Ο μικρός πρίγκιπας – Αγγελόπουλος Ι. Δεληγεωργόπουλος Κ. Τσαρπαλής Δ. Φωτογιαννόπουλος Δ.

prince4

The Difference

prince15

Ο Μικρός Πρίγκιπας

 

Project στα Κείμενα Νεοελληνικής Λογοτεχνίας

Θέμα: Ο Μικρός Πρίγκιπας( Ερωτηματολόγιο)

Εργασία Β” Τετραμήνου

Σχολικό Έτος: 2017

Τμήμα: Β4

Μέλη της Συνεργασίας

Αγγελόπουλος Ιωάννης

Δεληγεωργόπουλος Κων/νος

Τσαρπαλής Δημήτρης

Φωτογιαννόπουλος Δημήτρης

 

1. Ποιος Είναι ο Αφηγητής & Ποιος ή Ποιοι οι Πρωταγωνιστές;

Ο αφηγητής είναι ο συγγραφέας ο οποίος παίζει το ρόλο του Πιλότου. Οι πρωταγωνιστές του παραμυθιού είναι ο Μικρός Πρίγκιπας, το Λουλούδι, η Αλεπού, ο Πιλότος και το φίδι.

 

2. Ποια Εικόνα σας Εντυπωσίασε & Γιατί;

Η εικόνα που μας εντυπωσίασε περισσότερο από όλες αυτές ήταν η στιγμή που ο Μικρός Πρίγκιπας ζήτησε από τον πιλότο μια ζωγραφιά ενός αρνιού και ο πιλότος του το σχεδίασε μέσα σε ένα κασόνι. Εκείνη τη στιγμή ο Μικρός Πρίγκιπας ενθουσιάστηκε και αυτό δείχνει πως έχει πολύ μεγάλη φαντασία. Έτσι, αυτή είναι η σκηνή που μας εντυπωσίασε.

prince16

3. Ποια Ιδέα σας Εντυπωσίασε & Γιατί;

Το κείμενο περιέχει πολλές ιδέες και συναισθηματικές σκηνές. Αλλά αυτή που ήταν πιο ελκυστική, κατά τη γνώμη μας, ήταν το μυστικό της Αλεπούς στον Μικρό Πρίγκιπα. «Την ουσία δεν την βλέπουν τα μάτια αλλά η καρδιά». Δηλαδή, η καρδιά βλέπει την αληθινή αγάπη, η καρδιά είναι αυτή που σου δημιουργεί συναισθήματα, ενώ τα μάτια μπορούν απλά να παρατηρήσουν κάτι εξωτερικά όμορφο το οποίο ψυχικά είναι άσχημο και κακό. Ωστόσο, η αληθινή αγάπη κρύβεται μέσα στον ψυχικό μας κόσμο όπου δημιουργεί την αδελφικότητα και ενώνει τους ανθρώπους.

prince17 

 

prince18

4. Τα Όσα Λέει για την Φιλία Είναι Επίκαιρα ,Δηλαδή το Έργο Είναι Διαχρονικό;

Το έργο είναι διαχρονικό, διότι ακόμα και σήμερα βλέπουμε δυστυχισμένους ανθρώπους χωρίς φίλους και γενικότερα άλλα άτομα για παρέα που πραγματικά νοιάζονται για αυτούς. Ένα πολύ συχνό πρόβλημα που εμποδίζει αρκετούς ανθρώπους να γνωρίζουν καινούριος και ταιριαστούς φίλους είναι πως αυτό είναι απομονωμένοι είτε διαφορετικοί είτε και φοβούνται να εκφραστούν. Επίσης, οι μακροχρόνιες και πίστες φιλίες δεν είναι συνηθισμένες στις μέρες μας όποτε και αυτό είναι ένα άλλο εμπόδιο στην ανάπτυξη δεσμών.

 

5. Αν Ήταν να Παιχτεί το Έργο ως Θέατρο, Ποιο Ρόλο θα Παίζατε & Γιατί;

Ο ρόλος που θα παίζαμε θα ήταν ο Μικρός Πρίγκιπας διότι θα θέλαμε πολύ να έχουμε αυτή την τρομερή φαντασία του και την παιδική του αθωότητα. Επίσης, δεν εξαντλείται εύκολα και είναι γεμάτος θετική ενέργεια. Ακόμη, μας αρέσει ο πρωταγωνιστικός ρόλος και θέλαμε να ελκύουμε το ενδιαφέρον των γύρω μας.

prince19

6. Θα Θέλατε να Συναντούσατε το Μικρό Πρίγκιπα & να του Λέγατε…

Ναι, θα θέλαμε να συναντήσουμε τον μικρό ήρωα ,διότι θα μας έβαζε σε βαθιές σκέψεις αφού έχει πολύ μεγάλη φαντασία. Το ερώτημα που θα του λέγαμε είναι το εξής «Ποια είναι η ιδέα σου για τον κόσμο και πως γίνεται να παρατηρείς τα πράγματα με διαφορετική όψη;»

 

7. Τι Υπερισχύει στο Έργο, το Γέλιο-Χαρά ή η Λύπη;

Κατά τη γνώμη μας, στο έργο υπερισχύει η λύπη διότι ο Μικρός Πρίγκιπας ταξιδεύει από πλανήτη σε πλανήτη δυστυχισμένος, δίχως να βρίσκει κάποια προσωπικότητα που θα του ταιριάζει, αφού πιστεύει πως κανένας δεν έχει βρει την πραγματική ευτυχία και αυτός είναι ο λόγος που την αναζητά.

prince20

8. Πως Αισθάνεστε Τώρα που Τελείωσε η Ανάγνωση;

Η ανάγνωση του Μικρού Πρίγκιπα μας προκάλεσε ανάμεικτα συναισθήματα. Από τη μία πλευρά κυριαρχεί η λύπη τόσο για το τέλος του ήρωα όσο και για τις προσπάθειες του στην αναζήτησή της ευτυχίας στη ζωή του. Από την άλλη όμως, ισορροπεί τη ψυχολογική φόρτιση, το αίσθημα της χαράς όταν ο Πρίγκιπας, γνωρίζοντας την αλεπού, συνειδητοποιεί την ουσία των πραγμάτων.

 

9. Σας Άρεσε το Έργο ή όχι & γιατί;

Μας άρεσε το έργο διότι το ηθικό δίδαγμα άγγιξε τις ψυχές μας και μας έκανε να συνειδητοποιήσουμε πως η ζωή δεν είναι έτσι όπως την φανταζόμαστε, δηλαδή μας έκανε να τη δούμε με άλλο μάτι και να ξεχωρίζουμε τους αληθινούς από τους ψεύτικους φίλους.

prince21

10. Δώστε ένα άλλο Δικό σας Τέλος.

Το τέλος που θα δίναμε σε αυτό το διήγημα θα ήταν το παρακάτω.

Ο Πρίγκιπας θα ήταν ζωντανός μέχρι το τέλος της ιστορίας και θα ταξίδευε σε έναν άλλο τόπο, σε ένα διαφορικό σύμπαν όπου σε έναν πλανήτη θα έβρισκε τον πιστό του φίλο οι οποίοι μαζί θα ζούσαν μέχρι το τέλος της ζωής τους και θα έφταναν στα πέρατα του κόσμου διότι η φιλία τους θα ήταν πραγματική και πιο ισχυρή από κάθε άλλη.

prince22

Σχολιάστε

Top