ERASMUS + REGGIO EMILIA

3

Το πρόγραμμα Erasmus + είναι ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα δράσης για την εκπαίδευση και την κατάρτιση. Στοχεύει στην προαγωγή της δια βίου εκπαίδευσης, στην ανάδειξη δεξιοτήτων, της απασχολησιμότητας και τον εκσυγχρονισμό των συστημάτων εκπαίδευσης και κατάρτισης.

Το 1ο ΕΠΑΛ Αμαλιάδας και ο υπεύθυνος των ευρωπαικών προγραμμάτων και διευθυντής της σχολικής μονάδας έχουν μακρόχρονη εμπειρία στην υλοποίηση προγραμμάτων κινητικότητας. Πριν λίγες μερες μάλιστα επέστρεψαν οι δώδεκα μαθητές και οι τέσσερις συνοδοί εκπαιδευτικοί από το ταξίδι που πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του Erasmus + στο Reggio Emilia, στην Ιταλία και αφορούσε τους μαθητές της Τρίτης Τάξης της Ειδικότητας της Κομμωτικής Τέχνης. Οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα με τίτλο “Ανάπτυξη επαγγελματικών δεξιοτήτων και ανταλλαγή εμπειριών σε μια διαρκώς μεταβαλλόμενη ευρωπαική αγορά εργασίας” αναχώρησαν για τον προορισμό τους στις 10 Φεβρουαρίου και επέστρεψαν γεμάτοι εμπειρίες και γνώσεις στις 25 Φεβρουαρίου.

Οι μαθητές που συμμετείχαν ήταν οι εξής:

Βασιλακοπούλου Νικολέτα, Καρράς Ανδρέας, Λαγκαδινός Επαμεινώνδας, Λιακόπουλος Παναγιώτης, Μαστοράκη Παναγιώτα, Οικονόμου Ιωάννης, Παλυβός Αθανάσιος, Παγκάκη Αντωνία, Παπαδοπούλου Αιακτερίνη, Ροδίτη Στεφανία, Σταθοπούλου Ευθαλία, Ψιούρης Ανδρέας

Οι συνοδοί εκπαιδευτικοί ήταν οι εξής:

Αθανασίου Μαρία, Καραντώνης Κωνσταντίνος, Γιατρά Ζωή, Μαυρουδή Άννα

Οι μαθητές κατά τη διάρκεια του προγράμματος έκαναν πρακτική άσκηση σε επαγγελματικούς φορείς, γνώρισαν νέες τεχνικές της ειδικότητας τους και επέστρεψαν εφοδιασμένοι νέες γνώσεις, εμπειρίες και εικόνες. Πραγματοποίησαν επίσης πολιτιστικές επισκέψεις στον Καθεδρικό Ναό Duomo στο Μιλάνο και στο Πανεπιστήμιο της Μπολόνια. Λίγο πριν απο την ολοκλήρωση του προγράμματος στα φραφεία του IFOA έγινε αποτίμηση του προγράμματος, επισήμαναν τα ωφέλη που αποκόμισαν και σε ειδική τελετή παρέλαβαν τα πιστοποιητικά συμμετοχής τους.

Το πρόγραμμα αυτό ήταν η αρχή της εργασίας τους σε πραγματικό εργασιακό περιβάλλον, διεύρυνε τις γνώσεις τους σε θεωρητικο και πρακτικό επίπεδο και τους κατέστησε πιο αποδοτικούς και ενημερωμένους σε ό,τι αφορά την ειδικότητά τους.

Δήλωση του διευθυντή και υπεύθυνου του προγράμματος κινητικότητας:

“Το σχολείο μας υλοποιεί με επιτυχία προγράμματα κινητικότητας τα τελευταία 10 χρόνια. Μεσα από τα προγράμματα αυτά δίνεται η δυνατότητα σε μαθητές και εκπαιδευτικούς να έρθουν σε επαφή με άλλα ευρωπαϊκά εκπαιδευτικά συστήματα και επαγγελματικούς φορείς, στους οποίους οι μαθητές κάνουν την πρακτική τους άσκηση. Αποτελούν πολύ σημαντικό θεσμό μέσα από τον οποίο προάγεται η ευρωπαϊκή συνεργασία, η ανταλλαγή καλών πρακτικών – εκπαιδευτικών και επαγγελματικών – και μακροπρόθεσμα επιτυγχάνεται η σύγκλιση στις ευρωπαϊκές πολιτικές για την εκπαιδευση και την εργασία. Αναμφισβήτητα, η συμμετοχή των  μαθητών σε αυτά τα προγράμματα αποτελεί εμπειρία που τουε συντροφεύει στην υπολοιπη ζωή τους.”

Δήλωση της συνοδού εκπαιδευτικού Γιατρά Ζωής:

ΖΩΗ ΓΙΑΤΡΑ

“Το ταξιδι επιτέλεσε το στόχο του. Οι μαθητές ενθουσιάστηκαν με τη συμμετοχή τους στο προγραμμα. Συνεργάστηκαν άψογα σε όλους τους τομείς και η ανταπόκρισή τους ξεπέρασε τις προσδοκίες σε όλα τα επίπεδα: στο χώρο εργασίας, στην επαφή με τους συνοδούς εκπαιδευτικούς τους, στη διαμονή τους στο ξενοδοχείο. Προσαρμόστηκαν στις συνθήκες και διεύρυναν τους ορίζοντες τους. Η προθυμία και ο ενθουσιασμός τους ήταν τα χαρακτηριστικά. Η όρεξη για απόκτηση επαγγελματικών δεξιοτήτων και νέων εμπειριών ήταν εμφανέστατη. Ήταν θετική και εποικοδομητική εμπειρία για όλους, μοναδική εμπειρία και μάθημα ζωής.”

Δήλωση της συνοδού εκπαιδευτικού Αθανασίου Μαρίας:

“Μέσα από το πρόγραμμα αυτό δόθηκε η δυνατότητα στους μαθητές της ειδικότητας της Κομμωτικής Τέχνης να γνωρίσουν από κοντά τις εξελίξεις στον χώρο αυτό σε ευρωπαικό επίπεδο και να συνεργαστούν με καταξιωμένους επαγγελματίες. Πέρα όμως από τις γνώσεις που αποκόμισαν και τις δεξιότητες που απέκτησαν, ήταν μια εμπειρία σημαντική για όλους, από αυτές που σπάνια ξαναζεί κανείς στη ζωή του.”

Δήλωση της συνοδού εκπαιδευτικού Μαυρουδή Άννας:

ΑΝΝΑ ΜΑΥΡΟΥΔΗ

“Το ταξίδι αυτό που υλοποιήθηκε στα πλαίσια του προγράμματος Erasmus + ήταν για όλους τους συμμετέχοντες πολύτιμη εμπειρία και ειδικά για τους μαθητές εφόδιο ζωής. Μέσα από τις δύο εβδομάδες του προγράμματος μαθητές και εκπαιδευτικοί αναπτύξαμε μια ουσιαστική επικοινωνία, συνεργαστήκαμε, πήραμε απο κοινού αποφάσεις. Κα το κυριότερο είναι ότι επιτεύχθη ο βασικός στόχος του προγράμματος, να γνωρίσουν δηλαδή οι μαθητές από κοντά τις συνθήκες εργασίας στο σύγχρονο εργασιακό περιβάλλον και να ασκηθούν σε αυτό, πολύτιμη γνώση και εμπειρία για τη μελλοντική τους σταδιοδρομία”

Δήλωση μαθητή Ανδρέα Καρρά:

ΚΑΡΡΑΣ ΑΝΔΡΕΑΣ

“ Η συμμετοχή μου στο πρόγραμμα θα μου μείνει αξέχαστη. Απέκτησα πολύτιμη εμπειρια με την πρακτικη΄άσκηση στην επιχείρηση όπου εργάστηκα. Αλλά εξίσου σημαντικό για μένα είναι ότι δέθηκα περισσότερο με τους συμμαθητές και τους καθηγητές μου, γίναμε ομάδα”

Δήλωση της μαθήτριας Μαστοράκη Παναγιώτας:

ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΜΑΣΤΟΡΑΚΗ

“ Ήταν ξεχωριστή εμπειρία για μας. Παρακολουθήσαμε νέες τεχνικές, ενημερωθήκαμε για νέα προίόντα. Θα συμβούλευα και άλλους μαθητές να μη χάνουν τέτοιες ευκαιρίες. Θα το θυμάμαι σε όλη μου τη ζωη”

Δήλωση της μαθήτριας Παπαδοπούλου Κατερίνας:

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

“Το ταξίδι αυτό με έμαθε πολλα. Έγινα καλύτερη στη δουλειά μου, δέθηκα με τους συμμαθητές μου, γνώρισα νέα μέρη και άλλο τρόπο ζωήε. Εύχομαι να ξαναζήσω κάτι ανάλογο”

Δήλωση του μαθητή Λιακόπουλου Παναγιώτη:

ΛΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

“Ήταν τέλεια εμπειρία. Θα ξαναπήγαινα με χίλια”

Δήλωση του μαθητή Λαγκαδινού Επαμεινώνδα:

ΛΑΓΚΑΔΙΝΟΣ ΕΠΑΜΕΙΝΩΝΔΑΣ

“΄Ήταν μια απίστευτη εμπειρία που ζήσαμε με τα παιδιά. Θα ήθελα πολύ να ξαναπάω. Στενοχωρήθηκα που γύρισα στην Ελλάδα. Μάθαμε πολλά καινούρια πράγματα, διαφορετικά και πολύ όμορφα. Η Ιταλία σαν χώρα είναι πολλή όμορφη, φανταστική. Κάθε παιδί πρέπει να κάνει ένα τέτοιο ταξιδι, γιατί αξίζει.”

Δήλωση του μαθητή Ψιούρη Ανδρέα:

ΑΝΔΡΕΑΣ ΨΙΟΥΡΗΣ

“Ήταν πολλή όμορφη εμπειρία. Πέρασα υπέροχα. Αποκτήσαμε  πολλές νέες γνώσεις και δεξιότητες μέσα από την πρακτική άσκηση. Ήταν ξεχωριστή εμπειρία.Θα την θυμάμαι πάντα.”

1 2

4 5 6 7

 

Σχολιάστε

Top