα αυτά έγιναν με πολλή προσωπική εργασία απ” όλους μας.

Μιλήστε μας για τους συντελεστές της παράστασης.

Πρόκειται για τα μέλη της θεατρικής ομάδας εθελοντών του Κέντρου Κοινωνικής Παρέμβασης Δήμου Ήλιδας. Όλοι βοήθησαν, ο καθένας με τον τρόπο του. Δεν υπήρξε κάποιος που δυσανασχέτησε ή αδιαφόρησε. Όλοι ήμασταν μια ομάδα, μια γροθιά για να μπορέσουμε να πετύχουμε αυτό το αποτέλεσμα. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι ήταν επιτυχημένο. Προσπαθήσαμε για το καλύτερο με βάση την εμπειρία μας και το χρόνο που μπορούσε να διαθέσει ο καθένας. Είμαστε όλοι εθελοντές, ερασιτέχνες και αυτό που κάνουμε το κάνουμε με μεράκι θυσιάζοντας τον προσωπικό μας χρόνο.

Ποια είναι τα μελλοντικά σχέδια της ομάδας;

Στα άμεσα σχέδια μας είναι η παράσταση που θα δοθεί αρχές Μάρτη στο Λαζαράκειο, που είναι χώρος μεγαλύτερος ώστε να μπορέσει να έρθει περισσότερος κόσμος. Πρόκειται για την αστυνομική κωμωδία «Black out». Μακροπρόθεσμα θέλουμε να συνεχίσουμε αυτό που κάνουμε και συνεχώς να βελτιωνόμαστε. Χρειαζόμαστε και νέα μέλη ώστε να ανανεώνεται η ομάδα και να υπάρχει διάχυση όλης της προσπάθειας. Ευελπιστούμε να συνεχίσουμε και την πειραματική σκηνή με αντίστοιχες δραστηριότητες αλλά και την κεντρική. Κάθε χρόνο θα παρουσιάζουμε και ένα νέο θεατρικό.

Ευχαριστούμε πολύ!

Σχολιάστε

Top