ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ

Αβραμίδου Θεοδοσία-Καϊσίδου Ζηνοβία, Β1

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ

Ο όρος κοινωνικά δίκτυα έκανε την εμφάνισή του αρκετές δεκαετίες πριν. Πρόκειται δηλαδή για μια φυσική εξέλιξη των μέσων μαζικής επικοινωνίας. Ως μέσα μαζικής επικοινωνίας ορίζονται τα μέσα για την επικοινωνία και την προμήθεια πληροφοριών σε ένα ευρύ κοινό σε έντυπη, ακουστική ή οπτική μορφή. Μερικά παραδείγματα μέσων είναι η εφημερίδα, η τηλεόραση , το ραδιόφωνο. Από την άλλη όμως και το ίδιο το internet αποτέλεσε κοινωνικό δίκτυο αφού ένωσε ανθρώπους από όλες τις άκρες της γης.

pic38

Εμφάνιση του Web 2.0

Η εμφάνιση του Web 2.0 συνέβαλε στη μετατροπή του μέσου χρήστη από έναν παθητικό αναγνώστη σε έναν συνδρομητή περιεχομένου. Οι χρήστες μπορούν τώρα να αλληλεπιδράσουν με άλλους ανθρώπους, να δημιουργήσουν, να αναδιανείμουν ή να ανταλλάξουν πληροφορίες και απόψεις, και επίσης να εκφραστούν σε εικονικές κοινότητες. Όλα αυτά τα μέσα αλληλεπίδρασης, μαζί με την ανταλλαγή περιεχομένου που δημιουργείται από τους χρήστες, αναφέρονται ως Social Media. Μέσω αυτών, οι χρήστες διαμορφώνουν την προσωπική τους ταυτότητα στον ψηφιακό κόσμο, αποκαλύπτοντας παράλληλα πτυχές της προσωπικότητάς τους.

 

Η θετική τους πλευρά

Η θετική πλευρά των διαδικτυακών κοινοτήτων είναι ότι οι νέοι μπορούν να τις χρησιμοποιήσουν για ακαδημαϊκή βοήθεια και υποστήριξη. Λόγω της δυνατότητας των κοινωνικών μέσων να ενισχύσουν τις συνδέσεις, καθιστώντας τα εύκολα προσβάσιμα, τα κοινωνικά μέσα μπορούν να αποφέρουν πολλά οφέλη γι αυτούς νέους, συμπεριλαμβανομένης της παροχής ενός εικονικού χώρου για να εξερευνήσουν τα ενδιαφέροντά τους ή προβλήματα με παρόμοια άτομα, τις δεξιότητες και τη γνώση.

Ένα ακόμη σημαντικό πλεονέκτημα είναι η δυνατότητα που παρέχεται σε κάθε χρήστη να επικοινωνήσει με οποιοδήποτε άλλο χρήστη ακόμα κι αν βρίσκεται στην άλλη μεριά του πλανήτη χωρίς να χρειάζεται να δαπανήσει χρήματα. Μ’ αυτόν τον τρόπο μπορεί ο καθένας να μιλάει με άτομα από διαφορετικές χώρες και πολιτισμούς και έτσι να μπορεί να γνωρίζει καλύτερα για τις παραδόσεις τους και τον τρόπο ζωής. Ακόμη τα social media αποτελούν και ένα ευχάριστο διάλλειμα για τους χρήστες βοηθώντας τους να αποβάλλουν όλο το στρες που ίσως να έχουν από την εργασία τους ή άλλων προβλημάτων που τους απασχολούν.

 

Αρνητικές επιπτώσεις

Από την άλλη πλευρά, οι ιστότοποι κοινωνικών μέσων ενημέρωσης, όπως το Facebook, το YouTube και το Twitter κερδίζουν δημοτικότητα, γίνονται ολοένα και πιο επικίνδυνες.

Ένα, ακόμη αρνητικό είναι το γεγονός ότι τα άτομα που χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ιδιαίτερα οι νέοι δαπανώντας αρκετό χρόνο σ’ αυτά απομονώνονται από τους γύρω τους δημιουργώντας τους έτσι αισθήματα μοναξιάς. Επιπλέον, η έκθεση της προσωπικής αλλά και επαγγελματικής ζωής κάποιου στα social media είναι ένα εξίσου αρνητικό φαινόμενο αφού ο οποιοσδήποτε μπορεί να υποκλέψει στοιχεία ή φωτογραφίες δημιουργώντας ψεύτικα προφίλ. Τέλος, θα πρέπει να αναφερθεί και ο βομβαρδισμός από διαφημιστικά μηνύματα που μπορεί να δεχτούν τα άτομα, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει στην υπερκατανάλωση.

pic39

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης