Κατάθλιψη

Τριανταφύλλου Κατερίνα, Α4

Η κατάθλιψη είναι μία συχνή ψυχική νόσος, η οποία επηρεάζει μεγάλη μερίδα του πληθυσμού και εμφανίζεται σε άτομα διαφόρων ηλικιών. Τα κύρια χαρακτηριστικά της είναι η κακή διάθεση και η απώλεια ενδιαφέροντος στις καθημερινές δραστηριότητες. Η νόσος συνοδεύεται από διάφορα συμπτώματα όπως διατροφικές διαταραχές ή διαταραχές ύπνου, κόπωση, αίσθημα απελπισίας ή ακόμη και αυτοκτονικές τάσεις. Ιδανικά, για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης περιλαμβάνει ψυχοθεραπεία και μερικές φορές φαρμακευτική αγωγή.
Για την επίτευξη μιας σωστής διάγνωσης θα πρέπει να πραγματοποιηθούν κάποια τεστ και να αποκλειστούν άλλες παθήσεις που μπορεί να εκδηλώνονται με τα ίδια συμπτώματα. Στην ουσία θα πρέπει να γίνει μια ψυχιατρική εκτίμηση κατά την οποία ο ιατρός αξιολογεί τα συμπτώματα, τα συναισθήματα και τις σκέψεις του ασθενούς, ώστε να γίνει ακριβής διάγνωση και να λάβει την κατάλληλη θεραπεία.

pic65
Τα αίτια της κατάθλιψης δεν είναι σαφή. Όπως και με πολλές άλλες ψυχικές διαταραχές, είναι πολλοί οι παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν την ανάπτυξη της νόσου. Κάποια από τα αίτια που αναφέρονται είναι οι βιολογικές διαφορές στη δομή και τη χημεία του εγκεφάλου, οι ορμόνες και τα γονίδια.
Οι διαφορές στη βιολογία του εγκεφάλου αναφέρονται στις φυσικές διαφορές του εγκεφάλου των ατόμων που παρουσιάζουν κατάθλιψη. Επίσης, οι ορμονικές αλλαγές που ανατρέπουν την ισορροπία του σώματος μπορεί να παίξουν ρόλο στην εμφάνιση της κατάθλιψης για παράδειγμα κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης ή της εμμηνόπαυσης μια γυναίκα έχει αυξημένες πιθανότητες να βιώσει συμπτώματα κατάθλιψης. Επιπροσθέτως, τα γονίδια όμως παίζουν σημαντικό ρόλο, καθώς πολλές φορές προκαθορίζουν την κατάσταση υγείας ενός ατόμου. Ωστόσο, οι επιστήμονες βρίσκονται ακόμη στη διαδικασία αναζήτησης σχέσης ανάμεσα στα γονίδια και στην εξέλιξη της νόσου.
Τέλος, όσον αφορά την πρόληψη της κατάθλιψης οφείλουμε να γνωρίζουμε ότι δεν είναι κάτι το οποίο είναι εύκολο να επιτευχθεί. Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως η πρόληψη της εξαρτάται από το αίτιο στο οποίο οφείλεται η εμφάνισή της, το οποίο κατά κανόνα είναι άγνωστο.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης