Το τέλος της καραντίνας

Άρση της καραντίνας με αγωνία για την επόμενη μέρα

Η καραντίνα έλαβε τέλος. Παρόλα αυτά δεν πρέπει να επαναπαυόμαστε, γιατί η πανδημία αυτή δεν έχει κλείσει τον κύκλο της. Στο χέρι μας πλέον είναι να μην έρθουμε αντιμέτωποι με ένα δεύτερο, ισχυρότερο κύμα. Η είσοδός μας στη νέα πραγματικότητα έχει ως βασικό ζητούμενο να «μείνουμε ασφαλείς».

Πρώτα από όλα να σκεφτόμαστε τα προσωπικά μέτρα υγιεινής, δηλαδή τις αποστάσεις ασφαλείας, τον συχνό καθαρισμό των χεριών και τη χρήση μασκών. Σχετικά με τη χρήση μάσκας κατά τη διάρκεια περιορισμού στο σπίτι δεν ήταν προτεραιότητα, ωστόσο τώρα που αίρονται οι περιορισμοί πρέπει να δώσουμε σημασία στη μάσκα, ως συμπληρωματικό μέσο.

Η μάσκα, το κλειδί στη νέα πραγματικότητα

Η χρήση μάσκας γίνεται ο κυριότερος κανόνας, καθώς πλέον χωρίς αυτή δεν μπορούμε να εισέλθουμε στα μικρά μαγαζιά που ανοίγουν και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Φυσικά οι αποστάσεις αλλά και το αντισηπτικό είναι δύο λέξεις που θα χαραχθούν για τα καλά στο μυαλό μας μιας και θα πρέπει να τηρούμε ευλαβικά το πρώτο και να έχουμε συνεχώς στο μυαλό μας το δεύτερο. Τα μέτρα μάλιστα θα πρέπει να τηρούνται από όλους . Η μάσκα πλέον είναι υποχρεωτική για τους πολίτες  σε: Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, Ταξί, ασανσέρ, νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας, Διαγνωστικά Κέντρα.  Για τους εργαζόμενους είναι υποχρεωτική σε: Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και ταξί, Σούπερ μάρκετ, Καταστήματα τροφίμων, στα τμήματα που διαχειρίζονται μη τυποποιημένα τρόφιμα (πχ: κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, ζαχαροπλαστεία, φούρνοι κτλ). Ιατρεία, νοσοκομεία και Διαγνωστικά Κέντρα, Κομμωτήρια και Κέντρα Αισθητικής.

Επιπροσθέτως, έχει τονιστεί ότι τώρα που αίρονται οι περιορισμοί θα πρέπει όλοι μας να δώσουμε μεγαλύτερη έμφαση στη μάσκα. Πρέπει να συμπεριφερόμαστε σαν να είμαστε φορείς του ιού και δεν θέλουμε να τον μεταδώσουμε. Έγινε ξεκάθαρο ότι σε καμία περίπτωση δεν συστήνονται στους πολίτες, οι μάσκες με βαλβίδες εκπνοής που προορίζονται για γιατρούς.

Τέλος το SMS

Ένα ακόμη βήμα για την επιστροφή μας στην καθημερινότητα είναι το γεγονός ότι αίρονται τα μέτρα για την κυκλοφορία των πολιτών και καταργούνται τα SMS στο 13033 όπως και η γραπτή άδεια για μετακίνηση.

Προς το παρόν, ωστόσο, υπενθυμίζεται πως δεν επιτρέπεται η μετακίνηση σε άλλους νομούς, εκτός της περιφέρειας της κατοικίας μας.

Η ημερομηνία που θα υπάρχει ολική απελευθέρωση της κυκλοφορίας από νομό σε νόμο θα είναι η 18η Μαΐου, πάντα με γνώμονα την εξέλιξη της πανδημίας.

Αξίζει να σημειωθεί όμως ότι παρά την λήξη της καραντίνας και το τέλος του SMS οι ευπαθείς ομάδες πρέπει να περιορίσουν στο ελάχιστο τις μετακινήσεις τους μιας και η χώρα μας δεν έχει ακόμα κερδίσει αυτή την μάχη.

 

 

 

 

 

 

 

Κ. Θεοδωρής