Γιατί η Ελλάδα …

   Ελλάδα2-1

Tον τελευταίο καιρό, διαβάζω στις εφημερίδες, ότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι, και ειδικότερα νέοι, αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τη χώρα μας και να μεταναστεύσουν στο εξωτερικό αναζητώντας καλύτερες συνθήκες ζωής και εργασίας. Δυστυχώς αυτό είναι πολύ λυπηρό για το μέλλον αυτού του τόπου.

 Είναι γεγονός ότι η Ελλάδα βιώνει τα τελευταία χρόνια την οικονομική κρίση αλλά και γενικότερα μία κοινωνική κρίση, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να αντιμετωπίζουν καθημερινά πολλές δυσκολίες και προβλήματα.

Η ανεργία λοιπόν, ταλανίζει πολλούς ανθρώπους , οι οποίοι δυσκολεύονται να ανταπεξέλθουν και να εξασφαλίσουν τα απαραίτητα αγαθά για την επιβίωσή τους, ενώ παράλληλα τα σχέδια των νέων για ένα καλύτερο αύριο αντικαθίστανται από το φόβο και την ανασφάλεια για το μέλλον.

Έτσι, πολλοί συνάνθρωποι μας ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, παιδιά πεινάνε, άνθρωποι απελπισμένοι δίνουν τέλος στη ζωή τους, η οργή του κόσμου φουντώνει και τα εγκλήματα αυξάνονται.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αμαυρώνεται και να στιγματίζεται η εικόνα της χώρας στο εξωτερικό.

Για μένα, όμως, η Ελλάδα δεν είναι και δεν πρέπει να είναι μόνο η χώρα της διαφθοράς, της φοροδιαφυγής, της απάτης και της οικονομικής κρίσης. Αδιαμφισβήτητα όλα αυτά συμβαίνουν τον τελευταίο καιρό, αλλά η Ελλάδα δεν παύει να είναι ένας τόπος μοναδικός, ξεχωριστός και ευλογημένος. Γι’ αυτό το λόγο μου αρέσει να ζω σ’ αυτή τη χώρα παρά τις δυσκολίες της καθημερινότητας.

Άλλωστε, αν αναλογισθεί κανείς τα προτερήματα αυτού του τόπου, θα καταλάβει ότι πράγματι αξίζει να ζούμε εδώ και να προσπαθούμε για ένα καλύτερο μέλλον.

Συγκεκριμένα, η Ελλάδα έχει μια ιδιαίτερη γεωγραφική θέση. Αποτελεί σταυροδρόμι τριών ηπείρων, της Ευρώπης, της Ασίας και της Αφρικής. Βρίσκεται στο νοτιότερο άκρο της γηραιάς ηπείρου και πάντοτε δέχονταν επιρροές τόσο από την Ανατολή όσο και από τη Δύση, γεγονός που επηρέασε άμεσα την εξέλιξή της στο χρόνο.

Ο σπουδαίος κρητικός συγγραφέας Ν. Καζαντζάκης γράφει για τη γεωγραφική θέση της Ελλάδας: «Δυο ασίγαστα ρεύματα συγκρούονται στις στεριές και στις θάλασσες και να γιατί η Ελλάδα στάθηκε πάντα ένα σημείο γεωγραφικό και ψυχικό ακατάπαυστα στροβιλιζόμενο. Από τη μια πλευρά η Δύση, η οποία ακολουθώντας την παράδοση της λογικής και της έρευνας, ορμάει να κατακτήσει τον κόσμο· κι η Ανατολή από την άλλη πλευρά, σπρωγμένη από τρομακτικές υποσυνείδητες δυνάμεις, χιμάει κι αυτή να κατακτήσει τον κόσμο, κι η Ελλάδα, ανάμεσά τους, χρέος έχει πάλι να φιλιώσει αυτές τις δύο τεράστιες ορμές, βρίσκοντας τη σύνθεση.

Ιερή, πικρότατη μοίρα» (Αναφορά στο Γκρέκο, προσκύνημα στην Ελλάδα).

Είναι φανερό, λοιπόν, ότι η Ελλάδα συνδυάζοντας στοιχεία και από τις δυο εντελώς διαφορετικές κουλτούρες και τρόπους ζωής, δημιούργησε ένα χαρακτήρα μοναδικό με αντιφάσεις και ακρότητες.

Επίσης, άλλο ένα στοιχείο για το οποίο ξεχωρίζει αυτή η χώρα είναι ο μαγικός τόπος στον οποίο βρίσκεται. Είναι ένα μέρος ευλογημένο που ικανοποιεί και τους πιο απαιτητικούς επισκέπτες. Κάνοντας κάποιος ένα ταξίδι στην Ελλάδα μπορεί να καταλάβει πόσο όμορφη είναι.

Ο τόπος αυτός, λοιπόν, στα παράλια λούζεται από τη Μεσόγειο θάλασσα ενώ στο εσωτερικό της συναντάμε πεδιάδες και βουνά. Έτσι το κλίμα της είναι εύκρατο μεσογειακό, ένα από τα καλύτερα και πιο φιλικά είδη κλίματος.

Πέρα όμως από το κλίμα και τις καιρικές συνθήκες, το τοπίο είναι που ξεχωρίζει. Ένα τοπίο των αντιθέσεων, καθώς συνδυάζει αρμονικά το πράσινο του βουνού με το γαλάζιο της θάλασσας .

Από τη μια πλευρά, η Ελλάδα αποτελείται από πάρα πολλά μικρά και μεγάλα νησιά. Εκεί ο ήλιος λούζει τα καταγάλανα κρυστάλλινα νερά ενώ μικρά παραδοσιακά σπιτάκια ξεπροβάλλουν και φτάνουν μέχρι

Ελλάδα2-2

την άκρη της θάλασσας, χαρίζοντας μία εντυπωσιακή εικόνα στους επισκέπτες. Γι’ αυτό το λόγο τα νησιά της χώρας μας αποτελούν κάθε καλοκαίρι πόλο έλξης τουριστών απ’ όλο τον κόσμο, οι οποίοι συχνά επιλέγουν ακόμη και να ζήσουν μόνιμα στην Ελλάδα, κάνοντας μια νέα αρχή στον όμορφο αυτό τόπο.

Από την άλλη πλευρά όμως, στο εσωτερικό της χώρας υπάρχουν βουνά και πεδιάδες με καλλιέργειες διάφορων φυτών, με κυριότερα το αμπέλι και την ελιά. Έτσι το τοπίο είναι εξίσου ενδιαφέρον, με διαφορετικές όμως ομορφιές.

Ο μεγάλος Έλληνας ποιητής Ελύτης γράφει: «Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα, στο τέλος θα δεις να σου απομένουν μια ελιά, ένα αμπέλι κι ένα καράβι, που σημαίνει: με άλλα τόσα την ξαναφτιάχνεις».

Ελλάδα2-3

Η ομορφιά δηλαδή , αυτής της χώρας αποτελείται από απλά στοιχεία της φύσης, που όμως συνδυάζονται αρμονικά και δίνουν αυτό το αποτέλεσμα.

Έπειτα, ένας άλλος λόγος για τον οποίο χαίρομαι που ζω σ’ αυτή τη χώρα είναι το πλούσιο ιστορικό της παρελθόν. Η ιδιαίτερη γεωγραφική της θέση αποτελούσε για εκείνη άλλοτε πλεονέκτημα κι άλλοτε ήταν η αιτία πολλών δυσκολιών που κλήθηκε να αντιμετωπίσει. Η Ελλάδα, λοιπόν, μέσα στο πέρασμα του χρόνου γνώρισε πολλούς κατακτητές αλλά και αντάλλαξε πολιτισμικά στοιχεία με τους άλλους λαούς.

Η ιστορία αυτού του τόπου ξεκινά από την αρχαιότητα και περιλαμβάνει ένδοξες στιγμές αλλά και μελανές σελίδες.

Βέβαια, αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα δεν επιβλήθηκε κυρίως δια των όπλων αλλά ξεχώρισε για τον πολιτισμό της. Είναι σίγουρο ότι από τα πολύ παλιά χρόνια ο πολιτισμός που αναπτύχθηκε σ’ αυτή τη χώρα προσέφερε σημαντικά στοιχεία στον παγκόσμιο πολιτισμό.

Συγκεκριμένα, στη αρχαία Ελλάδα , και ιδιαίτερα στην αρχαία Αθήνα, απέκτησαν πρώτη φορά σημασία έννοιες όπως η δημοκρατία και ο πολίτης.

Επίσης, αναπτύχθηκε ιδιαίτερα η τέχνη δημιουργώντας αριστουργήματα, που ως σήμερα είναι άξια θαυμασμού και προσοχής. Για παράδειγμα, ο Παρθενώνας, ο οποίος αποτελεί  χαρακτηριστικό σύμβολο της χώρας μας, είναι ένα μοναδικό αρχιτεκτονικό έργο.

Έπειτα, στη γλυπτική οι Έλληνες ξεχώρισαν δημιουργώντας αγάλματα, όπως ο Ερμής του Πραξιτέλη και η Αφροδίτη της Μήλου, που είναι  σύμβολο ομορφιάς και καλαισθησίας.

Φυσικά, ανυπολόγιστη είναι η συνεισφορά των αρχαίων Ελλήνων στην ποίηση και στο θέατρο, το οποίο γεννήθηκε στην αρχαία Αθήνα.

Έως σήμερα διασώζονται σπουδαία έργα αρχαίων Ελλήνων ποιητών, τα οποία μελετώνται και έχουν παγκόσμια πνευματική αξία.

Ακόμη, αναπτύχθηκε η φιλοσοφία στη χώρα αυτή. Σ΄ αυτό τον τόπο έζησαν σπουδαίο φιλόσοφοι, οι οποίοι μπόρεσαν να εκφράσουν μεγάλες αλήθειες για τη ζωή και τον άνθρωπο, που βρίσκουν υποστηρικτές έως σήμερα.

Επίσης, στη αρχαία Ελλάδα τέθηκαν οι βάσεις για διάφορους τομείς της επιστήμης, όπως η ιατρική,  η αστρονομία και τα μαθηματικά, παρόλο που δεν διέθεταν τα τεχνολογικά μέσα και τη γνώση που έχουμε εμείς σήμερα.

Και στη σύγχρονη, όμως, Ελλάδα των τελευταίων χρόνων συνεχίζουν να υπάρχουν σημαντικά πνευματικά έργα, τόσο στην πεζογραφία όσο και στην ποίηση.

Τέλος, ξεχωρίζει ο εξαιρετικά ενδιαφέρον χαρακτήρας των Ελλήνων. Ο τόπος αυτός διαμόρφωσε στην πορεία του χρόνου τους ανθρώπους του.

Ο χαρακτήρας τους  χαρακτηρίζεται από έντονες αντιφάσεις, που φαίνονται και στον τρόπο ζωής τους.

Από τη μια πλευρά, οι Έλληνες είναι άνθρωποι, οι οποίοι αγαπούν με πάθος τη ζωή και τις καθημερινές απολαύσεις της, άνθρωποι εύθυμοι και χαρούμενοι. Θέλουν να γλεντούν, να διασκεδάζουν και να ζουν έντονα.

Επίσης, είναι περήφανοι, δημιουργικοί, με περιέργεια και δίψα για μάθηση. Από τα πολύ παλιά χρόνια οδηγήθηκαν σε διάφορες ανακαλύψεις εξαιτίας της περιέργειάς τους να εξηγήσουν το ανεξήγητο, γι’   αυτό ταξίδευαν, ρωτούσαν και αναρωτιόντουσαν.

Από την άλλη πλευρά, όμως, είναι άνθρωποι τίμιοι και ηθικοί που σέβονται την ορθόδοξη παράδοση, τις παραδόσεις και τα έθιμα του τόπου τους. Βέβαια, ακόμη και τις θρησκευτικές εκδηλώσεις τις προσαρμόζουν στα γλέντια και τις γιορτές.

Άλλωστε, όλα τα παραπάνω αποδεικνύονται και από το γεγονός ότι στην αρχαία Αθήνα οι δύο σημαντικότεροι θεοί από το δωδεκάθεο ήταν η Αθηνά και ο Διόνυσος. Η Αθηνά εκπροσωπεί τη σοφία, τη λογική και την αυστηρότητα, ενώ ο θεός Διόνυσος αντιπροσωπεύει την εξωστρέφεια, το κέφι, τη χαρά, το γλέντι και τη διασκέδαση.

Βέβαια, Ο Νεοέλληνας και ο σύγχρονος τρόπος ζωής των τελευταίων χρόνων, απέχουν αρκετά από κάποια χαρακτηριστικά του παρελθόντος, χωρίς όμως να σημαίνει ότι αυτά έχουν εκλείψει εντελώς.

Ουσιαστικά, ο χαρακτήρας των Ελλήνων και γενικότερα η συμπεριφορά τους έχουν αλλοιωθεί, καθώς στην Ελλάδα, όπως και σε όλες τις σύγχρονες κοινωνίες, συχνά κυριαρχεί το κέρδος, ο ατομικισμός και τα προσωπικά συμφέροντα. Γι’ αυτό το λόγο ο Νεοέλληνας αρχίζει να απομακρύνεται από τις ρίζες του, οι σχέσεις γίνονται απρόσωπες και οι παραδοσιακές αξίες ξεχνιούνται.

Προσωπικά, όμως, πιστεύω ότι αυτό δεν πρέπει να το αφήσουμε να συμβεί. Εάν πραγματικά σεβόμαστε αυτό τον τόπο, πρέπει όλοι να προσπαθήσουμε να κρατήσουμε τις αξίες και τα πολύτιμα πνευματικά αγαθά του παρελθόντος συνδυάζοντάς τα με την ομαλή ανάπτυξη και εξέλιξη του τόπο μας.

Ακόμη και σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες που όλοι αντιμετωπίζουμε λίγο ή περισσότερο σήμερα, είναι σημαντικό να μείνουν άνθρωποι και να προσπαθήσουν για ένα καλύτερο μέλλον αυτής της χώρας.

Τέλος, σύμφωνα με τα παραπάνω, καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι ο τόπος αυτός είναι ευλογημένος, το παρελθόν σπουδαίο, ο πολιτισμός πολύ σημαντικός, άρα αξίζει να μείνουμε και να οραματιστούμε, ιδιαίτερα οι νέες γενιές, ένα καλύτερο αύριο, που θα αποτελέσει σε συνδυασμό με τα παραπάνω, πηγή έμπνευσης και δημιουργίας για τις επόμενες γενιές.

 

Άννα Μαρία Πετρουλάκη Γ5

Ελλάδα2-4

Σχολιάστε

Top