Το Έθιμο της Βασιλόπιτας

 της Ευαγγελίας Χατζηλευτέρη

basilopita  Βασιλόπιτα ονομάζεται η πίτα που παρασκευάζεται σε πολλές χώρες από τους χριστιανούς παραμονή Πρωτοχρονιάς και κόβεται λίγο αφότου αλλάξει ο χρόνος.

Στην Αθήνα,στη Θεσσαλονίκη και σε άλλα μέρη όπου έφτασαν πρόσφυγες από την Πόλη και την Μικρά Ασία συνηθίζεται η λεγόμενη “πολιτική” ή “σμυρνέικη” Βασιλόπιτα οποία παρασκευάζεται κυρίως από αλεύρι, ζάχαρη, αυγά και γάλα. Παρασκευάζεται σε πολλά είδη και μεγέθη αλλά συνήθως είναι φουσκωτή, αφράτη και γλυκιά. Σε άλλα μέρη επικρατούν άλλοι τρόποι παρασκευής με μπαχαρικά. Στη Δυτική Μακεδονία η Βασιλόπιτα είναι τυρόπιτα ή πρασόπιτα. Βασικό όμως γνώρισμα είναι ότι στο εσωτερικό όλων τοποθετείται ένα νόμισμα, συνήθως κοινό, όμως σε ορισμένες φορές χρυσό.prasopita

Συνήθως όποιος κερδίζει το φλουρί είναι ο τυχερός της χρονιάς!!!!

Επίσης λένε ότι η χρονιά του θα πάει καλά και ευτυχισμένα μόνο με χαρές και ευτυχία!!!

Σχολιάστε

Top