O μικρος πριγκιπας – Γιάννης Βάγιας, Άγγελος Βάγιας, Τριανταφύλλου Χάρης, Δεληγεωργόπουλος Λάμπης

1)Ποιος είναι ο αφηγητής και ποιοι οι πρωταγωνιστές;

Στο κείμενο ο συγγραφέας είναι ομοδηιγηματικός γιατί συμμετέχει στα γεγονότα και είναι μάλιστα και ένας από τους πρωταγωνιστές. Έτσι αφηγητής είναι ο Αντουάντ Ντε Σαιντ Εξυπερύ. Πρωταγωνιστές είναι ο μικρός πρίγκιπας, η αλεπού, το λουλούδι, το φίδι, και ο πιλότος. Τα άλλα πρόσωπα που παρουσιάζονται είναι δευτερεύοντα.

 

2)Ποια εικόνα σας εντυπωσίασε και γιατί;

Υπάρχουν δυο εικόνες οι οποίες εντυπωσίασαν ξεχωριστά τα μέλη της ομάδας μας. Η πρώτη εικόνα είναι αυτή στην οποία ο μικρός πρίγκιπας κάθεται στο γρασίδι μακριά από την αλεπού ώστε να την εξημερώσει. Αυτή η εικόνα με εντυπωσίασε γιατί δείχνει το ημέρωμα δηλαδή την διαδικασία στην οποία κινείσαι μεθοδικά και σταδιακά για να πλησιάσεις, να προσεγγίσεις και να γνωρίσεις κάποιον άρα να τον κάνεις φίλο σου. Επίσης μας δείχνει πως καθετί πρέπει να γίνεται με τον ειδικό εκείνο τρόπο του που φέρνει ευφορία ψυχής, απόλαυση, ευτυχία και δίνει στην ζωή νόημα και ομορφιά.

 

Η δεύτερη εικόνα που μου κίνησε το ενδιαφέρον είναι αυτή στην οποία ο μικρός πρίγκιπας ξεσπάει σε λυγμούς σκεπτόμενος το τι θα γινόταν αν το αρνί έτρωγε το άνθος του. Είναι μια πολύ τρυφερή, όμορφη και έντονα συναισθηματική σκηνή στην οποία ο πιλότος αγκαλιάζει τον μικρό πρίγκιπα μέσα στην έρημο και προσπαθεί να τον ηρεμήσει. Μας δείχνει το πώς ο πιλότος λυγίζει στην θέα του μικρού πρίγκιπα να κλαίει. Έτσι εκείνη την στιγμή δεν υπάρχει τίποτα πιο σημαντικό για αυτόν πάνω στην γη. Προσπαθεί να τον παρηγορήσει, να τον νανουρίσει, να του πει δυο γλυκά λόγια και να τον βοηθήσει. Πραγματικά είναι τόσο μυστηριώδης η χώρα των δακρύων!

prince8

 

3) Ποια ιδέα σας εντυπωσίασε και γιατί;

Υπάρχουν δύο ιδέες οι οποίες εντυπωσίασαν ξεχωριστά τα μέλη της ομάδας μας.H πρώτη ιδέα που μας άρεσε είναι η ιδέα της φιλίας. Το κείμενο εμπεριέχει πολλά και σημαντικά μηνύματα για τη φιλία. Μας δείχνει την ειδική διαδικασία με την οποία κάνεις κάποιον φίλο σου και παράλληλα αναφέρει την κατάσταση της σύγχρονης κοινωνίας. Μάλιστα μας αναλύει τα γνωρίσματα της φιλίας τα οποία είναι: η μοναδικότητα, ο ισχυρός ψυχικός δεσμός, η αφοσίωση που φτάνει στα όρια της αυτοθυσίας και τέλος η ευθύνη. Ο φίλος είναι κάτι μοναδικό και αναντικατάστατο για το φίλο του. Οι φίλοι είναι τόσο δεμένοι ψυχικά ώστε ο ένας έχει την ανάγκη του άλλου και ακούει τις εκμυστηρεύσεις του. Επιπλέον ο πραγματικός φίλος νοιάζεται, περιποιείται, προστατεύει και θυσιάζεται για τον φίλο του αν χρειαστεί. Τέλος έχει ευθύνη και μόνιμη έγνοια για τον φίλο του. Για όλους αυτούς τους λόγους η φιλία είναι ένα από τα σημαντικότερα πράγματα και στηρίγματα στη ζωή ενός ανθρώπου.

prince9

Η δεύτερη ιδέα που πραγματικά μας καθήλωσε στην ανάγνωση είναι η ευτυχία. Ο μικρός πρίγκιπας και ο πιλότος είναι ευτυχισμένοι διότι ήπιαν νερό μετά από ένα μεγάλο διάστημα. Αυτό το νερό ήταν γλυκό σαν γιορτή. Έτσι καταλαβαίνουμε πως για να βρούμε την ευτυχία δεν πρέπει να ψάχνουμε και να κοιτάζουμε τα απαιτητικά, τα μεγάλα και δύσκολα πράγματα αλλά τα απλά, λιτά και καθημερινά. Δηλαδή νιώθουμε ευτυχισμένοι όταν κάνουμε πράγματα απλά στην καθημερινότητά μας τα οποία αγαπάμε και πάνω στα οποία μας αρέσει να πειραματιζόμαστε.

prince10

 

4) Τα όσα λέει για την φιλία είναι επίκαιρα; Δηλαδή το έργο είναι διαχρονικό;

Το έργο αναφέρει πολλά πράγματα για τη φιλία και έτσι είναι διαχρονικό. Μας λέει πως για να κάνεις κάποιον φίλο σου πρέπει να ακολουθήσεις μία συγκεκριμένη διαδικασία που θα σας φέρει κοντά. Αναφέρεται επίσης στις αξίες της φιλίας και στο πόσο σημαντικό είναι να δημιουργείς δεσμούς και να ενδιαφέρεσαι για κάποιον. Όμως υπάρχουν και κάποιες πικρές διαπιστώσεις για την κατάσταση των ανθρώπων στις σύγχρονες κοινωνίες. Πράγματι στις μεγαλουπόλεις οι άνθρωποι δεν επικοινωνούν πιο ουσιαστικά μεταξύ τους και δεν συνδέονται με δεσμούς φιλίας λόγω της έλλειψης χρόνου, της καχυποψίας και γενικά λόγω του σημερινού τρόπου ζωής. Έτσι αφήνουν στην άκρη γνωριμίες και γίνονται φοβισμένοι. Ο συγγραφέας εδώ περνά το μήνυμα του, κατηγορώντας τους ανθρώπους επειδή έχουν πάψει να ασχολούνται με τις συναισθηματικές και ψυχικές του ανάγκες. Λειτουργώντας ατομικά, ωμά σαν ρομπότ και άκρως καταναλωτικά νομίζουν πως αφού όλα πωλούνται ή αγοράζονται άρα και η φιλία το ίδιο . Όμως κάτι τέτοιο ποτέ δεν μπορεί να γίνει με αποτέλεσμα να μένουν μόνοι. Έτσι αυτό το σχόλιο του συγγραφέα παίρνει ιδιαίτερη σημασία για τη δική μας εποχή ύστερα από 65 χρόνια

 

5)Αν ήταν να παιχτεί το έργο στο θέατρο, ποιόν ρόλο θα παίζατε και γιατί;

Υπάρχουν δύο ρόλοι τους οποίους θα ήθελαν να παίξουν ξεχωριστά τα μέλη της ομάδας μας αν ήταν να παιχτεί το έργο στο θέατρο. Ο πρώτος ρόλος είναι αυτός του μικρού πρίγκιπα. Ο μικρός πρίγκιπας μας εντυπωσίασε γιατί συμβολίζει την παιδική αθωότητα, γλυκύτητα και αγνότητα. Μας δείχνει τον διαφορετικό τρόπο σκέψης και τη συμπεριφορά που κατέχουν τα παιδιά. Μας αναφέρει για την πλούσια φαντασία της παιδικής ηλικίας και μας λέει για την αλαζονεία, αδιαφορία και για το πόσο παράξενοι είναι οι ενήλικες. Είναι αυτός που προσπαθεί να ανακαλύψει τον κόσμο γύρω του να κατανοήσει τους ανθρώπους και να βιώσει το μαγικό νόημα της ζωής, της φιλίας και της αγάπης. Ο δεύτερος ρόλος είναι η αλεπού. Η αλεπού μας εντυπωσίασε επειδή πίσω από τον αφηγηματικό της ρόλο κρύβεται ένας συμβολισμός ο οποίος μας δίνει με τρόπο παραστατικό τη σημασία της συναισθηματικής επαφής και την αξία της φιλίας. Η αλεπού είναι αυτή που οδηγεί τον μικρό πρίγκιπα από την άγνοια στη γνώση, από την ανασφάλεια της μοναχικής του ζωής στην ευτυχία της συντροφικότητας, από την ανεύθυνη ζωή του παιδιού στην υπευθυνότητα και στις υποχρεώσεις ενός ενήλικα. Είναι πολύ σοφή και με την επιμονή της βοηθά τον μικρό πρίγκιπα να κοινωνικοποιηθεί, να ωριμάσει συναισθηματικά και να μάθει να ζει με άλλους παίρνοντας χαρά από τις συναναστροφές του με αγαπημένα πρόσωπα. Με βάση όλα αυτά η αλεπού λειτουργεί ως δασκάλα του μικρού πρίγκιπα η οποία του μεταφέρει μηνύματα ζωής.

 

6) Θα θέλατε να συναντούσατε τον μικρό πρίγκιπα και να του λέγατε…( συμπληρώστε αυτό που θέλετε εσείς)

Θα θέλαμε να συναντούσαμε τον μικρό πρίγκιπα και να του λέγαμε να μην εγκαταλείψει ποτέ την παιδική του ηλικία, δηλαδή ακόμα και όταν μεγαλώσει πάντα μέσα του να υπάρχει το παιδί που ήταν παλιά. Θα τον συμβουλεύαμε να μην χάσει ποτέ την παιδική αθωότητα και αγνότητα που κυριαρχεί στα μάτια του, στο γέλιο του, στις ερωτήσεις που θέτει και στη φαντασία του. Μάλιστα θα τον προειδοποιούσαμε για τους κινδύνους που υπάρχουν, τους ανθρώπους, που είναι ικανοί να εξαφανίσουν την τρυφερή και όμορφη ψυχούλα του. Τέλος θα του επισημαίναμε πως το καλύτερο στήριγμα είναι οι φίλοι και πως την ουσία την βλέπει μόνο η καρδιά δηλαδή είναι αόρατη για τα μάτια. Έτσι αν ακολουθεί την καρδιά του η ματιά της ψυχής θα τον σπρώξει σε ότι έχει διαρκέστερη αξία στη ζωή.

prince11

7) Τι υπερισχύει στο έργο το γέλιο-χαρά ή η λύπη;

Στο έργο υπερισχύει η λύπη γιατί υπάρχουν πολλά γεγονότα τα οποία μας φέρνουν στο νου την θλίψη. Πρώτα από όλα ο μικρός πρίγκιπας εγκατέλειψε τον πλανήτη του εξαιτίας της αλαζονικής και άσχημης συμπεριφοράς του λουλουδιού προς αυτόν. Στη συνέχεια όταν ανακάλυψε όπως το λουλούδι του δεν είναι μοναδικό έπεσε στο γρασίδι και έκλαψε. Ήταν πολύ απογοητευμένος έπειτα από τις συναντήσεις του με τον ματαιόδοξο, τον πλούσιο, τον μπεκρή και σκεφτόταν πόσο παράξενοι είναι οι μεγάλοι. Επιπλέον έκλαψε και στεναχωρήθηκε όταν αποχωρίστηκε την αλεπού και όταν σκέφτηκε τι θα πάθαινε το άνθος του αν το έτρωγε το αρνί του. Επίσης στο τέλος παρόλο που καθησύχασε τον πιλότο πως όλα θα πάνε καλά βρήκε έναν τραγικό θάνατο.

8) Πώς αισθάνεστε τώρα που τελείωσε η ανάγνωση;

Τώρα που τελείωσε η ανάγνωση τα συναισθήματά μας είναι ανάμεικτα. Είμαστε λυπημένοι και πολύ θλιμμένοι γιατί ο μικρός πρίγκιπας είχε ένα τραγικό, ανώδυνο και αναπάντεχο τέλος. Νιώθουμε απογοήτευση γιατί ο πιλότος δεν θα έχει ποτέ ξανά την ευκαιρία να ακούσει το μοναδικό γέλιο του μικρού πρίγκιπα και ούτε να τον ξαναδεί και να μιλήσει μαζί του ώρες ατέλειωτες. Όμως κατακλυζόμαστε από ελπίδα και χαρά όταν σκεφτόμαστε πως ο πιλότος κάθε νύχτα όταν θα κοιτάζει τα αστέρια θα ξέρει πως ένα από αυτά θα είναι το δικό του αστέρι. Δηλαδή κάθε φορά που ο μικρός πρίγκιπας θα γελάει θα είναι σαν να γελούν όλα τα αστέρια. Θα είναι σαν πηγάδια με ένα σκουριασμένο καρούλι που θα του ρίχνουν νερό να πιει. Έτσι η φιλία τους θα διαρκέσει αιώνια.

prince12

9) Σας άρεσε το έργο ή όχι και γιατί;

Το έργο μας άρεσε πάρα πολύ γιατί μας πέρασε πολλά και σημαντικά μηνύματα όπως: η αγάπη και η τρυφερότητα, δηλαδή το να αγαπάς και να φροντίζεις κάποιον, η ευτυχία, η φιλία και τα γνωρίσματα της, η δημιουργία δεσμών υπευθυνότητα, η σοβαρότητα, η παιδική αθωότητα και αγνότητα και το πραγματικό νόημα της ζωής. Αυτά τα διδάγματα παίρνουν μέσα στα μυαλά και στις καρδιές μικρών και μεγάλων οι οποίοι έχουν διαβάσει αυτό το βιβλίο. Έτσι είναι βέβαιο ότι και για πολλά χρόνια ο μικρός πρίγκιπας θα είναι σύμβολο αγάπης για όλους και θα αποδεικνύει πώς ένα λογοτεχνικό έργο που γράφτηκε πριν από πολλές δεκαετίες εμβαθύνει το πραγματικό νόημα της ζωής με απλό και κατανοητό τρόπο.

prince13

10) Δώστε ένα άλλο δικό σας τέλος

Η ομάδα μας πειραματιζόμενη με το τέλος του μικρού πρίγκιπα δίνει ένα δικό της τέλος. Ο μικρός πρίγκιπας μένει στην έρημο μέχρι ο πιλότος να καταφέρει να επισκευάσει το αεροπλάνο του. Στη συνέχεια ο μικρός πρίγκιπας ταξιδεύει μαζί του μέχρι την Αμερική. Εκεί αφού συζεί για αρκετό καιρό με τον πιλότο του εκφράζει την επιθυμία του να ταξιδέψει σε όλη τη γη για να αποκτήσει νέες εμπειρίες και να γνωρίσει καινούργια πράγματα. Θέλει να κάνει νέους φίλους και με αυτόν τον τρόπο να αξιοποιήσει τις συμβουλές και τα διδάγματα της αλεπούς. Μάλιστα υπόσχεται στον πιλότο πώς θα τον επισκέπτεται συχνά ώστε να του μιλάει για αυτήν την καινούργια περιπέτεια που ανοίγεται στη ζωή του. Έτσι αφού τον αποχαιρετάει γελώντας, τινάζει τα χρυσά του μαλλιά και φεύγει.

prince14

prince15

 

 

Σχολιάστε

Top