BMW: Sheer Driving Pleasure

bmw-r68-300x231

Η BMW, Bayerische Motoren Werke (Βαυαρική Βιομηχανία Κινητήρων), εδρεύει στο Μόναχο της Γερμανίας και θεωρείται η μεγαλύτερη βιομηχανία πολυτελών αυτοκινήτων, στον κόσμο. Απασχολεί 96.230 υπαλλήλους, συνολικά, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις του 2009, και διευθύνεται από τον Norbert Reithofer.

Η εταιρία ιδρύθηκε το 1916, από τον Καρλ Ραπ, με την ονομασία Rapp-Motorenwerken και κατασκεύαζε κινητήρες. Το 1917, μετονομάστηκε σε Bayerrische Motorenwerken και μεγάλωσε ταχύτατα, κατά τη διάρκεια του Α” Παγκοσμίου Πολέμου, αφού κατασκεύαζε κινητήρες για μαχητικά αεροπλάνα. Κατά τον Β” Παγκόσμιο Πόλεμο, η BMW κατασκεύαζε μοτοσυκλέτες υψηλών επιδόσεων, που χρησιμοποιούνταν από τον γερμανικό στρατό.

bmw-r68

Το έτος 1952, κατασκευάστηκε από την BMW, το πρώτο επιβατικό αυτοκίνητο, με ελάχιστες πωλήσεις, αφού το μοντέλο 503 και 507 ήταν πολύ ακριβά, για να μπορούν να αποφέρουν κέρδος στην εταιρεία.

Η Mercedes-Benz προσφέρθηκε να εξαγοράσει την BMW το 1959, αλλά οι εργαζόμενοι και οι υπάλληλοι της εταιρείας το αρνήθηκαν κατηγορηματικά κι έτσι η BMW, κατάφερε να ξανασταθεί στα πόδια της, με κρατικές ενισχύσεις.

Σύντομα εξελίχθηκε σε μάρκα πολυτελείας, με εξαιρετικά υψηλό κύρος και πολύ καλή φήμη, ιδίως στους τομείς της οδικής συμπεριφοράς, άνεσης, επιδόσεων, καθώς και ενεργητικής και παθητικής ασφάλειας.

Αργότερα η BMW εφηύρε το πρώτο, στην ιστορία, ηλεκτρικό χειρόφρενο, καθώς και το πρωτοποριακό σύστημα iDrive, για έλεγχο όλων των λειτουργιών από τον οδηγό μέσω ενός κεντρικού διακόπτη. Οι δύο προηγούμενες πατέντες έχουν καθιερωθεί πλέον και σε άλλα μοντέλα της εταιρείας.

Στον ελληνικό χώρο, η BMW συνεργάστηκε με την Intecar S.A. για να προωθήσει τα προϊόντα της και να μπορέσει να τα πουλήσει. Όταν οι πωλήσεις είχαν πλέον φτάσει σε υψηλά επίπεδα, η BMW αποφάσισε να διακόψει την συνεργασία της με την Intercar και την ευθύνη της διάθεσης των προϊόντων BMW (και αργότερα και Mini) στην Ελλάδα ανέλαβε η θυγατρική του BMW Group, «BMW Hellas». Σημερινός Πρόεδρος της εταιρείας είναι ο Rudolf Wallisch.

Σχολιάστε

Top