Η ΒΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΛΥΣΗ! της Αικατερίνης Δρακουλόγκωνα

All-focus

 

Πολλές φορές η ανθρώπινη συμπεριφορά ξεφεύγει από το πλαίσιο που οι περισσότεροι από εμάς θεωρούμε «φυσιολογικό». Εξαιτίας διαφόρων αιτιών γινόμαστε βίαιοι και επιθετικοί. Κάποιοι μετανιώνουν, όταν βιαιοπραγούν. Άλλοι, πάλι, χρησιμοποιούν τη βία ως μέσο για να επιβληθούν στους πιο αδύναμους από αυτούς, χωρίς να νιώθουν καμία ενοχή.

Συναντάμε πολλές μορφές βίας. όπως η βία μεταξύ των οπαδών διαφορετικών, συνήθως, ποδοσφαιρικών ομάδων, η ενδοοικογενειακή βία, η ενδοσχολική βία ή μπουλινγκ, η λεκτική βία και η διαδικτυακή βία. Η βία, επίσης, μπορεί να οφείλεται σε έναν στιγμιαίο θυμό ή μια έντονη συναισθηματική φόρτιση, όπως π.χ. μπορεί να συμβεί σε δύο οδηγούς στη μέση του δρόμου, οι οποίοι μπορεί να φτάσουν μέχρι και τον ξυλοδαρμό για ασήμαντη αφορμή.

Τα άτομα που υιοθετούν τέτοιες ακραίες συμπεριφορές, συνήθως έχουν και οι ίδιοι υπάρξει θύματα βίαιης συμπεριφοράς. Στις περιπτώσεις αυτές και ο «θύτης», αλλά και το «θύμα», χρειάζονται άμεση βοήθεια, γι’ αυτό όσοι γνωρίζουν για περιστατικά τέτοιου είδους ή είναι οι ίδιοι  θύματα βίαιης συμπεριφοράς, δεν πρέπει να σιωπούν.

Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, όμως, οι άνθρωποι όχι μόνο δε λύνουν τα προβλήματά τους, αλλά οδηγούνται σε φοβερά αδιέξοδα με ολέθρια αποτελέσματα. Όλοι, εξάλλου, ακούμε στα δελτία ειδήσεων για τραγικές περιπτώσεις βίαιης συμπεριφοράς.

Κάποιες φορές όμως αναγκάζεται κάποιος να φερθεί βίαια, προκειμένου να προστατευτεί ή να αμυνθεί, όπως συνέβη κατά τη διάρκεια της κατάκτησης της Ελλάδας από τους Γερμανούς, όταν οι Έλληνες αναγκάστηκαν να χρησιμοποιήσουν βίαιες μεθόδους για να αντισταθούν.

Τελικά, η βία προκαλεί μόνο βία και καλό θα είναι να χρησιμοποιούνται άλλοι τρόποι επίλυσης των διαφορών, με κυριότερο τον διάλογο!

 bia-sta-sxol

Σχολιάστε

Top