ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ

ΑΝΤΑΛΛΑΓΗ ΜΑΘΗΤΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΓΕΡΜΑΝΙΑ

2012-2013

ΓΕ-1

 Για μία ακόμη χρονιά το 1ο Γυμνάσιο Ρεθύμνου πραγματοποίησε το πρόγραμμα ανταλλαγής με το Finsterwalder Gymnasium στο Rosenheim. Μέσα από αυτό το πρόγραμμα μάθανε τις νοοτροπίες μας, την πόλη μας, τη ζωή μας και τους αποδώσαμε ένα ευχάριστο κλίμα φιλοξενίας.

ΓΕ-2

Το πρωί του Σαββάτου, 2 Νοεμβρίου 2012, ήμασταν όλοι μαζεμένοι στο αεροδρόμιο Χανίων, Ιωάννης Δασκαλογιάννης. Μαζί με τους καθηγητές και τους γονείς μας, περιμέναμε με αγωνία και ανυπομονησία τα παιδιά από τη Γερμανία. Μετά την άφιξή τους και την πρώτη γνωριμία, η κάθε οικογένεια πήρε μαζί της το παιδί που θα φιλοξενούσε και ξεκινήσαμε για το Ρέθυμνο. Σαββατόβραδο όπως ήταν, πήγαμε για ένα περίπατο για να τους δείξουμε το Ρέθυμνο. Περνούσαμε πολύ ωραία και είχαμε αρχίσει να ερχόμαστε όλο και πιο κοντά!

ΓΕ-3

Αυτό συνεχίστηκε όλες τις μέρες της φιλοξενίας. Οι απογευματινές μας συναντήσεις και οι βραδινές μας έξοδοι κατέληγαν πάντα να είναι μια γιορτή. Γέλια, φωνές, τραγούδι χαρακτήριζαν τις συναντήσεις μας. Χαρακτηριστική ήταν η εμπειρία της τελευταίας βραδιάς, που είχαμε κανονίσει ένα beach party. Μαζευτήκαμε λοιπόν όλοι μαζί στην παραλία με φακούς, υποστρώματα, κουβέρτες, φαγητά, αναψυκτικά και πολύ κέφι! Κρατούσαμε επίσης και κεράκια με τα οποία γράψαμε στην άμμο G & G – που σημαίνει Germany & Greece- σε μια καρδιά! Ένα κορίτσι κρατούσε και μία τούρτα για να κάνουμε έκπληξη σε ένα αγόρι που είχε γενέθλια! Επειδή όμως το κρύο ήταν τσουχτερό, κατεβήκαμε στην πόλη για σουβλάκι!

Αλλά και οι εκδρομές μας ήταν ξεχωριστές, όπως εκείνη στον αρχαιολογικό χώρο στα Μάταλα, που δε δίστασαν να τη συνδυάσουν με ένα δροσερό μπανάκι. Η διαφορά θερμοκρασίας από τη χειμωνιάτικη Γερμανία στην ηλιόλουστη και σχεδόν καλοκαιρινή Κρήτη, πυροδοτούσε τέτοιες τρέλες!

ΓΕ-4

Τα πρωινά στο σχολείο τους έδωσαν τη δυνατότητα να γνωρίσουν από κοντά το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα, Ξέρουμε ότι εντυπωσιάστηκαν από τους διαδραστικούς πίνακες καθώς και από τη σύντομη αλλά και γενναιόδωρη εκδήλωση υποδοχής της πρώτης τους μέρας στο σχολείο μας, ειδικά όταν ο Διευθυντής τους έδωσε ως ενθύμιο κάποια παραδοσιακά δώρα.

Σπουδαία υπήρξε και η τελευταία μέρα τους  στο σχολείο. Συναντήθηκαν με τη Διεύθυνση του σχολείου και τους καθηγητές του προγράμματος και τους εξέθεσαν τις εντυπώσεις τους και τις απόψεις τους για εμάς. Τους άρεσε, λοιπόν, πολύ ο τόπος μας, η θάλασσα και οι παραλίες μας, αλλά και οι άνθρωποι που ήταν φιλόξενοι, πρόσχαροι και γεμάτοι χιούμορ. Ομοίως όμως υπήρχαν πράγματα που δεν τους άρεσαν. Δεν τους άρεσε ότι η εκδρομή ήταν μικρής διάρκειας και ότι οι αίθουσες του σχολείου μας ήταν μικρές. Μας είπαν ότι περίμεναν τη χώρα μας πιο φτωχή και νόμιζαν ότι εδώ δε γινόταν τίποτα. Επίσης, θεωρούσαν ότι η χρηματική βοήθεια των Ευρωπαίων δεν έφτανε στον προορισμό της.

ΓΕ-5

Έτσι, με αυτά και με άλλα πιο δικά μας, αποχαιρετιστήκαμε το Σάββατο, 10 Νοεμβρίου 2012, με δάκρυα στα μάτια. Όταν το λεωφορείο απομακρυνόταν, στο μυαλό μας ήταν οι στιγμές που περάσαμε όλοι μαζί, αλλά παρηγοριόμασταν γιατί σε λίγους μήνες θα συναντιόμασταν ξανά στο Μόναχο.

Τελικά, το πρόγραμμα ανταλλαγής ήταν μία ευχάριστη εμπειρία και μας χάρισε πολλά πράγματα. Ως προς το εκπαιδευτικό κομμάτι, καταφέραμε να χρησιμοποιήσουμε τη γλωσσά των Αγγλικών και των Γερμανικών(όσοι ήξεραν) με αποτέλεσμα να εξασκήσουμε τις γνώσεις μας από το σχολείο. Γνωρίσαμε, επίσης, τη νοοτροπία τους και αυτοί τη δική μας και καταφέραμε να αναπτύξουμε φοβερές φιλίες, παρόλο που είμαστε εντελώς διαφορετικοί χαρακτήρες.

ΓΕ-6

Για εμένα ειδικά ήταν μια εμπειρία που δε θα την ξεχάσω ποτέ… Και όταν μου έρχονται στο μυαλό οι στιγμές μας. Πάντα νιώθω χαρούμενη και ευγνώμων που μου δόθηκε μία τέτοια ευκαιρία. Είμαι σίγουρη ότι θα κρατήσω επαφή με όσους μπορώ γιατί πιστεύω ότι οι φιλίες μας αξίζουν και έχουν μέλλον…

 

ΕΙΡΗΝΗ ΜΑΡΚΑΚΗ    Γ’2

Σχολιάστε

Top