Η παιδαγωγική βέργα

ΑΠΟ: ΜΑΘΗΤΙΚΗ ΦΩΝΗ - Μαρ• 14•17

Ευαγγελία – Ευρώπη Παπακίπη

Μια μέρα που κάναμε λογοτεχνία και μιλούσαμε για την παλιά παιδαγωγική άρχισα να φαντάζομαι πως ήταν . Με αφορμή αυτές τις σκέψεις άρχισα να συγκρίνω την παιδαγωγική της εποχής με την τωρινή .Πόσες δυσκολίες αντιμετώπιζαν τα παιδιά .

Στην νέα παιδαγωγική (στην τωρινή δηλαδή ) οι δάσκαλοι είναι λιγότερο αυστηροί αλλά και δεν επιτρέπεται να ασκήσουν βία στα παιδιά . Επίσης το περιβάλλον που δημιουργούν , η συμπεριφορά τους προς τα παιδιά , οι εκδηλώσεις και οι εκδρομές που οργανώνουν, κάνουν το κλίμα του σχολείου πιο φιλικό, με αποτέλεσμα να πηγαίνουν τα παιδιά με χαρά .

Παλιά, όμως, δεν ίσχυε το ίδιο. Δεν αναφέρομαι σε λίγες δεκαετίες πριν, αλλά στα χρόνια, που οι παππούδες και οι γιαγιάδες μας ήταν μικροί και βρίσκονταν στην θέση μας.  Τα παιδιά στην σκέψη και μόνο του σχολείου  έτρεμαν .

Σίγουρα όλοι έχετε ακούσει τον παππού σας ή την γιαγιά σας να παραπονιέται για το πώς τους φέρονταν οι δάσκαλοί τους .

Οι δάσκαλοι έδερναν τα παιδιά με την βέργα στα χέρια ή στα πόδια και οι τιμωρίες τους ξεπερνούσαν τα όρια . Αλλά η κεφαλή του σχολείου ( ο διευθυντής, δηλαδή ) ήταν ακόμα πιο αυστηρός.δάσκαλος

Τότε το παιδαγωγικό σλόγκαν ήταν << το ξύλο κάνει τους ανθρώπους >> και << το ξύλο βγήκε από τον παράδεισο >> . Αυτό είχε γίνει εμμονή στους ανθρώπους της εποχής. Ειδικά, στους γονείς.  Νόμιζαν ότι ήταν σωστό και η πιο συνηθισμένη απάντηση στο θέμα ήταν <<καλά σου έκανε !!! >> ή <<σε έκανε άνθρωπο >> .

Ένα παράδειγμα αυστηρής τιμωρίας μας το διηγήθηκε μια συμμαθήτριά μου. Όταν η γιαγιά της ήταν μικρή, ο αδερφός της έκανε μια σκανδαλιά και οι δάσκαλοι νόμιζαν ότι το έκρυβε. Δεν έφταιγε, αλλά η τιμωρία της ήταν …. Να μείνει σε  ένα μικρό μπαούλο για μια ολόκληρη μέρα, γονατιστή, με πέτρες στα χέρια και στα πόδια και το μόνο που μπορούσε να πιει ήταν νερό. Δεν επιτρεπόταν να φάει τίποτα.

Ένα άλλο παράδειγμα αυστηρής συμπεριφοράς καθηγητή είναι η ιστορία που μας διηγήθηκε η δασκάλα του θεατρικού μικρού μας θιάσου. Αυτή και μια φίλη της έκαναν μια αθώα παιδική σκανδαλιά και η καθηγήτρια της θύμωσε και πήγε στον διευθυντή. Την επόμενη μέρα με το μόλις έφτασαν, τις φώναξε ο διευθυντής στο γραφείο του. Η τιμωρία ήταν μονοήμερη αποβολή . Η δασκάλα διαμαρτυρήθηκε και προσπάθησε να υπερασπιστεί τον εαυτό της, αλλά αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να αυξηθούν οι μέρες της τιμωρίας της και από μια έγιναν τρεις .

4e661b70a2116271f140048c051e32b3

Το τελευταίο παράδειγμα είναι η ιστορία μιας κοντινής συγγενούς.  Μετανάστευσε στα έντεκα της χρόνια από την Ρωσία στην Ελλάδα. Μια μέρα στο σχολείο, ένας συμμαθητής της την προκάλεσε λέγοντας της ότι δεν άνηκε στη χώρα και να έφευγε από εκεί. Τότε η κοπέλα θύμωσε και τον άρχισε στις κλωτσιές. Αλλά όπως ήταν φυσικό την είδε ο καθηγητής της. Μόλις μπήκε στην τάξη, ο δάσκαλος την περίμενε και είχε έτοιμη την βέργα. Ο δάσκαλος έβαλε όλη του την δύναμη και τις έδωσε από δύο χτυπήματα με τη βέργα στα χέρια και στα πόδια  και την έπιασε από τα μαλλιά και άρχισε να την κουτουλάει στον τοίχο με κίνδυνο να της καταστρέψει το πρόσωπο.

images

 

Σχολιάστε

Top