Το φαράγγι της Σαρακίνας

 

Το φαράγγι της Σαρακίνας
(ή Σαραντάπηχου)    
στο Λασίθι

 

Εικόνα -1

 

Το φαράγγι της Σαρακίνας είναι  ένα μικρό φαράγγι 20 χιλιόμετρων δυτικά της Ιεράπετρας, γεμάτο με καταρράκτες και κολύμπες το οποίο προκαλεί δέος και μας προσέφερε μια ανεπανάληπτη εμπειρία την Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου, όταν και το περάσαμε. Στο φαράγγι ρέει ο ποταμός Κρυοπόταμος όλο το χρόνο και το πλουτίζει με τα δροσερά νερά του. Η είσοδος του φαραγγιού βρίσκεται λίγο έξω από το χωριό Μύθοι (και 4 χιλιόμετρα από τη Μύρτο).

Το όνομά του το οφείλει στο γίγαντα Σαραντάπηχο, γιο του Δία, ο οποίος σύμφωνα με το μύθο, περνώντας από το βουνό έσκυψε για να πιει νερό από το ποτάμι. Η μακριά του γενειάδα έσχιζε το βουνό στα δύο και δημιουργήθηκε το φαράγγι. To μήκος του φαραγγιού φτάνει το 1.5 χιλιόμετρα και το πλάτος του κυμαίνεται μόλις μεταξύ 3 και 10 μέτρων, με ελάχιστα σημεία να το ξεπερνούν. Τα τοιχώματα φτάνουν σε ύψος τα 150 μέτρα, γεγονός που κάνει το στενό αυτό φαράγγι επιβλητικό. Για να το διασχίσει κανείς δε χρειάζεται παραπάνω από 1,5 ώρα.

Εικόνα -2

Η εξόρμησή μας ξεκίνησε γύρω στις 10 το πρωί και από τα πρώτα κιόλας βήματα καταλάβαμε ότι επρόκειτο να περάσουμε μια ξεχωριστή μέρα σε αυτό το συναρπαστικό τοπίο. Περπατώντας παράλληλα στην κοίτη του ποταμού, δίπλα σε καλάμια και ανθισμένες πικροδάφνες, φτάσαμε στο στενό πέρασμα που αφήνουν ανάμεσα τους οι απόκρημνοι επιβλητικοί βράχοι.

Εδώ ξεκίνησε η περιπέτεια  και το τσαλαβούτημα. Τα νερά ήταν  κρύα και αναζωογονητικά και όσο μπαίναμε πιο βαθιά μέσα στο φαράγγι, τόσο συναντούσαμε μικρούς καταρράκτες που χύνονται σε κολύμπες ανάμεσα στα βράχια. Το φαράγγι είναι γενικά βατό με πολύ έντονο το στοιχείο του νερού.

Εικόνα -3

Όπως μας είπαν και οι υπεύθυνοι του προγράμματος, το χειμώνα η στάθμη του νερού ανεβαίνει πολύ περισσότερο, γι’ αυτό και το πέρασμά  του την εποχή αυτή είναι πολύ πιο δύσκολη. Παρόλα αυτά όμως δεν πτοηθήκαμε και λειτουργώντας ως ομάδα (ο ένας βοηθούσε τον άλλον να ανέβει στα βράχια!) καταφέραμε να το περάσουμε . Το τοπίο που αντικρίσαμε, τελικά, αντάμειψε τους κόπους μας και το αίσθημα της ικανοποίησης ήταν πολύ μεγάλο.

Η εμπειρία αυτή ήταν μοναδική ! Αυτό που με εντυπωσίασε και με προβλημάτισε είναι ότι υπάρχουν τόσο όμορφα μέρη,  τα οποία είναι τόσο κοντά  και όμως ούτε καν γνωρίζουμε ότι υπάρχουν. Νιώθω πολύ τυχερή που μου δόθηκε αυτή η ευκαιρία, μέσω του περιβαλλοντικού προγράμματος να γνωρίσω αυτά τα μέρη και θα πρότεινα ανεπιφύλαχτα σε όσα παιδιά δοθεί παρόμοια ευκαιρία να μην την αφήσουν να πάει χαμένη.

Εύα Γαγάνη , Γ΄1

Εικόνα -44

 

 

Σχολιάστε

Top