Εγκληματολόγος

Εγκληματολόγος

Ορισμός: Ο Εγκληματολόγος  ασχολείται με την καταγραφή, διερεύνηση και ανάλυση του σύγχρονου εγκλήματος. Ερευνά το έγκλημα ως ανθρώπινη πράξη αλλά και ως κοινωνικό φαινόμενο και αναζητεί τους εγκληματογόνους παράγοντες και τις εκδηλώσεις της εγκληματικότητας. Επίσης μελετά το δράστη των εγκληματικών πράξεων και την κοινωνική αντίδραση σε αυτό, αναζητώντας τη διακρίβωση των σχέσεων μεταξύ ποινικού νόμου, εγκλήματος και ποινικής κύρωσης.

 

Τομείς στους οποίους μπορεί να δραστηριοποιηθεί:

v το οργανωμένο έγκλημα

v η παράνομη διακίνηση τοξικοεξαρτησιογόνων ουσιών

v η παράνομη διακίνηση προσώπων, η διακίνηση πορνογραφικού υλικού

v η εγκληματικότητα που σχετίζεται με τις βιοτεχνολογίες και τις νέες τεχνολογίες

v η οικονομική εγκληματικότητα

v το πληροφοριακό έγκλημα

v οι σύγχρονες μορφές διαφθοράς σε βάρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης

v τα εγκλήματα κατά του περιβάλλοντος

v ο περιορισμός του φόβου του εγκλήματος

 

 

 

Απαιτούμενη εκπαίδευση:

Οι σπουδές για το επάγγελμα του εγκληματολόγου πραγματοποιούνται στην Ελλάδα μέσω μεταπτυχιακού. Πιο συγκεκριμένα υλοποιείται Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Εγκληματολογίας από τον Τομέα Εγκληματολογίας του Τμήματος Κοινωνιολογίας του Παντείου Παν/μίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών. Επίσης μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης στην εγκληματολογία παρέχεται από τον Τομέα Ποινικών Επιστημών του Τμήματος Νομικής του Πανεπιστημίου Αθήνας. Σπουδές εγκληματολογίας παρέχονται και από πανεπιστήμια του εξωτερικού, με την προϋπόθεση ότι οι τίτλοι σπουδών αναγνωρίζονται από τον ΔΟΑΤΑΠ ή το ΣΑΕΙΤΤΕ ως ισότιμοι και αντίστοιχοι των ελληνικών, για την κατοχύρωση των ακαδημαϊκών και επαγγελματικών δικαιωμάτων, αντίστοιχα. Χρειάζονται τέσσερα χρόνια για την ολοκλήρωση ενός πτυχίου στην εγκληματολογία, ένα έως δύο χρόνια για ένα μεταπτυχιακό στην εγκληματολογία και τρία έως πέντε χρόνια για ένα διδακτορικό. στην εγκληματολογία.

 

Απαιτούμενες δεξιότητες:

v Ευρύτητα πνεύματος

v Ικανότητα αντίληψης της σύγχρονης κοινωνικής πραγματικότητας

v Κατανόηση της λειτουργίας του συστήματος της ποινικής δικαιοσύνης, των μηχανισμών επίσημου κοινωνικού ελέγχου του εγκλήματος και της ανθρώπινης συμπεριφοράς

v Ψυχραιμία και ψυχική αντοχή

v Αποδοχή της διαφορετικότητας του άλλου και ικανότητα χειρισμού δύσκολων καταστάσεων

 

Επαγγελματικές προοπτικές:

Οι εγκληματολόγοι απασχολούνται σε δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς ως ερευνητές. Επίσης μπορούν να εργαστούν σε σωφρονιστικά καταστήματα, στην Υπηρεσία Επιμελητών Ανηλίκων, στην Υπηρεσία Επιμελητών Κοινωνικής Αρωγής, στα Συμβούλια Πρόληψης της Εγκληματικότητας, σε υπουργεία (Δικαιοσύνης, Δημόσιας Τάξης, Εσωτερικών, Παιδείας, Κοινωνικών Υπηρεσιών κ.λπ.), σε διάφορες κοινωνικές υπηρεσίες (κράτους, δήμων, ιδιωτικών φορέων), σε υπηρεσίες κέντρων πρόληψης και αντιμετώπισης κοινωνικά αποκλεισμένων ομάδων (αποφυλακιζομένων, (απ)εξαρτημένων, μεταναστών, αστέγων, ανέργων κ.λπ.) ή θυμάτων εγκλημάτων (κακοποιημένες γυναίκες και παιδιά κ.λπ.) και γενικά σε κάθε περίπτωση θυματοποίησης.

 

Κλάδοι:

  1. Ανακριτική, η οποία μελετά τους τρόπους έρευνας για τη διαλεύκανση ενός εγκλήματος,
  2. Σωφρονιστική ή Ποινολογία, η οποία μελετά την αντίδραση της πολιτείας απέναντι στο έγκλημα με την επιβολή των ποινών, τον αντίκτυπο των ποινών στους θύτες και στα θύματα, και του όλου πλαισίου συμμόρφωσης και εκτέλεσης των ποινών
  3. Θυματολογία, τη μελέτη των θυμάτων εγκληματικών πράξεων, τον ρόλο τους στην διάπραξη εγκλημάτων και τη μελέτη της διαδικασίας «θυματοποίησης»
  4. Αντεγκληματική πολιτική, την μελέτη των κανόνων και των αρχών που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην αντιμετώπιση του εγκλήματος
  5. Θεωρητική εγκληματολογία, η μελέτη της φύσης του εγκλήματος και η ερμηνεία του
  6. Εμπειρική εγκληματολογία, η συστηματική ανάλυση των εγκληματολογικών δεδομένων
  7. Συγκριτική εγκληματολογία,
  8. Γενική (που μελετά τη φύση του εγκλήματος και την ανθρώπινη προσωπικότητα)
  9.  Κλινική εγκληματολογία που μελετά τα επιμέρους στοχεία του εγκλήματος, όπως αίτια ή κίνητρα

 

Μισθός: το Γραφείο Στατιστικής Εργασίας (BLS) δεν διαθέτει δεδομένα για Εγκληματολόγους. Παρόλα αυτά, σύμφωνα με το Glassdoor, ένα Επίκουρος Καθηγητής της εγκληματολογίας στο Sonoma State κερδίζει $ 91,285 ετησίως.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης